Noi dezvăluiri despre averea lui Putin/„Are zeci de tone de valută și tone de lingouri de aur. 250 de miliarde de dolari, în țări unde extrădarea este imposibilă”
Acest lucru a fost dezvăluit de un reputat profesor și analist politic rus de origine ucraineană, expert în științe istorice. Se numește Valeri Solovei și are 61 de ani. S-a născut în orașul Șceastea (Fericirea) din regiunea Lugansk.
Solovei a făcut dezvăluirile într-un interviu acordat jurnalistei Natalia Vlașcenko și preluat de site-ul Obozrevatel.com . El susține că fostul șef al KGB este fără îndoială cel mai bogat om din lume, cu o avere construită pe jaf.
Valeri Solovei: „Ceea ce are Putin se găsește în formă fizică în depozit. Acesta nu este neapărat un seif bancar. El păstrează tone de valută în numerar. Putin are încredere în numerar. Îl ține în ceva de genul paleților. Sunt zeci de tone de bani, precum și lingouri de aur”.
„O dată pe lună îi aduc un raport despre cât de mult a crescut averea lui. Există o parte din ea, desigur, în valori mobiliare, dar nu are încredere în ele”
Politologul moscovit arată cum se desfășoară „operațiunea specială” de păstrare a valutei putiniste. Sceleratul de la Kremlin cere lunar un raport din partea acoliților lui despre situația la zi a imensului capital.
Valeri Solovei: „Cam o dată pe lună, îi aduc un raport despre cât de mult a crescut averea lui. Există o parte din ea, desigur, în valori mobiliare, dar el nu are încredere în ele. În total, aceasta este de cel puțin un sfert de trilion de dolari. Cele mai multe dintre ele – pietre prețioase, tone de lingouri de aur, tone de valută – sunt depozitate în unele țări de unde nu există extrădare și nu va fi niciodată. Nimeni nu va intra acolo. Americanii caută acum proprietarii pe numele cărora este înregistrat ceva. Și cineva va fi găsit. În schimbul imunității, valorile nominale vor fi predate”.
-------
Valeri Solovei a deținut în trecut funcția de șef al Departamentului de Relații Publice din cadrul Institutului de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO). El și-a dat demisia, pe 19 iunie 2019, la solicitarea administrației universității.
Retragerea lui Solovei din funcția de conducere deținută în capitala Rusiei s-a produs dintr-un motiv simplu: a criticat în mod regulat Guvernul federal și pe Vladimir Putin.
După ce i-a expirat contractul cu MGIMO, conducerea universității i-a cerut profesorului să părăsească instituția de învățământ, pentru că „face propagandă anti-statală și subminează stabilitatea politică”.
Ulterior, pe 19 iunie 2019, Solovei a anunțat că a încetat să mai predea cursuri studenților, din pricina presiunilor politice exercitate împotriva sa.
Pe 16 februarie 2022, angajații Comitetului de anchetă de la Kremlin au descins la apartamentul lui Valeri Solovei din Moscova. Percheziția a durat 6 ore. S-au ridicat toate echipamentele ce le-au aparținut dascălului protestatar, soției sale și fiului lor. Solovei a fost dus apoi la audieri.
Potrivit avocatului acestuia, Aleksei Dobrinin, Solovei era martor într-un dosar penal privind incitarea la ură sau dușmănie, infracțiuni comise de un grup organizat care folosește mass-media sau internetul.
În septembrie 2020, profesorul răzvrătit împotriva dictaturii putiniste a fost reținut de poliția la Moscova pentru 3 ore, după ce a organizat acțiunea de solidaritate “Ziua #Schimbărilor” cu protestatarii din Habarovsk și Belarus, precum și cu Alexei Navalnîi și prizonierii politici. Tribunalul Tverskoi din Moscova l-a amendat atunci cu 20.000 de ruble pentru “organizarea unui eveniment public neautorizat”.
VIDEO: Dezvăluirile lui Valeri Solovei