Noi dezvăluiri despre atacatorul lui Trump. Ce se știe până acum despre Thomas Crooks: „Era tăcut, liniștit, lua mereu note bune la teste și era pasionat de istorie”

Noi dezvăluiri despre atacatorul lui Trump. Ce se știe până acum despre Thomas Crooks: „Era tăcut, liniștit, lua mereu note bune la teste și era pasionat de istorie”

Thomas Matthew Crooks, atacatorul implicat în tentativa de asasinare a fostului președinte american Donald Trump, în vârstă de 20 de ani, era un elev bun la școală, fiind apreciat de profesorii săi. Vecinii lui sunt în stare de șoc.

Thomas Matthew Crooks, asasinul implicat în atacul lui Donald Trump FOTO: CBS News

Thomas Matthew Crooks, asasinul implicat în atacul lui Donald Trump FOTO: CBS News

Potrivit BBC , Bethel Park, o mică suburbie din Pittsburgh, Pennsylvania, este în stare de șoc după ce FBI a anunțat că un tânăr localnic, Thomas Matthew Crooks, drept persoana care a tras asupra lui Donald Trump în timpul unui miting de campanie și a șocat națiunea.

Anchetatorii cred că Crooks, înarmat cu o pușcă semi-automată AR-15, a deschis focul asupra fostului președinte în timp ce acesta se adresa mulțimii în Butler, Pennsylvania, provocând moartea unui spectator și rănirea altor doi.

Lucrătorul de bucătărie, în vârstă de 20 de ani, a fost împușcat mortal la fața locului de un lunetist al Secret Service, au declarat oficialii. Cu toate acestea, în orașul său natal înstărit, vecinii sunt în stare de șoc, aparent incapabili să înțeleagă cum un tânăr liniștit este acum acuzat de împușcare.

La rândul său, FBI a declarat doar că Crooks a fost „subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului președinte și că o anchetă activă este în curs”.

Cine a fost Thomas Matthew Crooks?

Thomas Crooks nu avea asupra sa niciun act de identitate, așa că anchetatorii au folosit tehnologia ADN și de recunoaștere facială pentru a-l identifica.

El era din Bethel Park, Pennsylvania, la aproximativ 70 km de locul tentativei de asasinat, și a absolvit liceul Bethel Park în 2022 cu un premiu de 500 de dolari pentru matematică și științe, potrivit unui ziar local.

Crooks a lucrat în bucătăria unui azil de bătrâni local, aflat la mică distanță cu mașina de locuința sa, înțelege BBC.

Registrele electorale ale statului arată că era un republican înregistrat, potrivit presei americane. De asemenea, se pare că a donat 15 dolari grupului liberal de campanie ActBlue în 2021.

El era membru al unui club local de tir, Clairton Sportsmen's Club, de cel puțin un an.

Reprezentanții forțelor de ordine cred că arma folosită pentru a trage în Donald Trump a fost achiziționată de tatăl lui Crooks, relatează agenția de presă Associated Press.

Vorbind sub rezerva anonimatului, doi ofițeri au declarat pentru AP că tatăl lui Crooks a cumpărat arma cu cel puțin șase luni în urmă.

Potrivit rapoartelor mass-media din SUA, Crooks purta un tricou de la Demolition Ranch, un canal YouTube cunoscut pentru conținutul său despre arme și demolări. Canalul are milioane de abonați care prezintă videoclipuri despre diferite arme și dispozitive explozive.

La o zi după împușcături, surse din cadrul forțelor de ordine au declarat, de asemenea, pentru CBS, partenerul BBC din SUA, că în vehiculul lui Crooks au fost găsite dispozitive suspecte.

Potrivit CBS, suspectul avea un echipament disponibil în comerț care părea capabil să declanșeze dispozitivele. Tehnicienii geniști au fost chemați la fața locului pentru a securiza și investiga dispozitivele.

Care a fost motivația sa?

După ce au stabilit identitatea lui Crooks, poliția și agențiile investighează motivul acestuia.

„În prezent, nu avem un motiv identificat”, a declarat Kevin Rojek, agent special FBI Pittsburgh responsabil, în cadrul unei ședințe de informare sâmbătă seara.

Vorbind pentru CNN, tatăl lui Crooks, Matthew Crooks, a declarat că încearcă să își dea seama „ce naiba se întâmplă” dar va „aștepta până când voi vorbi cu forțele de ordine”, înainte de a vorbi despre fiul său.

Surse din cadrul forțelor de ordine au declarat pentru CBS că, în opinia lor, a existat un anumit grad de planificare înainte de împușcături. Poliția crede că acesta a acționat singur, dar continuă să investigheze dacă a fost însoțit la miting.

Ce fel de persoană era?

Până în prezent, a apărut o imagine confuză - și uneori contradictorie - despre cine era Crooks ca persoană.

Vorbind pentru postul local de știri KDKA, unii tineri din localitate care au fost la școală cu el l-au descris ca fiind un singuratic, care era adesea hărțuit și purta uneori „costume de vânătoare la școală”.

O altă fostă colegă de clasă, Summer Barkley, l-a distribuit diferit, spunând pentru BBC că „lua mereu note bune la teste” și era „foarte pasionat de istorie”. Ea l-a descris ca fiind apreciat de profesorii săi.

Alții își aminteau de el doar ca fiind liniștit.

„Era acolo, dar nu mă pot gândi la nimeni care să-l fi cunoscut bine”, a declarat pentru BBC un fost coleg de clasă, care a cerut să rămână anonim.

Pur și simplu nu este un tip la care să mă gândesc cu adevărat. Dar părea în regulă”, a spus un alt coleg.

Jameson Myers, un fost membru al echipei universitare de pușcă a liceului Bethel Park, care a absolvit alături de Crooks în 2022, a declarat pentru CBS că nu a făcut parte din echipă.

„Era un copil drăguț care nu vorbea niciodată de rău pe nimeni și nu l-am considerat niciodată capabil de nimic din ceea ce l-am văzut făcând în ultimele zile”, a spus Jameson Myers.

Alți membri ai comunității s-au declarat pur și simplu șocați de faptul că presupusul autor al împușcăturilor ar fi putut proveni de pe străzile liniștite, mărginite de copaci, din Bethel Park.

Printre aceștia s-a numărat Jason Mackey, un localnic în vârstă de 27 de ani care locuiește în apropierea reședinței Crooks și care a lucrat la școala acestuia pe când era elev.

Deși dl Mackey a declarat că nu îl cunoștea personal pe Crooks, el este încă cuprins de un sentiment de neîncredere.

„Este pur și simplu șocant. Nu te-ai gândi că un eveniment de o asemenea amploare ar veni chiar din curtea ta”, a spus profesorul.

Fostul președinte american Donald Trump a fost ținta unei tentative de asasinat în timp ce se adresa mulțumii de pe scenă, la un miting electoral din Pennsylvania. Un glonț l-a atins pe politicianul republican în lobul urechii. S erviciile de Securitate l-au scos de urgență de pe scena pe Trump.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii