Noi detalii crunte din anchetă/Trecutul comun al liderilor grupărilor care îi torturau pe bătrânii din azilele groazei. Încrengătura de firme și rolul bine stabilit al fiecărui pion

Noi detalii crunte din anchetă/Trecutul comun al liderilor grupărilor care îi torturau pe bătrânii din azilele groazei. Încrengătura de firme și rolul bine stabilit al fiecărui pion

Din cauza condițiilor cumplite în care erau ținute și a tratamentelor inumane la care erau supuse, unele dintre persoanele în vârstă sau cu dizabilități din azilele groazei din Voluntari și Afumați ar fi încercat să se sinucidă, arată procurorii DIICOT în referatul cu propunerea de arestare. Anchetatorii explică și încrengătura de firme și rolul bine stabilit al fiecăruia dintre membrii celor două grupări infracționale care au pus la cale întreaga schemă din centrele în care oamenii erau agresați fizic, batjocoriți, jigniți, amenințați, înfometați sau ținuți neschimbați până la nouă zile de către angajați.

Unul dintre azilele groazeiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

În referatul de peste 600 de pagini obținut de hotnews.ro , procurorii arată că lipsa de supraveghere și îngrijire a beneficiarilor din cele trei centre a dus la crearea unor stări de pericol pentru persoanele respective, existând multiple cazuri atât la C.I.A.P.A.D. Armonia, Sf. Gabriel cel Viteaz, cât și la C.I.A. Casa Cora - care dețineau azilele - când pe fondul afecțiunilor psihice de care suferă beneficiarii au devenit violenți unii față de ceilalți și s-au agresat fizic reciproc sau au trecut prin episoade de autoagresiune.

Personale cu scutece din azile, ținute până la 9 zile nespălate și neschimbate

  • „Cercetările au scos la iveală existența unor abuzuri sexuale în aceste centre, existând un astfel de episod la C.I.A.P.A.D. Armonia, în care un beneficiar a întreținut acte sexuale orale cu un alt beneficiar, incident ignorat cu nonșalanță de către personal, asistenta medicală Costescu Claudia apreciind că singura măsură care s-ar fi impus ar fi fost aplicarea unor corecții fizice celui care a inițiat actul sexual.
  • Tot pe fondul lipsei de supraveghere, beneficiarii au fost găsiți de personal căzuți în diferite locuri din incintele centrelor după intervale îndelungate de timp, de ordinul orelor, aceste persoane prezentând diverse traumatisme după aceste episoade, în acest sens ridicând semne de întrebare circumstanțele în care a survenit decesul în cazul unui beneficiar din cadrul C.I.A.P.A.D. Sf. Gabriel cel Viteaz, pe nume Gheorghe Gabriel zis Viși, care, declarativ, ar fi fost găsit căzut în urma unei presupuse crize epileptice și care în urma leziunilor suferite la cap ar fi decedat ulterior la Spitalul Floreasca.
  • De asemenea, pe fondul afecțiunilor și condițiilor deplorabile, dar și din cauza lipsei de supraveghere a acestora, unii beneficiari de la C.I.A. Casa Cora au încercat să se sinucidă.
  • De asemenea, beneficiarii ce nu au capacitatea să se autoîngrijească sunt ținuți nespălați, iar cei care suferă de incontinență (poartă scutece) nu sunt schimbați perioade îndelungate, ce au ajuns până la 9 zile, așa cum a rezultat din discuțiile purtate de unii dintre membrii grupului infracțional”, afirmă procurorii.

Angajații le aduceau bătrânilor din cămine resturile de mâncare rămase de la evenimentele lor

Hrana oferită persoanelor internate în cele trei centre era preparată integral în regie proprie (la Casa Cora) sau parțial (la Sf. Gabriel cel Viteaz), contractele privind furnizarea de servicii de catering având numai un caracter formal, pentru a fi îndeplinite condițiile prevăzute în licențele de funcționare, conform anchetatorilor.

Cercetările au scos la iveală faptul că această hrană era preparată în condiții improprii de către personal nespecializat, iar membrii grupării cu rol de execuție implicați în prepararea acesteia foloseau alimente de slabă calitate, mesele fiind slab calorice și neadaptate regimului alimentar, uneori modul în care mâncarea era gătită sau păstrată ducând la apariția unor probleme digestive generalizate în rândul beneficiarilor.

Firma prin care s-a asigurat formal livrarea mesei, S.C. Mititei la Tomita S.R.L., a jucat un rol în mecanismul infracțional al grupării la care Petrache Toma Iulian, reprezentant în fapt al societății menționate, a sprijinit, ca membru cu rol de execuție, prin crearea aparenței îndeplinirii condiției obligatorii prevăzute de lege de către Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz, respectiv că hrana pentru beneficiarii celor două centre ale asociației să fie asigurată printr-o firma specializată de catering, asociația nefiind autorizată în vederea pregătirii și preparării mâncării în incinta centrelor, arată DIICOT:

  • „Pentru maximizarea profiturilor, liderii grupărilor infracționale urmăresc să facă cheltuieli cât mai reduse cu privire la alimentația beneficiarilor, aducând din bucătăriile proprii mâncare rămasă în urma unor evenimente de familie private (pomeni) sau alimente pe care le au în exces sau de care nu mai au nevoie, fără a ține cont de starea sau termenele de valabilitate ale acestor produse.
  • Din cauza alimentației, dar și din lipsa mișcării fizice, efectuarea unor exerciții de recuperare sau a unui contact cu mediul exterior, mulți dintre beneficiari sunt subnutriți, au musculatura atrofiată sau au manifestat pierderi masive în greutate în intervale de timp foarte scurte, elocvent fiind cazul unui beneficiar de la C.I.A.P.A.D. Armonia despre care familia a constatat că în doar câteva săptămâni slăbise 6 kg sau constatările echipelor de control ale A.N.P.D.P.D. și C.R.J.
  • Membrii grupării cu rol de execuție sunt implicați în infracțiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achiziționată din fondurile centrelor dar și din hrana adusă de aparținătorii beneficiarilor. De altfel, aceștia sunt implicați și în furtul articolelor de îmbrăcăminte și a medicamentelor aduse acestora de către familii”.

Angajări fictive de personal pentru obținerea licențelor de funcționare

  • „Imaginea de ansamblu a acestor trei centre de îngrijire și asistență formată pe parcursul cercetărilor desfășurate până în prezent de către organele de urmărire penală este una sumbră, acești furnizori de servicii sociale, care, deși teoretic au fost investiți de autoritățile publice să presteze un serviciu de interes public, în beneficiul societății și al persoanelor aflate în diferite stări de vulnerabilitate, profită tocmai de această stare în care se găsesc persoanele respective și nu reprezintă nimic mai mult decât o modalitate în care două grupuri de criminalitate organizată au ales să obțină profituri de pe urma acestor persoane cu încălcarea drepturilor fundamentale ale acestora, dezvoltând pentru acest scop un mecanism infracțional, prin care au obținut sume de bani de la autoritățile statului sau de la familiile persoanelor, destinate îngrijirii lor pe care nu le-au folosit în acest scop, ci le-au însușit.
  • Astfel, după încasarea acestor sume de bani, liderii grupărilor infracționale au urmărit să facă cheltuieli cât mai reduse cu beneficiarii și să își însușească o parte cât mai însemnată din sumele primite.
  • În acest sens, liderii grupării au angajat și plătit un număr total insuficient de personal de îngrijire și nu au încheiat contracte individuale de muncă pentru toți angajații. Lipsa de personal creată astfel în mod intenționat a fost suplinită prin exploatarea prin muncă a beneficiarilor, aceștia fiind angrenați în activitățile lucrative specifice angajaților sau nevoiți să se îngrijească singuri.
  • De asemenea, au recurs la angajări fictive de persoane în diferite funcții în cadrul centrelor pentru a putea îndeplini condiția privind numărul minim de angajați raportat la numărul de beneficiari, pentru a putea obține licențele pentru serviciile sociale.
  • Totodată, liderii grupărilor au compensat lipsa de personal medical de specialitate și au încercat să ateste îndeplinirea condiției privind numărul de specialiști prin încheierea de contracte de prestări servicii medicale cu clinici specializate prin care se obligau la plata unor cuantumuri derizorii pentru serviciile de specialitate”, mai arată DIICOT.

Cum erau recrutați cei din azile

În ceea ce privește metodele de recrutare și aducere a beneficiarilor în aceste centre, procurorii spun că membrii celor două grupuri infracționale organizate au recurs la două modalități:

  • Prin obținerea în mod nelegal (fără organizarea de licitații, potrivit legii, preferențial, prin falsificarea cererilor beneficiarilor de instituționalizare, prin declararea în fals a respectării condițiilor prevăzute de lege sau de caietele de sarcini) de beneficiari instituționalizați de la direcțiile de asistență socială de la nivel local și judeațean din zona București-Ilfov, având sprijinul funcționarilor publici cu atribuții în managementul, monitorizarea și controlul serviciilor sociale oferite pentru persoane adulte cu dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C., dar și a funcționarilor din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov, care i-au sprijinit în obținerea și reînnoirea acreditărilor ca furnizori de servicii sociale și a obținerii/prelungirii licențelor de funcționare, fără ca centrele de îngrijire să respecte condițiile prevăzute de legislația primară și secundară în materie.
  • Majoritatea persoanelor aduse de membrii grupărilor infracționale prin această filieră erau persoane adulte cu dizabilități psihice și somatice grave și accentuate, încadrate în diferite grade de handicap, persoane cu necesități de asistență personală permanentă care din cauza afecțiunilor nu au reprezentarea de multe ori a abuzurilor fizice/sexuale și tratamentelor inumane sau degradante la care sunt supuse.
  • Prin inducerea în eroare a aparținătorilor beneficiarilor cu privire la condițiile oferite persoanelor găzduite în centre, cu care membrii grupului infracțional au încheiat contracte, sens în care au operaționalizat un mecanism de limitare a contactului aparținătorilor cu beneficiarii prin folosirea pretextului epidemiologic, dar mai ales a unor metode de inducere în eroare a aparținătorilor cu privire la condițiile reale în care erau ținute rudele acestora, menit să mușamalizeze situația și să nu ridice suspiciuni pentru aceștia, profitând totodată și de cumulul unor factori prielnici, respectiv de starea de vădită vulnerabilitate a acestor persoane, care din cauza vârstei înaintate și a diferitelor afecțiuni cronice nu mai au discernământul păstrat în totalitate, nu mai sunt orientate temporal și spațial, nu mai cunosc elemente cu privire la viața personală sau propria condiție medicală, nu se pot îngriji singure, în unele cazuri nu se pot deplasa decât cu ajutor și uneori nici nu au mijloace financiare suficiente pentru a își asigura condiții de trai decente, reprezentând cazuri sociale, majoritatea acestor persoane având venituri mici sau inexistente, uneori nu mai dețin locuință proprie sau nu au rude care să le acorde sprijin în cadrul familiei ori în alte cazuri aparținătorii acestora nu mai doresc să se preocupe de îngrijirea acestora, mulțumindu-se să cedeze această responsabilitate către aceste cămine, fără a se interesa ulterior de situația acestora.

Încrengătura de firme

Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București, Ovidiu Vanghele și Biancu Abu, au dezvăluit într-o serie de investigații că cei doi șefi ai grupării sunt Ștefan Godei și Cristina Dumitra. Godei a fost arestat preventinv pentru 30 zile și Dumitra se află sub control judiciar pentru că este însărcinată în 7 luni.

În referatul DIICOT, procurorii explică încrengătura de firme și rolul bine stabilit al fiecăruia dintre membrii celor două grupări infracționale, care erau organizate pe paliere, fiecare având responsabilități clare în această schemă.

Asociația Sfântul Gabriel ce Viteaz

A luat ființă la data de 24.11.2020, avându-i ca membri fondatori pe Voicu Ecaterina Adriana, Godei Daniel și Godei Aurică. În cadrul organelor de conducere se regăsescîn calitate de președinte Godei Ștefan Cristian și ca vicepreședinte Gheorghe Ligia (prietena și consiliera Gabrielei Firea -.n.r), iar sediul asociației era stabilit în oraș Voluntari. În 26 ianuarie 2023, membrii statutari ai asociației, Voicu Ecaterina-Adriana, Godei Daniel și Godei Aurică, au hotărât cooptarea în asociație ca membru a lui Godei Ștefan Cristian și înlocuirea vicepreședintelui Gheorghe Ligia (ca urmare a demisiei acesteia) cu Voicu Ecaterina-Adriana. În funcția de vicepreședinte al asociației a fost desemnat Godei Ștefan Cristian, pe o perioadă de trei ani.

Membrii gupului infracțional organizat au înființat:

  • 1. Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu handicap „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, înfiinţat de Asociaţia „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, având licență eliberată de Autoritatea Naţională pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (A.N.P.D.P.D.) pentru perioada 14.07.2021-13.07.2026 (Licenţa de funcţionare seria LF nr. 0000097 eliberată la data de 07.07.2022 de A.N.P.D.P.D.).
  • Licența a fost acordată de Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități ca urmare a evaluării în teren făcute de echipa de inspecție a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, care a întocmit raportul de evaluare în teren de servicii sociale nr.34/31.05.2022, atestând că sunt îndeplinite integral standardele minime de calitate, arată DIICOT.
  • 2. Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu handicap „Armonia”, înfiinţat de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz, cu licenţă de funcţionare provizorie 1358/12.07.2022 emisă de A.N.P.D.P.D. la 12.07.2022 cu valabilitate de 1 an, până la data de 11.07.2023. La aceeași adresă unde funcționează căminul de îngrijire și asistență a persoanelor cu dizabilități „Armonia” figurează, conform datelor din R.E.C.O.M., și sediul secundar, precum și punct de lucru al S.C. CREATIVE HOME CONCEPT S.R.L., C.U.I. 41859393, administrat / asociat unic de Godei Ștefan Cristian, cu activitatea principală la sediu, cod CAEN 8730 - Activităţi ale căminelor de bătrâni şi ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure.

Casa Cora – S.C. House Grandma Anastasia`s S.R.L

  • „A rezultat că Dumitra (fostă VĂDUVA și anterior nume de fată MAREȘ) Cristina-Maria, soțul actual al acesteia Dumitra Ovidiu și Dragomir Ioana au constituit un grup infracțional organizat, prin înființarea mai multor societăți comerciale prin intermediul cărora au operat mai multe cămine de îngrijire a bătrânilor cu nerespectarea legii și prin aducerea în stare de aservire a persoanelor adăpostite în acestea.
  • Membrii grupării infracționale au profitat, pentru realizarea de sume de bani necuvenite, de cumulul unor factori prielnici, respectiv de starea de vădită vulnerabilitate a acestor persoane, care din cauza vârstei înaintate și a diferitelor afecțiuni cronice nu se pot îngriji singure, în unele cazuri nu se pot deplasa decât cu ajutor și nici nu au mijloace financiare suficiente pentru a își asigura condiții de trai decente, reprezentând cazuri sociale, majoritatea acestor persoane având venituri mici sau inexistente, uneori nu mai dețin locuință proprie, nu au rude care să le acorde sprijin în cadrul familiei ori în alte cazuri aparținătorii acestora nu mai doresc să se preocupe de îngrijirea acestora, mulțumindu-se să cedeze această responsabilitate către aceste cămine, fără a se interesa ulterior de situația acestora.
  • Astfel, membrii grupului infracțional au făcut demersuri de aducere, transportare și găzduire în cadrul centrului a persoanelor vârstnice și cu anumite dizabilități sunt supuse unor tratamente inumane ori degradante, prin lipsirea acestora de hrană, medicație, igienă, fiind ținute în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat, în vederea obținerii unor sume de bani, pe nedrept.
  • Din verificări a rezultat faptul că în decursul timpului, membrii familiei numitei Dumitra Cristina Maria au deținut mai multe societăți comerciale prin intermediul cărora au operat mai multe cămine de îngrijire a bătrânilor”, afirmă procurorii.

Trecutul comun

Procurorii spun că cele două grupări de criminalitate organizate au un trecut comun prin prisma relației mai vechi de colaborare între Dumitra Cristina Maria și Godei Ștefan Crsitian, iar mecanismul operaționalizat de acestea - prin care au obținut sume de bani prin exploatarea persoanelor aflate în situații vulnerabile cazate în centrele de îngrijire - este unul similar.

Specific ambelor grupări de criminalitate organizată este existența unei ierarhii bine stabilite a membrilor grupării care au roluri bine conturate (liderii grupării, eșalonul secund și membrii executanți), precum și a unui lanț decizional prin care ordinele și dispozițiile de la lider sau de la membrii cu rol de conducere ajung și sunt duse la îndeplinire de membrii cu rol de execuție.

Mai mult, liderii ambelor grupări de criminalitate organizată cunosc și sunt informați de membrii aflați în eșaloanele inferioare cu privire la activitățile infracționale importante aflate în derulare, aspectele de natură organizatorică ce ar putea influența bunul mers al activității la centre sau ar putea afecta imaginea în exterior a centrelor, aspecte în raport de care, după caz, iau decizii și dispun luarea unor măsuri pe care le transmit pentru a fi duse la îndeplinire celorlalți membri, potrivit DIICOT.

Rolul fiecărui pion

Ce spun procurorii despre legăturile între liderii grupărilor și despre rolul fiecăruia:

  • „Cercetările au reliefat faptul că Dumitra Cristina Maria și Godei Ștefan Cristian au o imagine clară de ansamblu asupra grupării și sunt cei care planifică strategia pe termen lung a grupurilor infracționale pe care le conduc, astfel că aceștia se preocupă de cele mai importante aspecte precum: identificarea de locații pentru centrele noi pe care intenționează să le deschidă pentru a își extinde activitatea infracțională și astfel a își mări profiturile din exploatarea unui număr mai mare de persoane aflate în situații de vulnerabilitate (persoane vârstnice, cu dizabilități, cazuri sociale), obținerea în mod ilegal a licențelor de funcționare pentru centre sau modificarea tipurilor de servicii sociale oferite, identificarea și obținerea de loturi noi de beneficiari instituționalizați prin intermediul licitaților publice organizate de D.G.A.S.P.C.-uri sau primirea în centru, în mod preferențial, a unor persoane ce se află în situații ce reprezintă cazuri sociale ori provenite din instituții medicale psihiatrice.
  • Membrii cu rol de comandă aflați în eșalonul secund de la nivelul celor două grupări de criminalitate organizată sunt în general persoane care se bucură de încrederea celor doi lideri, Dumitra Cristina Maria și Godei Ștefan Cristian, fiind persoane aflate în cercul lor intim, legate și prin relații de rudenie sau de afinitate Godei Daniel (fratele liderului Godei Ștefan Cristian), Cărăulașu Ioana-Andreea, Tudorancea Cristina, Dragomir Ioana, Tănase Marius și Bizon Luminița.
  • În principiu, acest palier secund este compus din coordonatorii celor trei centre, respectiv Godei Daniel, Tudorancea Cristina și Dragomir Ioana, dar și din alți membri cu rol important în cadrul grupurilor respectiv asistenta socială Cărăulașu Ioana-Andreea.
  • Cercetările efectuate până în prezent au arătat în mod cert că aceste persoane cunosc, coordonează și girează activitatea infracțională a membrilor cu rol de execuție, dar și se asigură că dispozițiile date de cei doi lideri ai grupurilor infracționale organizate sunt puse în aplicare de membrii executanți iar ei la rândul lor, în raport de palierul și responsabilitățile lor urmează dispozițiile ce le sunt transmise de către lideri.
  • Astfel, cei trei coordonatori de centre se ocupă fiecare de câte un centru, fără a interfera unul cu celălalt, coordonând activitatea membrilor executanți din subordinea lor.
  • Asistenta socială Cărăulașu Ioana-Andreea, în cazul asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, se ocupă de ambele centre rezidențiale, desfășurând activități infracționale multiple în cadrul grupului infracțional, având cunoștință de tot ceea ce se întâmplă în cadrul celor două centre și fiind persoana de încredere a liderului grupării infracționale, Godei Ștefan-Cristian, ia parte la activitatea infracțională prin întocmirea de documente false prin intermediul cărora să creeze o stare de legalitate aparentă în care funcționează cele două centre.
  • Un rol similar îl are numita Dragomir Ioana, în cazul centrului de îngrjire Casa Cora, și a grupului infracțional organizat constituit la nivelul acestui centru”.

Conform procurorilor, membrii cu rol de execuție în cele două grupuri de criminalitate organizată erau în general din rândul personalului angajat (asistenți medicali, infirmieri și îngrijitori) sau persoane fără calificare, care lucrau fără contract individual de muncă. „Ceea ce se remarcă în rândul acestora este atitudinea profund lipsită de umanitate și compasiune față de situațiile în care se aflau persoanele de care ar fi trebuit să aibă grijă, având în vedere situațiile de vulnerabilitate în care se regăseau, multe dintre aceste persoane având diferite dizabilități fizice și psihice mai mult sau mai puțin grave, dificultăți de deplasare, de exprimare, motricitate fină precară, aptitudini sociale limitate, afecțiuni cronice sau în stadii terminale, ori persoane care din cauza vârstei înainte sau din cauza afecțiunilor nu mai aveau capacitatea de auto-îngrijire și auto-hrănire, sufereau de incontinență urinară, sau nu mai aveau reprezentarea detaliilor vieții personale sau a orientării temporalspațiale”.

  • „Membrii executanți au adoptat în schimb conduite ce nu au nimic comun cu îndeplinirea sarcinilor de serviciu sau cu actul medical, aceștia contribuind la menținerea și accenturea stării de aservire a acestor persoane față de membrii celor două grupuri infracționale, creând un climat intimidant și o stare de teamă, prin aceea că o parte dintre aceștia au recurs la folosirea de tratamente inumane și degradante asupra persoanelor cazate din aceste centre, exercitarea de acte de violență fizică, folosirea sistematică de jigniri și amenințări cu privarea de libertate și contenționarea, aplicarea unor pedepse asupra unora dintre beneficiari care nu aveau un comportament supus sau adecvat doleanțelor acestora, constând în încuierea pe timp îndelungat atât noaptea cât și pe timpul zilei în incinte denumite izolator sau reducerea porțiilor de mâncare, dar și exploatarea prin muncă a acelor beneficiari cu o condiție fizică și psihică mai bună prin folosirea acestora la diverse activități ce intrau în atributul exclusiv al angajaților, în schimbul prestării acestor munci, beneficiind de un tratament preferențial, fiind recompensați uneori cu o masă mai consistentă sau cu țigări.
  • Deși acești membri cu rol de execuție au aderat/sprijinit la date ulterioare constituirii grupărilor infracționale, după ce au luat cunoștință de condițiile inumane în care erau ținuți beneficiarii și felul în care erau îngrjiți și tratați, aceste persoane s-au complăcut în această stare de fapt, s-au mulțumit cu încasarea renumerației lunare și nu au făcut nimic în vederea scoaterii beneficiarilor din aceste situații.
  • Mai mult, majoritatea acestora au continuat activitatea infracțională aflată deja în derulare în cadrul acestor centre, exercitând aceleași practici la rândul lor (exploatarea prin muncă a beneficiarilor, agresarea fizică a acestora, adresarea de amenințări și jigniri, furtul produselor și lucrurilor primite de aceștia de la aparținători)”.

Cum îi terorizau pe pacienți asistenții medicali din centre: Două nopți în izolator, la subsol, sau lovituri cu o bară din inox

În acest context, procurorii descriu o situație în care asistenta medicală Trifu Gheorghița de la C.I.A.P.A.D. Sf. Gabriel cel Viteaz a dispus ca o femeie care se manifiesta violent să fie încuiată în izolatorul de la subsol, unde să rămână două nopți la rând fără supraveghere, această măsură fiind dispusă ca pedeapsă.

Aceeași asistentă a lovit peste fese și spate cu o bară de inox o beneficiară în prezența altor angajate, provocându-i leziuni (echimoze), mai spun procurorii.

  • „Beneficiarii centrelor sunt ținuți într-un climat de teroare instituit și consfințit prin recurența unor episoade în care beneficiarii sunt agresați fizic, sunt umiliți sau batjocoriți, jigniți sau amenințați de către angajați cu aplicarea unor pedepse în așa măsură încât unii dintre beneficiari au ajuns să manifeste o stare de temere față de acești angajați.
  • Astfel de situații sunt incidente așa cum vom arăta în continuare în cazul asistentei medicale Costescu Claudia din cadrul C.I.A.P.A.D. Armonia care a agresat fizic mai multe beneficiare și le-a amenințat cu administrarea de sedative puternice sau conduita asistentei medicale Bizon Luminița de la Casa Cora care, pentru a pedepsi o beneficiară că a deranjat-o solicitându-i intervenția pentru a o consulta acuzând probleme de natură digestivă, i-a administrat în fapt un sedativ puternic, Diazepam, în loc de un medicament pentru digestie și astfel beneficiara a adormit la scurt timp.
  • Prestarea unor activități de reintegrare socială și recuperare medicală, ori a oricăror activități de recreere sau divertisment este înlocuită în aceste centre de folosirea celor mai apți la munci diverse, plecând de la cele mai solicitante din punct de vedere fizic, precum transportul unor materiale de construcții, roabe cu pietriș sau de saci cu ciment pentru lucrările de amenajare desfășurate la C.I.A.P.A.D. Armonia, activitate în care beneficiarii au fost angrenați de Cristea Alexandru cu girul fraților Godei, sau transportul de către beneficiari a aproximativ 200 de găleți de reziduuri provenite în urma refulării fosei septice la C.I.A.P.A.D. Sf. Gabriel cel Viteaz, activitate desfășurată din dispoziția lui Trifu Gheorghița, cu girul lui Tudorancea Cristina.
  • De asemenea, exploatarea unora dintre beneficiari prin muncă este realizată de membrii cu rol de execuție la indicația și cu știința liderilor grupării și șefilor centrelor (eșalonul secund) prin aceea că, pe fondul lipsei acute de personal, pentru a se degreva de activitățile pe care trebuiau să le desfășoare, asistenții medicali, infirmierii, îngrijitorii dar și celelalte persoane care lucrează fără forme legale în toate cele trei centre folosesc beneficiarii pentru a face în locul lor o serie de activități precum: administrarea de medicamente, prepararea și servirea mesei, hrănirea, menajul, spălarea, schimbarea de îmbrăcăminte și scutece a beneficiarilor în funcție de cazul fiecăruia, curățenia și spălarea spațiilor interioare și exterioare”, mai arată procurorii în documentele obținute de hotnews.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane