Noi audieri în cazul OTP Bank. Fostul trezorier, audiat în dosarul privind fraude bancare și înșelăciune
Radu-Cătălin Petrea, fost trezorier al OTP Bank, a fost audiat joi de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE), în dosarul în care întreaga conducere a băncii este suspectată de operaţiuni financiare frauduloase, potrivit Gândul.ro
Otp Bank a fost în atenția publică prin problemele cauzate de unii angajați FOTO Arhivă
La ieșirea de la sediul SICE fostul trezorier al OTP Bank nu a făcut declarații. „Cazul a fost deschis în luna februarie a acestui an, când a fost audiat inclusiv fostul preşedinte al OTP Bank România, Laszlo Diosi, între timp mutat la OTP Bank Moldova, unde ocupă aceeaşi funcţie. El a dat timp de peste trei ore explicații polițiștilor de la SICE, din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Conform surselor Gândul, ar fi vorba de dosare penale ce vizează infracțiuni de spălare de bani și înșelăciune”, notează Gândul.ro
Audierile vin după ce fostul șef al OTP Bank România, Laszlo Diosi, a fost în centrul unei serii de scandaluri în mandatul său la conducerea OPT Bank România, încheiat în anul 2019.
Conform sursei citate, „este vorba de mii de litigii, multe clasificate eronat cu risc scăzut, împrumuturi externalizate în condiții ilegale și provizioane subdimensionate pentru credite de zeci de milioane de euro, dar și încasarea de comisioane și dobânzi cu încălcarea legislației sau mii de fraude anuale descoperite cu întârziere și dosare penale pentru spălare de bani în relația cu oligarhi ruși”.
Sunt nereguli cuprinse în rapoarte de supraveghere realizate de către funcționarii Băncii Naționale a României în urma mai multor inspecții derulate la OTP Bank România, potrivit sursei citate. La rândul său, Banca Națională a României (BNR) a sancționat OTP Bank pentru nerespecarea legislației incidente privind spălarea banilor, mai exact pentru neidentificarea și neraportarea unor tranzacții considerate suspecte.
Bancă scoasă la vânzare
Grupul maghiar OTP a scos la vânzare banca din România. Motivaţia oferită pentru scoaterea la vânzare a băncii a fost „lipsa pe piaţa din România a potenţialului de creştere prin achiziţii”. De asemenea, vânzarea OTP Bank ţine şi de actualul context geopolitic, precizează Ziarul Financiar .
Potrvit unui material din luna iunie, patru bănci şi-au exprimat interesul pentru preluarea OTP Bank România, subsidiara locală a grupului ungar OTP Group, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.
Sursa: adevarul.ro