Noi arestări la vârful Armatei Rusiei

Noi arestări la vârful Armatei Rusiei

Directorul unui parc tematic care prezintă puterea militară a Rusiei a fost arestat sub acuzația de fraudă împreună cu un înalt oficial al Ministerului Apărării, parte a unei ample investigații privind abuzul în serviciu în eșaloanele superioare ale conducerii militare, scrie Associated Press.

Viaceslav Ahmedov, șeful parcului Patriot – numit uneori „Disneylandul militar” al Rusiei – și generalul-maior Vladimir Șesterov, adjunct al departamentului de inovații al Ministerului Apărării, au fost reținuți, a declarat luni Comitetul rus de anchetă.

Comitetul, principala agenție de investigații penale din Rusia, a declarat că cei doi sunt suspectați de deturnare de fonduri guvernamentale destinate parcului, care a fost deschis în 2015.

Parcul Patriot, situat în orașul Kubinka, la aproximativ 63 de kilometri vest de Moscova, prezintă exponate de armament și servește drept loc de desfășurare pentru demonstrațiile și reconstituirile de bătălie ale acestora. Instalația întinsă include, de asemenea, o bază aeriană împreună cu un poligon de tragere, muzee, un centru de conferințe și are chiar o catedrală ortodoxă rusă dedicată forțelor armate pe cele 5.400 de hectare ale sale .

Parcul, un proiect preferat al fostului ministru al apărării Serghei Șoigu, este conceput pentru a inspira patriotismul tinerelor generații din Rusia. Patriarhul Kirill a sfințit în 2020 Catedrala masivă a forțelor armate ruse, de culoare kaki, care prezintă mozaicuri cu soldați sovietici și ruși. De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a donat personal bani pentru a comanda icoana principală pentru biserică, potrivit Kremlinului.

Reținerea lui Ahmedov și Șesterov urmează unei serii de arestări de înalți oficiali militari care făceau parte din cercul intim al lui Șoigu, demis de Putin la scurt timp după învestirea sa în mai pentru un al șaselea mandat.

Șoigu, care avea legături personale cu Putin, a primit postul înalt de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, dar mai mulți membri din anturajul său și-au pierdut locurile de muncă și mulți dintre ei au fost arestați, inclusiv asociatul și adjunctul său de top, Timur Ivanov, care a fost încarcerat în aprilie pentru acuzații de luare de mită.

Fostul ministru adjunct Timur Ivanov a supravegheat construcția Patriot Park. El a fost arestat în aprilie, fiind acuzat că a acceptat mită în valoare de 1 miliard de ruble (12,2 milioane de dolari).

Ivanov este considerat un aliat apropiat al lui Serghei Șoigu, care a fost înlăturat din funcția de ministru al apărării în luna mai.

Șoigu a fost criticat pe scară largă pentru eșecurile Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina și a fost acuzat de incompetență și corupție de liderul mercenarilor Evgheni Prigojin, care a lansat o scurtă revoltă în iunie 2023 pentru a cere demiterea sa.

Potrivit The Moscow Times, poliția l-a interogat pe Ahmedov la începutul lunii iulie și a efectuat percheziții la Patriot Park în cadrul unei anchete privind presupusul furt a peste 40 de milioane de ruble (471 000 de dolari) din contracte de stat. Nu a fost imediat clar ce legătură are Șesterov cu parcul tematic.

Ambii bărbați riscă până la 10 ani de închisoare dacă sunt găsiți vinovați de fraudă.


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…