Noi amenințări cu arme nucleare și lichidarea lui Zelenski după presupusa tentativă de asasinat a lui Putin
Fostul președinte al Rusiei a cerut ca președintele ucrainean Volodimr Zelenski să fie eliminat după ce a afirmat că Ucraina a încercat să îl asasineze pe Putin într-un atac cu drone.
Drona explodând deasupra Kremlinului FOTO Captură video
Filmări pe rețelele sociale au surprins un obiect zburător explodând în toiul nopții deasupra fortăreței din centrul Moscovei, unde președintele rus își are biroul și un apartament.
Putin, în vârstă de 70 de ani, nu se afla înăuntru la acel moment și nu a fost rănit, a declarat Kremlinul.
Zelenski a negat că Kievul se află în spatele atacului.
„Noi nu îl atacăm pe Putin sau Moscova. Luptăm pe pe pe teritoriul nostru. Ne apărăm satele și orașele”, a spus el la o conferință de presă.
De partea cealaltă oficialii de la Kremlin au reacționat la presupusul atac cu apeluri la răzbunare.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent un înalt oficial de securitate al lui Putin, a cerut „eliminarea” lui Zelenski.
„După atacul terorist de astăzi, nu mai există alte opțiuni decât eliminarea fizică a lui Zelenski și a clicii sale. Nu este nevoie nici măcar de semnarea unui act de predare necondiționată”, a reacționat el.
Kremlinul la rândul său a denunțat presupusul atac ca fiind o „acțiune teroristă planificată”, avertizând că își rezervă dreptul de a riposta.
Președintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, un aliat apropiat al lui Putin, a părut să sugereze un atac nuclear asupra Ucrainei.
„Un atac asupra președintelui este un atac asupra Rusiei. Nu pot exista negocieri. Vom cere folosirea armelor care sunt capabile să oprească și să distrugă regimul terorist de la Kiev”, a răbufnit el.
Doctrina nucleară a Moscovei conține prevederea că forțele armate pot folosi arme nucleare atunci când „însăși existența” țării este pusă în pericol.
Autoritățile ruse - care au lansat o anchetă privind terorismul - susțin că au doborât două vehicule fără pilot care vizau complexul prezidențial, unde se știe că Putin locuiește din ce în ce mai mult în timpul războiului.
Filmări distribuite pe canalele rusești au părut să capteze momentul în care o dronă a explodat deasupra Palatului Senatului, flăcări și fum fiind vizibile în preajma cupolei, miercuri, la ora 02.27 dimineața.
Tribunele amenajate pentru parada de Ziua Victoriei din 9 pot fi observate în Piața Roșie de lângă zidurile Kremlinului.
O a doua explozie a fost văzută deasupra acoperișurilor la ora 02.43.
Locuitorii din Casa Stalinistă din apropiere, pe malul râului, au declarat că „au văzut scântei pe cer și oameni cu lanterne lângă zidul Kremlinului după bubuituri”.
Kremlinul a declarat că două drone au fost folosite în presupusul atac, dar au fost dezactivate de apărarea electronică rusă.
Neîncredere
În timpul zilei de miercuri, în timp ce muncitorii examinau avariile la acoperiș, pe rețelele de socializare internauții au manifestat neîncredere cu privire la modul în care dronele ar fi putut trece de apărarea aeriană solidă a Moscovei.
Un canal rusesc de Telegram a citat surse care sugerează că totul ar fi putut fi o înscenare.
„Doborârea unor astfel de obiecte deasupra turnurilor [Kremlinului] este interzisă prin protocol, așa că rapoartele despre dronele doborâte sunt absurde. Sau au explodat singure. Sau toate acestea au fost un exercițiu, o performanță, pe care au decis să o facă să treacă drept un atac real”.
Cei care au urmărit imaginile au observat că cel puțin două persoane se aflau pe cupolă în momentul exploziei.
Cele două explozii s-au produs după un val de atacuri cu drone împotriva unor obiective rusești din Crimeea și din alte părți.
Ucraina nu a recunoscut rolul său suspectat în aceste atacuri și a negat loviturile cu drone pe teritoriul rusesc.
Secretarul de presă al lui Zelenski a distanțat Kievul de aparentul atac al Moscovei.
„Nu avem nicio informație despre așa-numitele atacuri nocturne asupra Kremlinului. Dar, așa cum a declarat în repetate rânduri președintele Zelenski, Ucraina direcționează toate forțele și mijloacele disponibile pentru a-și elibera propriile teritorii, și nu pentru a ataca pe alții”, a spus acesta.
Principalul consilier al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că atacul ar fi putut proveni de la „activitățile de gherilă ale forțelor locale de rezistență” din Rusia.
„După cum știți, dronele pot fi cumpărate de la orice magazin militar...Pierderea controlului puterii asupra țării de către clanul lui Putin este evidentă. Pe de altă parte, Rusia a vorbit în mod repetat despre controlul său total asupra aerului. Într-un cuvânt, ceva se întâmplă în Rusia, dar cu siguranță fără drone ucrainene deasupra Kremlinului”, a transmis acesta.
„Pretext pentru război”
Oficialii ruși au declarat că Putin și-a petrecut noaptea trecută la reședința sa oficială de la Novo-Ogarevo, în afara capitalei, iar programul său nu va suferi schimbări.
El a fost fotografiat în cursul zilei de miercuri într-o ședință cu guvernatorul regiunii Nijni Novgorod, Gleb Nikitin.
Totuși, astfel de sesiuni foto sunt adesea „aranjate” în avans, ceea ce face imposibil de știut dacă întâlnirea a avut loc miercuri.
Aliații lui Putin au cerut represalii, inclusiv atacuri cu rachete asupra Kievului.
„Acesta este un casus belli foarte real - un pretext pentru război”, a spus liderul partidului Pro-Putin Rusia Justă, Serghei Mironov, îndemnând la „lichidarea șefilor de rang înalt ai teroriștilor din Ucraina. Avem cu ce să le lovim buncărele".
Politicianul de rang înalt Alexei Juravlev a îndemnat: „Este necesar să țintim centrul Kievului. Distrugeți biroul președintelui, distrugeți până la temelii [parlamentul ucrainean], statul major general și clădirile care adăpostesc serviciile speciale ucrainene."
„Este timpul să lansăm un atac cu rachete asupra reședinței lui Zelenski din Kiev”, a întărit și deputatul Mihail Șeremet.
Se spune că Rusia a încercat și a eșuat să îl asasineze pe Zelenski de peste 10 ori.
Incidentul vine la doar câteva zile după ce s-a afirmat că Kievul a încercat să-l ucidă pe Putin cu o dronă plină de explozibili.
Epava unei drone de fabricație ucraineană a fost descoperită la doar câțiva kilometri de Moscova și se crede că aceasta fie a survolat, fie se învârtea în jurul capitalei ruse.
Presupusele atacuri vin după ce Putin ar fi intensificat sistemele de apărare aeriană din jurul Moscovei.
Sistemele de apărare Panțir-S1 și S-400 au fost amplasate pe acoperișuri din capitală.
Atacurile asupra obiectivelor din Rusia s-au înmulțit
Ucraina a fost suspectată că se află în spatele unui val de atacuri cu drone asupra unor obiective rusești, inclusiv un depozit de petrol și un aerodrom militar.
Un atac asupra unui sediu al serviciului de spionaj FSB și asupra unui tren sunt, de asemenea, considerate a fi opera forțelor de la Kiev.
Atacul este cel mai recent dintr-un val tot mai mare de atacuri aparent ale Ucrainei asupra teritoriului rusesc.
Kievul este suspectat că se află în spatele unui atac în masă cu drone asupra unei baze aeriene militare rusești din regiunea Briansk.
Două drone au fost doborâte cu ajutorul armelor de calibru mic, dar două au explodat pe aerodrom, iar una dintre ele a avariat un avion de transport gigant „Ruslan” An-124 și l-a scos din uz, potrivit presei ruse.
Într-un alt atac, o explozie a zguduit o bază secretă de antrenament a serviciului de securitate FSB în apropiere de Simferopol, capitala Crimeei.
Locul ar fi folosit de polițiștii de frontieră ruși, parte a FSB, și este crucial pentru controlul ilegal al lui Putin regiunii.
Un tren de marfă format din 20 de vagoane de petrol a deraiat, tot în regiunea Briansk, fiind a doua explozie pe șine în două zile.
Atacul are loc la doar câteva zile după ce se crede că forțele ucrainene au lovit un depozit de petrol chiar în Crimeea.
Drone ucrainene s-au prăbușit deja în apropierea Moscovei, în timp ce Kievul a fost suspectat că se află în spatele unor atacuri de sabotaj efectuate în apropierea orașului.
Printre acestea se numără explozii și incendii la centre comerciale, precum și la instalații energetice.
Kievul a pus la cale un atac asupra Moscovei pentru a marca prima aniversare a invaziei Rusiei, au dezvăluit documente de spionaj scurse.
Atacurile au fost în cele din urmă anulate după ce Statele Unite au intervenit și au avertizat Kievul că planul său ar putea duce la un război nuclear.
Sursa: adevarul.ro