Noi amănunte/Plan de pregătire a Germaniei în cazul unui război cu impact mai direct decât invazia din Ucraina
În Germania încep pregătirile pentru eventualitatea unui război care ar avea un impact și mai direct asupra Republicii Federale decât atacul rusesc asupra Ucrainei. Potrivit cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung , Bundeswehr (Armata germană) a prezentat recent companiilor cel mai rău scenariu - pe baza „Planului de operațiuni Germania” adoptat de politicieni.
Documentul secret de strategie definește clar rolul economiei în cazul unui atac al lui Putin pe flancul estic al NATO. Bundeswehr are propuneri concrete cu privire la modul în care companiile ar trebui să se pregătească.
În cazul unui atac rusesc pe flancul estic al NATO
Prima versiune a documentului strategic are 1.000 de pagini, iar detaliile sunt secrete. De exemplu, ea enumeră toate clădirile și instalațiile de infrastructură care merită în mod special să fie protejate din motive militare. De asemenea, conține planuri detaliate privind modul de acțiune în caz de apărare sau, în prealabil, în caz de tensiuni, adică dacă s-ar reacționa la o manevră rusă pe flancul estic al NATO. În acest caz, Germania ar deveni un nod pentru zeci de mii, eventual sute de mii de soldați care ar trebui transportați spre est, precum și material de război, alimente și medicamente.
Rolul companiilor este clar subliniat în plan. Un prim eveniment a avut loc la Camera de Comerț din Hamburg, în cadrul căruia companiile au fost abordate direct.
Jörn Plischke, locotenent-colonel și șef al Comandamentului de Stat din Hamburg, a dat sfaturi specifice. „Pentru fiecare sută de angajați, formați cel puțin cinci șoferi de camion suplimentari de care nu aveți nevoie”, este sugestia sa, potrivit informațiilor F.A.Z. Motivul măsurii: „70 % dintre camioanele care circulă pe drumurile din Germania sunt conduse de est-europeni. Dacă acolo va fi un război, unde vor fi acești oameni?”.
În caz de urgență, el sfătuiește companiile să elaboreze un plan concret cu privire la ce se așteaptă de la ce angajați în caz de criză. Pentru autoprotecție, este important ca întreaga forță de muncă să se familiarizeze cu problemele de securitate. De asemenea, vă puteți strădui să fiți autosuficienți, spune locotenent-colonelul, și aduce în discuție generatorul diesel sau propria turbină eoliană. Locotenent-colonelul încearcă să „trezească la realitate” companiile din comerț, industrie și agricultură. Discuții precum cea de la Hamburg au deja loc în toată țara. „Toate comandamentele de stat sunt însărcinate cu punerea în aplicare”, afirmă Bundeswehr.
„Rusia a început să se pregătească pentru război”
Pentru a sublinia gravitatea situației, Jörn Plischke se referă la zborurile dronelor și la tentativele de spionaj, la descoperirea de depozite de arme și la planurile de asasinare a unor manageri de top, la sabotaje și la atacurile cibernetice, care pot fi observate „zilnic și cu o frecvență din ce în ce mai mare”. Aceasta se numește „modelarea câmpului de luptă”: „Rusia a început să se pregătească pentru război”. În patru-cinci ani, Rusia va fi dispusă și capabilă să atace mai departe spre vest, raportează Plischke, citând serviciile de informații germane. El prezintă un tablou sumbru al ritmului de înarmare: „Rusia produce în prezent 25 de tancuri de luptă pe lună, Germania trei pe an”.
La un alt eveniment, de data aceasta în fața bisericii St. Michaelis Kirche din Hamburg, omul Bundeswehr-ului a întreabat foarte concret: „Ce facem dacă trupele aliate trebuie să treacă prin orașul nostru? Ce ne facem dacă Elba este închisă și rețeaua feroviară este atacată? Ce ne facem dacă lanțurile alimentare Rewe și Aldi nu se pot deschide din cauza lipsei de electricitate, drumurile sunt folosite de coloane militare și apa nu mai curge de la robinet?” „Trebuie să conștientizăm cât de importantă este o economie bine pregătită și rezilientă pentru apărarea civilă și militară a Germaniei”.
În politică, abordarea Bundeswehr este primită cu deschidere, raportează locotenent-colonelul Plischke despre activitatea sa, în special în Hamburg, unde importanța logistică a portului este recunoscută. „Dacă infrastructura noastră este utilizată în scopuri militare, riscul de atacuri cibernetice și sabotaj crește semnificativ”, a subliniat primarul orașului Hamburg la evenimentul de la St. Michaelis Kirche, unde a fost pusă în funcțiune o a treia companie de securitate internă: voluntari care nu fac parte din partea combatantă a Bundeswehr-ului, ci sunt folosiți pentru sarcini de protecție și securitate. La rândul său, Senatul din Hamburg a reacționat deja la situația de amenințare și a creat peste 40 de posturi suplimentare pentru a consolida gestionarea crizelor și apărarea civilă.