Noi amănunte și percheziții la Bogpr, „regele” donațiilor care a dat cadouri de sute de mii de dolari pe live-uri de TikTok
O investigație Info Sud-Est și G4Media arată cum influencerii care au susținut campania lui Călin Georgescu, unii membri ai lumii interlope, primeau bani pe TikTok pentru a-l promova pe candidatul cu discurs pro-rus și anti-occidental. Documentele declasificate de la Ministerul Afacerilor Interne și SRI au arătat că influencerii erau ”implicați în promovarea și cumpărarea de voturi”. Vezi mai jos o explicație a mecanismului prin care bani veniți de la Bogdan Peșchir, cunoscut în mediul online sub numele „bogpr”, au finanțat influencerii care i-au făcut campanie lui Călin Georgescu.
Conform regulamentului platformei chinezești TikTok, o pagină care a depășit pragul de 1.000 de urmăritori deblochează funcția de transmisii live. Această funcție permite creatorilor să interacționeze direct cu urmăritorii lor și să apară pe pagina principală, dacă primesc multe aprecieri, fiind astfel accesibili utilizatorilor din întreaga lume.
Pe TikTok Live există funcția de donații, care permite utilizatorilor să achiziționeze monede TikTok folosind un card bancar prin Google Play (pentru telefoane Android) sau Apple Pay (pentru iPhone). Aceste monede pot fi folosite pentru a trimite cadouri virtuale, cu valori diferite, către utilizatorii care transmit live în acel moment.
sursa foto: TikTokAtunci când cineva primește un cadou (donație), persoana respectivă care a trimis acel cadou apare pe partea stângă a ecranului împreună cu o mini-animație care arată tipul de cadou. Cele mai ieftine donații, care costă o monedă TikTok ( 0.8 bani) sunt sub forma unui trandafir sau a unei sigle TikTok, iar cele mai scumpe cadouri se numesc ”TikTok Univers”, care costă 44.999 de monede TikTok (aprox. 3.700 lei) și ”Leul”, care valorează 34.000 de monede TikTok (aprox. 2.800 lei).
Utilizatorii de TikTok care fac live-uri pot primi cadouri virtuale atât atunci când transmit singuri, cât și atunci când invită alte persoane care erau live separat să participe împreună în live-ul lor. Acest format seamănă cu un apel video de grup, unde mai mulți participanți pot interacționa în timp real cu publicul.
Atunci când cineva face un live cu mai multe persoane invitate (în cele mai multe cazuri este invitată o persoană), TikTok le oferă funcția de a se ”duela” în puncte și donații virtuale. Cei doi sau mai mulți utilizatori care participă la un live pot organiza „meciuri”, competiții în care fiecare încearcă să acumuleze cât mai multe puncte într-un interval de câteva minute. Aceste puncte reprezintă monede TikTok primite din cadourile virtuale donate de spectatori în timpul „duelului”. Utilizatorii de TikTok organizează aceste dueluri între ei, iar persoana care strânge cele mai multe puncte poate să îi pună o întrebare sau o provocare celui care a pierdut.
Această ”febră” a meciurilor pe TikTok este extrem de populară în rândul creatorilor de conținut din România, transformând transmisiile live în adevărate show-uri de divertisment. În timpul acestor meciuri, pierzătorul trebuie să îndeplinească provocări amuzante, cum ar fi să-și toarne făină în cap sau să facă farse. De asemenea, este captivant să vezi cum participanții imploră utilizatorii să le facă donații pentru a-i ajuta să câștige duelurile.
După ce termină transmisiile live, creatorii de conținut își pot accesa fondurile primite din donații direct din profilul lor de TikTok, platforma făcând conversia automată în lei. Dacă au primit donații în timpul meciului, le apare opțiunea de a retrage banii, iar aceștia pot fi primiți doar prin platforma de online banking PayPal, de unde platforma ia o taxă de serviciu care depinde de suma extrasă din fonduri. Utilizatorii mai au opțiunea de a transforma banii primiți înapoi în monede pentru a trimite cadouri mai departe altor creatori de conținut care fac live-uri pe platforma chinezească.
sursa foto: TikTokCine este Bogpr, utilizatorul anonim care a donat sute de mii de dolari influencerilor din România care fac live-uri
În documentele declasificate miercuri de către președintele Klaus Iohannis, SRI arată că Bogdan Peșchir, cunoscut în mediul online sub numele „bogpr”, a „pompat” în campania de promovare de pe TikTok a candidatului Călin Georgescu peste 380.000 de euro. „Bogpr” este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de pe TikTok, chiar dacă, la bază, nu este creator de conținut pe platformă. Viralitatea acestuia vine din donațiile enorme pe care acesta le face pe TikTok creatorilor de conținut, printre care și susținătorilor lui Călin Georgescu.
La o simplă căutare pe TikTok, cuvintele ”bogpr donează” te trimit spre zeci de videoclipuri unde apar diferite secvențe din live-uri în care aceasta când a donat, în mai multe seri, sume enorme pe live-urile canalului „AMMA Studio TV”, în care Nicolae Guță interpreta manele live. Într-un singur live, „bogpr” a donat, consecutiv, 10 animații de tip „TikTok Universe”, cea mai mare animație de donație existentă pe platforma chinezească. La un simplu calcul, 10 animații de acest fel l-au costat pe „misteriosul” bogpr, peste 449.990 de monede TikTok (aprox. 37.000 lei).
Acesta a mai fost surprins când dona astfel de cadouri și altor creatori de conținut cunoscuți ca fiind ”certați cu legea”, care îi făceau campanie lui Călin Georgescu pe platforma chinezească până la declasificarea documentelor CSAT. Aceștia s-au dezis public de Călin Georgescu odată cu desecretizarea documentelor în care le apăreau conturile de TikTok. Buletin de București notează cum interlopii din București cunoscuți pe TikTok, precum George Pian și Makavelli, se acuzau între ei pe un live de pe TikTok și anunțau că își retrag sprijinul față de candidatul independent cu discurs legionar.
Recent, în perioada de campanie pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, contul de TikTok al lui Bogpr, care are setată ca poză de profil sigla de campanie a candidatului Călin Georgescu, este observat pe live-ul unui utilizator, Andrei Eduard Constantin, al cărui cont de TikTok este numit „VOTĂM CĂLIN GEORGESCU”.
În live era afișată imaginea candidatului Călin Georgescu, alături de textul „România se trezește! Călin Georgescu președinte.”, iar pe fundal rula imnul candidatului la prezidențiale, creat cu AI. În timpul transmisiunii live, la care asistau peste 100 de persoane, bogpr a donat cea mai valoroasă donație de tip animație, “TikTok Univers”, în valoare de 44.999 monede TikTok. Bogpr și-a arătat în nenumărate rânduri susținerea pentru candidatul pro-rus cu discurs legionar prin mai multe donații în timpul transmisiunilor live ale susținătorilor lui Călin Georgescu.
Un alt moment popular în care Bogpr este surprins în ”acțiune” este pe unul dintre live-urile făcute de Călin Georgescu, alături de un fost polițist care este acum creator de conținut, Viorel Teaca. Bogpr trimite în momentele surprinse din înregistrarea de ecran diferite cadouri, printre care și un ”TikTok Univers”.
Libertatea susține că firma lui Bogdan Peșchir, Digital On-Ramp Solutions SRL, înființată acum patru ani, nu a declarat niciun venit de la înființare, deși pe internet circulau zvonuri că acesta ar avea bani pentru donațiile de pe TikTok de la propria sa întreprindere. Înainte de a fi antreprenor, Peșchir a lucrat ca programator în cadrul unor companii din Brașov, ambele deținute de Gabriel Prodănescu.
Context
18 percheziții au loc sâmbătă dimineață la extremiștii care au salutat nazist la troița lui Corneliu Zelea Codreanu din Tâncăbești și la persoane care au transmis amenințări pe rețelele de socializare și au îndemnat la revoltă, după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur prezidențial din cauză că procesul electoral a fost complet viciat, conform motivării judecătorilor, transmit Parchetul General și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).
- România pedepsește cu închisoare sau amendă penală propaganda fascistă, legionară, antisemitismul, rasismul și homofobia, conform OUG 31/2002 și a Codului Penal (art. 369), dar autoritățile au eșuat în a aplica legea până acum.
Conform surselor G4Media, perchezițiile au loc și la Bogdan Peșchir, ”Bogpr” care urmează să fie dus la audieri în București, conform surselor citate.