Noi amănunte despre moartea milionarului Mircea Popescu, înecat în Puntarenas
Potrivit oficialilor de la medicina legală din Costa Rica, contactați de Libertatea , el a fost luat de curentul marin în apele Oceanului Pacific din vecinătatea provinciei Puntarenas. Românul era unul dintre veteranii industriei crypto și susținea că este singurul om care a deținut vreodată un milion de bitcoin. Un milion de criptomonede se traduce în peste 30 de miliarde de dolari.
Mircea Popescu s-a înecat miercuri, 23 iunie, în provincia Puntarenas din Costa Rica, potrivit publicației locale CRhoy.com, citată de ZF.ro. Paramedicii au intervenit, dar nu au reușit să-l resusciteze.
Contactată de Libertatea, medicina legală din Costa Rica a confirmat că milionarul român în bitcoin a murit în data de 23 iunie pe plaja Hermosa. Conform primelor informații, bărbatul a fost purtat de curentul marin și s-a înecat, precizează oficiali costaricani. Raportul autopsiei nu a fost încă finalizat, dar corpul bărbatului a fost ridicat de pe data de 24 iunie de o firmă de pompe funebre, urmând să fie incinerat, mai spun reprezentanții serviciului de medicină legală din Costa Rica.
Deși neconvingătoare pe cont propriu (știrea menționează că Popescu ar fi fost polonez), informația a fost confirmată ulterior de trei femei cu care miliardarul a avut relații, potrivit Bitcoin Magazine , cea mai mare revistă de specialitate din zona crypto.
Una dintre acestea, dezvoltatorul web Diana Coman, a confirmat vestea pe blogul său personal.
Cine a fost Mircea Popescu
„Român prin rezidență, provocator prin ocupație și 'cel mai mare scriitor de povești erotice' prin autoproclamare, Popescu lasă în urmă o moștenire împrăștiată pe atât de multe bloguri și forumuri încât a fost dificil chiar și în timpul vieții să separi omul de mit”, scrie Bitcoin Magazine despre acesta.
Popescu, despre care se zvonește că ar fi unul dintre cei mai mari posesori individuali de bitcoini din lume, a afirmat că deține un milion de monede digitale deși estimările mai conservatoare îi evaluează portofoliul la zeci de mii.
Născut la Cluj-Napoca, Popescu a fost unul dintre cei mai timpurii și ambițioși antreprenori din domeniul crypto, fiind cunoscut pentru fondarea MPEx, o platformă de tranzacționare a bitcoin.
Fondat în 2012, site-ul a fost unul dintre primele care au intermediat vânzările de bitcoin, lucru care a stârnit furia Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite a cărei puteri Popescu încerca să o submineze la tot pasul.
Clujeanul a devenit faimos după ce a fost prima persoană care a combătut în public înșelătoriile cu criptomonede, devenind un critic vocal al Ripple (compania care a lansat XRP), precum și a Bitcoins Savings & Trust, despre care s-a confirmat ulterior că a fost o schemă piramidală.
Acțiunile sale, pe atunci ceva cu totul nou, i-au adus o legiune de fani și au stabilit tonul pentru ceea ce avea să fie semnătura sa: un brand agresiv și fără menajamente de evanghelism bitcoin care îi fac moștenirea una de durată în pofida instanțelor de sexism, bigotism și antisemitism. Blogul său, Trilema.com, conține exemple a tuturor celor 3, potrivit Bitcoin Magazine.
Cel mai notoriu act al său a fost însă punerea unei recompense pe capul dezvoltatorului bitcoin Pieter Wuille într-o postare care poate fi citită și ca un argument tehnic în mai multe straturi despre validarea tranzacțiilor crypto.
„Bitcoin nu este aici pentru ca tu să-ți dai cu părerea despre el. Bitcoin este aici să îți schimbe profund și adesea dureros viața (...) indiferent dacă ești de acord sau nu, indiferent dacă îți dai permisiunea sau nu, indiferent dacă crezi că este 'acceptabil' sau orice altceva. Nimeni nu te-a întrebat”, a afirmat acesta.
Mircea Popescu avea 41 de ani.