Noaptea Muzeelor în România: Sute de evenimente în aproximativ 190 de spaţii din 73 de localităţi

Noaptea Muzeelor în România: Sute de evenimente în aproximativ 190 de spaţii din 73 de localităţi

Noaptea Muzeelor revine, anul acesta, în aproximativ 190 de spaţii culturale din 73 de localităţi din toată România, urmând a se desfăşura, atât fizic cât şi în mediul online, sute de evenimente culturale şi de experimente artistice.

Marile oraşe au pregătit expoziţii şi tururi ghidate, concerte, spectacole, lecturi, proiecţii, festivaluri, expuneri de realitate virtuală şi instalaţii de artă, potrivit unui comunicat al Reţelei Naţionale de Muzeelor din România, organizatorul evenimentului.

Acestora li se adaugă evenimente multiple organizate de instituţii de cultură din localităţi mai mici, între care Bran, Brad, Călugăreni de Mureş, Ciucea, Colţi, Comana, Feldioara, Mirceşti, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ştefăneşti de Botoşani, Tămăşeni, Todireşti etc.

În Bucureşti, 50 de muzee, galerii de artă, colecţii, instituţii publice de cultură şi asociaţii, institute culturale, universităţi, coruri naţionale, rezidenţe, opere, expoziţii, palate şi case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri şi cartiere creative sau artişti independenţi "ademenesc" publicul la Noaptea Muzeelor.

Pentru prima dată, cu ocazia Nopţii Muzeelor, Primăria Municipiului Bucureşti se deschide publicului larg, într-un eveniment care reuneşte două expoziţii legate de istoricul clădirii Primăriei şi al Bucureştiului, precum şi alte experienţe culturale.

În Iaşi, Primăria dă o "replică" organizând trasee cu tramvaiele de epocă din colecţie.

Ampla desfăşurare de anul acesta - fizic sau online - este disponibilă pentru consultare pe portalul Noaptea Muzeelor ( https://noapteamuzeelor.org/ ), precum şi pe canalele media ale instituţiilor implicate.

În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor, pe data de 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.

Anul acesta, toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, precizează organizatorii.

Iniţiată în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.

În ţara noastră, organizat anual de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România - membru al celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations -, evenimentul se află la a XVII-a ediţie.

Împreună cu alte instituţii de presă, AGERPRES este partener media al evenimentelor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!