„Noaptea ca hoții”/Alex Dima de la ProTV anunță că Ciolacu l-a dat afară miercuri noapte pe cel care i-a anulat certificatul de revoluționar
Alex Dima de la Pro TV, realizator la „Romania, te iubesc”, a anuntat miercuri noapte ca premierul Ciolacu l-a dat afara pe seful Secretariatului pentru Revolutionari, Mihai Dodu. Dodu este cel care a anulat certificatul de revolutionar al lui Ciolacu si a pus la dispozitia presei dosarul de revolutionar al premierului PSD.
„Noaptea ca hotii. In aceasta seara, premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Dodu din functia de secretar de stat al Secretariatului pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist.
Secretariatul de stat detine arhiva cu dosarele revolutionarilor.
Dodu a fost numit secretar de stat in aprilie si una dintre primele masuri luate a fost sa-i retraga lui Marcel Ciolacu certificatul care ii acorda titlul de luptator cu rol determinant in Revolutie. Decizia a fost bazata pe documentele gasite in arhiva.
Marcel Ciolacu a dat in judecata Secretariatul de Stat condus de Dodu. Primul termen in instanta este pe 11 ianuarie 2024.
Acum cateva saptamani am realizat un material despre falsi revolutionari in care Dodu spunea ca se teme pentru viata lui. Se temea si ca o sa fie demis inaintea termenului in care urma sa se lupte cu premierul in instanta.
A avut dreptate. A fost demis in aceasta seara”, a scris Alex Dima pe Facebook.
Recent, si Recorder a realizat un material despre modul dubios in care Ciolacu si-a dobandit certificatul de revolutionar. Mihai Dodu a pus la dispozitia jurbalistilor dosarul de revolutionar al lui Ciolacu, in acesta aflandu-se si semnaturi false.
Concluzia anchetei Recorder este ca Marcel Ciolacu este si el unul dintre impostorii care si-au atribuit merite false la Revolutie pentru a obtine certificatul de revolutionar.
Niciun post de televiziune nu a preluat acest subiect si, pana acum, foarte putine publicatii au relatat despre dubiosul mod in care Ciolacu a devenit revolutionar.
Principalele pasaje din ancheta Recorder
Marcel Ciolacu, cel de acum trei decenii, isi sustine teza eroismului la Revolutie printr-o multitudine de neconcordante de timp si de loc. Rolul determinant pe care si-l atribuie in declaratii nu e confirmat nici de alti participanti, nici de fotografii, nici de documente relevante.
Premierul ofera informatii contradictorii cu privire la locul sau de munca din 1989, de unde sustine ca si-a inceput actiunile indreptate impotriva puterii comuniste: in dosarul sau de revolutionar sugereaza ca lucra la o intreprindere din Buzau, pe cand in CV-ul de prim-ministru in dreptul anilor 1988-1990 apare Intreprinderea Electronica din Bucuresti.
In povestea tanarului Ciolacu, flama revolutionara locala se aprinde pe 22 decembrie 1989, dimineata. Iar el isi ia, in acest scenariu, un rol esential. Ii reproducem in continuare relatarea fara a interveni asupra ortografiei sau punctuatiei originale:
„In dimineata zilei de 22 decembrie cunoscand de la postul de radio «Europa Libera» ce se intampla in Timisoara si Bucuresti, am plecat la servici unde am propus colegilor sa mergem in fata sediului judetean al P.C.R. Aici am fost intampinati de Politie care a incercat sa ne intoarca din drum; deoarece eram numerosi politia a fost ineficienta. Am intrat in sediul P.C.R. unde impreuna cu alti cetateni ne-am organizat in C.F.S.N. si am pus oameni sa pazeasca bunurile si documentele din sediul P.C.R. Pe Primul Secretar l-am pus sub paza si l-am retinut in sediu, pentru a ne informa asupra unor detalii pe care nu le cunoastem.”
Desi spune public ca nu a avut si nu vaneaza beneficii de pe urma participarii la Revolutie, documente cadastrale de arhiva arata ca a fost proprietarul unui teren primit de pe urma certificatului de revolutionar si vandut apoi, in 2007. In plus, in viitorul apropiat ar putea beneficia de indemnizatii retroactive de peste 40.000 de euro.
Mai apare insa o intrebare: daca Marcel Ciolacu are deja un certificat de revolutionar de pe urma caruia a tras deja foloase, la ce i-ar mai folosi un al doilea?
O explicatie se gaseste, inca din 2015, in lege. Preschimbarea vechilor certificate in unele ranforsate le aduce titularilor, in primul rand, bani. E vorba de o indemnizatie lunara de 2.000 de lei care se poate acorda retroactiv. Asa se face ca, daca guvernul pe care il conduce va pierde procesul de la Buzau, Marcel Ciolacu ar putea incasa din urma peste 40.000 de euro.
Pe langa aceasta indemnizatie de gratitudine, un luptator cu rol determinant primeste, dupa varsta de 60 de ani, inca un bonus de 1.100 de lei pe luna. Plus beneficiul de a se pensiona cu cinci ani mai devreme pe care il au si luptatorii cu merite deosebite, cum e deja Marcel Ciolacu inca din 1992.
Statul roman plateste in prezent aproximativ 3.500 de indemnizatii pentru luptatori cu rol determinant. Dintre ei, un sfert vin din cele 13 orase aflate in situatia Buzaului – au, teoretic, patalama, dar probele Parchetului Militar nu indica vreo victima a represiunii comuniste inainte de fuga lui Ceausescu. Titlurile pentru toate aceste orase sunt acum in procese.
Pana acum, premierul Ciolacu a negat ca ar fi pe urma vreunui castig. „Nu voi solicita statului roman preschimbarea certificatului meu de revolutionar pentru a beneficia de ceva de pe urma acestui certificat. Dar am dreptul sa le arat nepotilor mei ca nu am fost un fals revolutionar”, s-a justificat el public acum trei luni.
De altfel, la scurt timp, il suna pe secretarul de stat Mihai Dodu a carui mentinere in functie sta in pixul sau de premier si deschide chiar acest subiect al chemarii in judecata.
Intrebat de Recorder despre aceasta conversatie, Mihai Dodu a fost evaziv, dar a admis-o. „M-a sunat domnia sa; in rest, avem o relatie institutionala. A fost o discutie nici cordiala, nici obisnuita. Putin tensionata. Acum, e greu sa dezlipesti cumva persoana fizica de persoana politica a premierului. Mesajul pentru mine este clar: instanta trebuie sa isi spuna cuvantul”, spune secretarul de stat.
Dodu a fost numit de PNL in aprilie. Intr-un moment in care Secretariatul pentru Revolutionari devenise lipsit de miza politica, Nicolae Ciuca a ales, dintr-un vraf de CV-uri, aplicatia unui profesor de istorie al carui tata a fost impuscat la Revolutie. Odata ajuns in functie, Dodu a decis sa repuna in analiza dosare mai vechi, netransate inca. Asa s-a risipit din nou pacea din institutie.
Pe 3 octombrie, Corpul de Control al Prim-Ministrului a inceput verificari amanuntite la Secretariatul pentru Revolutionari. Intre altele, si-a manifestat interesul fata de comisiile care analizeaza sau reanalizeaza, ca in cazul premierului, dosarele pentru certificate. Acum, urmeaza un raport. Ca o coincidenta, acest raport se poate finaliza chiar inainte de primul termen al procesului deschis de Marcel Ciolacu, fixat deja pentru 11 ianuarie 2024.
Mihai Dodu spune ca institutia pe care o conduce se va apara in fata lui Marcel Ciolacu si ca nu intentioneaza sa absenteze la proces. Daca va mai fi atunci in functie, caci mandatul sau depinde tocmai de bunavointa premierului Ciolacu, scria Recorder
Citeste si: Cea mai abjecta forma de impostura din viata publica: certificatul de revolutionar
Secretariatul pentru revolutionari a indraznit, in urma cu sase luni, sa ii retraga certificatul „revolutionarului” Marcel Ciolacu.
„El trebuia sa aiba activitatea revolutionara pana pe 22 decembrie ora 12:10. Pentru ca legiutorul a stabilit ca atunci a fugit dictatorul. Ce trebuia in intervalul asta? Sa ocupe si sa apere cladire consiliului judetean din orasul Buzau. Ca vorbim de dansul, acum. Nu a fost. Dar i s-a dat. Deci omul clar nu indeplineste conditiile”, a declarat un functionar al SSPR pentru Pro TV.
Dupa ce i-a fost retras certificatul, Ciolacu a declarat nervos ca aceasta este dovada ca „suntem intr-un stat democrat si avem un stat de drept”.
Insa, la scurt timp, conducerea SSPR s-a trezit pe cap cu Corpul de Control al Guvernului, trimis de Ciolacu.
”Ne desfiinteaza astia. Pana in ianuarie, cand e termenul lui Ciolacu, ne desfiinteaza pentru ca este mareata lege cu reforma administrativa. Noi suntem sub 50 si au tot interesul sa ne desfiinteze ca nu mai merge nimeni la Ciolacu la proces. Suntem intr-o situatie delicata”, a explicat functionarul de la SSPR in materialul realizat de Pro TV.
Pro TV a solicitat guvernului un interviu cu premierul si informatii despre scopul controlului. Nu a primit niciun raspuns.
In luna iulie, premierul Marcel Ciolacu a dat in judecata Secretariatul de Stat pentru revolutionari, institutie aflata in sobordinea sa, pentru a-si recupera certificatul de revolutionar.
Ciolacu a intentat proces la Tribunalul Buzau.
Secretariatul de stat pentru Revolutionari din cadrul Guvernului Romaniei a decis, in iunie, sa ii retraga lui Marcel Ciolacu certificatul de revolutionar, in care se afirma ca premierul a fost „Luptator cu merite deosebite” la Revolutie.
Decizia a fost luata cu o majoritate larga de voturi de membrii secretariatului.
Secretariatul a mentionat ca va sesiza instanta de judecata pentru a-i fi retras certificatul de revolutionar lui Ciolacu.