Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 19 septembrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca

Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 19 septembrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca

Cea de-a cincea ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, unde vor fi proiectate producţii precum "Balanţa", de Lucian Pintilie, şi "Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, va avea loc pe 19 septembrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, informează organizatorii.

Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 19 septembrie, în Bucureşti şi Cluj-Napoca (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze producţii recent lansate pe marile ecrane, care s-au bucurat de succes la public, dar şi de filme clasice, care au rămas în istoria cinematografiei româneşti. Din selecţie nu lipsesc nici documentare originale şi cele mai bune scurtmetraje româneşti ale anului 2014.

Cu toate că vara tocmai a trecut, cinefilii vor avea parte de încă o vacanţă la mare, alături de personajele din "#Selfie", de Cristina Iacob. În loc să se pregătească pentru cel mai important examen din viaţa lor, trei liceene decid să plece la mare şi să uite de şcoală, iar cei trei tineri pe care îi întâlnesc pe litoral par mai mult decât dispuşi să le ajute.

Secţiunea Panorama 2013 aduce cele mai apreciate titluri ale anului trecut, printre care se numără filmul lui Stere Gulea "Sunt o babă comunistă", avându-i ca protagonişti pe Marian Râlea şi Luminiţa Gheorghiu, dar şi ecranizarea binecunoscutei nuvele "Domnişoara Christina", în regia lui Alexandru Maftei, ce îşi aşteaptă fanii pentru o porţie de horror românesc. Alături de ele, vor mai fi difuzate filmele "Funeralii fericite", de Horaţiu Mălăele, şi "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski (premiul Gopo pentru cel mai bun debut 2014).

Din categoria documentare, cinefilii se vor bucura de "Afacerea Tănase", de Ionuţ Teianu, de "City Tour", în regia lui Andrei-Nicolae Teodorescu, dar şi de "Bucureşti, unde eşti?", de Vlad Petri.

Iubitorii de film clasic se vor putea bucura la Noaptea Albă de două titluri intrate în patrimoniu, semnate de regizorul Lucian Pintilie - "Balanţa", pentru care Maia Morgenstern a fost premiată, în 1993, de Academia de Film Europeană, şi "Niki Ardelean, colonel în rezervă", cu Victor Rebengiuc.

Evenimentul Noaptea Albă a Filmului Românesc îşi propune să ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte în compania unor filme româneşti din toate genurile, realizate de cineaşti din toate generaţiile, acoperind astfel o paletă cât mai largă de gusturi. Numărul spectatorilor înregistraţi la ediţiile precedente dovedesc faptul că Noaptea Albă a Filmului Românesc reprezintă una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.

În Bucureşti, spectatorii sunt aşteptaţi la proiecţiile de film programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român - Studioul Horia Bernea, MNTR Open Air, Dianei 4, J'ai Bistrot şi Parcul Tineretului.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul www.romfilmpromotion.ro şi pe pagina oficială de Facebook www.facebook.com/NoapteaAlba .

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ArCub - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”