Nivelul de testosteron afectează riscul de boli metabolice şi cancer (studiu)

Nivelul de testosteron afectează riscul de boli metabolice şi cancer (studiu)

Nivelurile mai ridicate ale unui hormon sexual masculin cresc posibilitatea de apariţie a unor boli precum diabetul de tip 2 la femei, însă reduc în acelaşi timp acest risc la bărbaţi, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat luni de Press Association. Nivelurile de testosteron genetic mai ridicate cresc de asemenea riscul de a dezvolta cancer de sân şi endometrial la femei şi de cancer de prostată la bărbaţi, susţin oamenii de ştiinţă. Concluziile provin de la ceea se estimează că ar fi cel mai amplu studiu de până acum referitor la reglarea genetică a nivelului hormonilor sexuali.

Studiul, publicat în Nature Medicine şi condus de cercetători de la Unitatea de Epidemiologie din cadrul MRC a Universităţii Cambridge şi Universitatea din Exeter, s-a bazat pe studii de asociere la nivelul întregului genom (GWAS) efectuate pe 425.097 de participanţi incluşi în UK Biobank.

Conform studiului, nivelurile de testosteron genetic mai mari la femei cresc riscurile de diabet zaharat tip 2 cu 37%, iar de PCOS cu 51%.

Totuşi, s-a descoperit că un nivel mai ridicat de testosteron reduce riscul de diabet de tip 2 la bărbaţi cu 14%.

În plus, potrivit rezultatelor, nivelurile de testosteron genetic mai ridicate au crescut riscul de cancer mamar şi endometrial la femei şi de cancer de prostată la bărbaţi.

Astfel, cercetătorii au descoperit că factorii genetici implicaţi erau foarte diferiţi între sexe, în ciuda identificării unei importante componente genetice în ceea ce priveşte nivelurile de testosteron circulant la bărbaţi şi femei.

''Concluziile noastre conform cărora nivelurile de testosteron genetic mai ridicate cresc riscul de PCOS (sindrom de ovar polichistic - n.a.) la femei sunt importante pentru înţelegerea rolului testosteronului în ceea ce priveşte originea acestei tulburări comune, în loc să fie pur şi simplu o consecinţă a acestei afecţiuni'', a explicat doctor John Perry de la Unitatea de Epidemiologie din cadrul Consiliului pentru cercetare medicală (MRC) a Universităţii Cambridge, autor principal al studiului.

''În mod similar, la bărbaţi, terapiile de reducere a testosteronului sunt utilizate pe scară largă pentru tratarea cancerului de prostată, însă până acum nu se ştia sigur dacă nivelurile mai scăzute de testosteron oferă protecţie şi împotriva dezvoltării cancerului de prostată. Rezultatele noastre indică modul în care tehnicile genetice, precum randomizarea mendeliană, sunt utile pentru înţelegerea riscurilor şi beneficiilor terapiilor hormonale'', a spus el.

Doctor Katherine Ruth de la Universitatea din Exeter, una dintre autorii principali ai cercetării, a adăugat: ''Descoperirile noastre oferă informaţii unice asupra impactului testosteronului asupra afecţiunilor. Ele subliniază mai ales importanţa luării în considerare în mod separat a bărbaţilor şi a femeilor în cadrul studiilor, deoarece am observat efecte diferite ale testosteronului asupra diabetului''.

Ea a avertizat, însă, că este nevoie de prudenţă în utilizarea rezultatelor studiului pentru a justifica utilizarea suplimentelor cu testosteron până când cercetări similare pot fi efectuate asupra impactului testosteronului asupra altor boli, în special afecţiunilor cardiovasculare. AGERPRES


populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

3 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

4 VIDEO Ipochimenul ăsta este senator al României, vai de capul ei de țară! Are mare dreptate Ceaușescu atunci când îi face de cacao...

5 Reuters: Frustrarea lui Trump creşte / Oficialii americani cred că este puţin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina în urmă…