Nistor (FSE ''Spiru Haret''): Şansele ca sistemul de învăţământ să intre în grevă sunt foarte mari în acest moment

Nistor (FSE ''Spiru Haret''): Şansele ca sistemul de învăţământ să intre în grevă sunt foarte mari în acest moment

Şansele ca angajaţii din sistemul de învăţământ să intre în grevă sunt foarte mari în acest moment, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret", Marius Nistor, la începutul mitingului din faţa Guvernului la care au participat membri ai celor trei federaţii sindicale din educaţie.

"Şansele să facem grevă sunt în acest moment foarte mari. (...) În curând vom anunţa şi celelalte forme de protest. Nemulţumirea e mare în sistemul de învăţământ preuniversitar, iar reacţiile colegilor noştri sunt mai mult decât îndreptăţite. Indiferent că sunt personal didactic de predare, didactic auxiliar sau nedidactic, problemele sunt comune şi suntem afectaţi cu toţii de măsurile luate de actualul Executiv şi de practicile politicienilor de dinaintea constituirii ultimei majorităţi parlamentare. Oamenii nu mai pot suporta, şi aceasta în condiţiile în care în momentul de faţă sunt asaltaţi de creşterea teribilă a preţurilor la utilităţi", a afirmat preşedintele FSE "Spiru Haret".

Posibilitatea declanşării în curând a unei greve de angajaţii din învăţământ a fost confirmată pentru AGERPRES şi de preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

"Foarte probabil va fi grevă. Vom anunţa după ce tragem linie la referendum (consultarea internă pe care cele trei sindicate o fac cu membrii pe subiectul declanşării grevei, n.r.), dar se conturează, în prima fază, cel puţin o grevă de avertisment", a menţionat liderul FSLI.

Referitor la mitingul de protest de la Guvern, preşedintele FSE "Spiru Haret", Marius Nistor, a explicat că revendicarea angajaţilor din educaţie este aplicarea Legii salarizării, prin care Guvernul trebuia să majoreze salariile în sistem cu aproape 18%.

"Avem azi aceeaşi nemulţumire care a existat şi în luna decembrie şi nu numai: faptul că nu se aplică prevederile Legii 153, în sensul acordării ultimelor două tranşe stabilite pentru creşterea salariilor personalului didactic de predare şi didactic auxiliar. Creşterea ar fi însemnat în medie 17,6%, în condiţiile în care guvernele au prorogat doi ani consecutiv aceste prevederi ale legislaţiei în domeniul salarizării pentru personalul din învăţământ. La acest lucru putem adăuga faptul că avem o resursă umană insuficientă, mai ales pe partea de personal nedidactic şi didactic auxiliar, că în perioada pandemiei activitatea lor a devenit din ce în ce mai complexă şi salarizarea lor este pur şi simplu de mizerie, iar Executivul nu a făcut nimic din acest punct de vedere. Dacă adăugăm la acest lucru că avem cel mai mic buget alocat Educaţiei, de 2,28%, în condiţiile în care declarativ ne dorim un învăţământ modern şi ne-am dori ca tinerii să se orienteze către o carieră didactică, avem imaginea completă a nemulţumirilor colegilor noştri. Şi adăugăm la aceste lucruri toate celelalte activităţi pe care sunt obligaţi să le presteze în unităţile de învăţământ şi care nu au nicio legătură cu fişa postului, pentru care nu au niciun fel de calificare pentru a le presta, îndepărtându-i foarte mult de la ceea ce ar trebui să facă în mod real în sălile de clasă", a afirmat Marius Nistor.

Liderul FSE "Spiru Haret" a transmis Guvernului că ar trebui să fie îngrijorat de faptul că peste 40% din profesorii din sistemul preuniversitar doresc să renunţe la activitatea didactică.

"Au trecut un buget pe repede-înainte, în condiţiile în care se dorea un învăţământ modern, în condiţiile în care declarativ şi PNL şi PSD şi UDMR vor să aibă o resursă umană calificată. Nu poţi amâna la nesfârşit luarea unor decizii, nu poţi proroga la nesfârşit prevederi din legislaţia specifică domeniului de învăţământ vizavi de salarizare. Este inacceptabil aşa ceva. Ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi faptul că peste 61% din absolvenţii liceelor pedagogice sau ai facultăţilor de profil nu-şi doresc să urmeze o carieră didactic, iar peste 40% din colegii noştri care lucrează în sistem doresc să-şi schimbe locul de muncă, doresc să-şi desfăşoare activitatea în orice alt domeniu. Deci este vorba de viitorul sistemului de învăţământ, care este pus în pericol de acest tip de politici de aşa-zisă austeritate", a încheiat Marius Nistor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri