Nicuşor Dan estimează că iarna 2022-2023 va fi mai bună decât precendenta din punct de vedere al termoficării
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că iarna 2022 - 2023 va fi mai bună decât precedenta din punct de vedere al termoficării, mizând în acest sens pe înlocuirea a 30 de kilometri de reţea şi pe achiziţionarea de mici centrale pentru punctele termice.
"Iarna care s-a încheiat am stat mai bine. Cea mai grea iarnă, din punct de vedere al consumatorului bucureştean, a fost iarna 2020 - 2021, pentru că s-a acumulat toată lipsa de intervenţie care ar fi trebuit făcută în ani de zile. Iarna 2021 - 2022 a fost mai bună şi chiar mult mai bună în multe zone din Bucureşti, adică au fost cartiere întregi care nu au avut probleme şi care avuseseră în iarna dinainte. Iarna 2022 - 2023, în măsura în care o să avem centrala de la Titan, aceste centrale în puncte termice şi lucrările pe care le-am menţionat, o să fie mai bună decât iarna precedentă", a susţinut edilul general, într-o conferinţă de presă, la sediul municipalităţii.
El a menţionat că Primăria Capitalei are în lucru anul acesta patru tronsoane de reţea, a câte zece kilometri fiecare. Nicuşor Dan a amintit că anul trecut au fost înlocuiţi 15 kilometri de reţea principală şi s-a declarat optimist că în acest an vor fi înlocuiţi alţi 30.
"În ceea ce priveşte reabilitarea reţelei primare, adică conductele de pe reţeaua principală care transportă agentul termic, avem în acest moment trei şantiere deschise pe tronsoane care au aproximativ 10 kilometri. Avem tronsonul din Ferentari, avem tronsonul din Romană - Mihalache şi avem tronsonul din zona Progresul. În luna iunie se va deschide un alt tronson de 10 kilometri în zona Pantelimon. Aici contractul a fost semnat demult, numai că suferim aici din lipsa materiilor prime. Comanda pentru conducta care să fie pusă la acest tronson din Pantelimon a fost făcută, livrarea o să fie abia la jumătatea lunii iunie, moment în care, cum am spus, vom deschide şi acest şantier. Mai avem un şantier în achiziţie, zona Colentina, depunerea ofertelor până pe 30 mai în SEAP", a precizat primarul.
Nicuşor Dan a atras atenţia asupra faptului că, în vederea suplimentării surselor de producţie, Termoenergetica va achiziţiona o centrală provizorie la Titan, care urmează să fie folosită în cursul iernii. De asemenea, după rectificarea bugetară, Primăria Capitalei doreşte să achiziţioneze mici centrale pentru 10 puncte termice, situate în special la capete de linie, pentru a deservi zonele cu probleme. Demersuri similare se fac şi la nivelul Sectoarelor 1 şi 2.
"Contractele sunt făcute pe un an, cu posibilitatea de prelungire. Sunt module care funcţionează pe gaz şi care, pur şi simplu, încălzesc apa. Sunt mobile. Ele trebuie racordate la apă, la curent electric, la gaz. Capacitatea celei de la Titan este de aproximativ 60 de gigacalorii. Capacitatea celor mici de 1-2 gigacalorii", a explicat Nicuşor Dan.
El a atras atenţia şi asupra faptului că Termoenergetica efectuează reparaţii curente, precum cele realizate în zona Ştefan cel Mare săptămâna trecută. Este vorba despre bucăţi de 50 - 100 de metri, acolo unde numărul de avarii este foarte mare.
Pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea din fonduri europene a fost lansată licitaţia, împărţită pe cinci loturi. "Au fost depuse ofertele, suntem în procedura de evaluare, probabil că într-o lună şi jumătate vom putea semna contractele pentru proiectare şi execuţie", a explicat el. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)