Nicușor Dan: DNA și ANI - progrese indiscutabile privind corupția, dar e nevoie de instituții care să prevină

Nicușor Dan: DNA și ANI - progrese indiscutabile privind corupția, dar e nevoie de instituții care să prevină

Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat miercuri că sistemul de justiție a înregistrat în zona de corupție progrese "indiscutabile" prin DNA și ANI, dar are nevoie de instituții care să prevină acest fenomen.

"Din păcate, DNA este un fel de oncologie a sistemului de justiție. Nu avem instituțiile care ar trebui să prevină fenomenul de corupție. Cum am spus, multă corupție vine din achizițiile publice și e suficient să ai un sistem integrat de control al achizițiilor publice, care să semnaleze automat dacă există abateri de la lege pe anumiți parametri. De exemplu, spargerea sumei totale în mai multe bucăți, astfel încât să intri sub plafonul pentru care trebuie să faci achiziție publică. E mult mai ușor să faci asta la nivel primar, decât după aceea cu DNA sau cu alte instituții de control", a spus Dan, la Adevărul Live.

Liderul USR a adăugat că o problemă pe care a identificat-o vizează practica judecătorească, existând o situație "foarte traumatică" în condițiile în care în cazuri identice se pronunță soluții diferite.

"Trebuie să degrevăm Înalta Curte, ea să dea decizii de speță care ulterior să fie obligatorii pentru toate celelalte instanțe. Trebuie să avem toate hotărârile judecătorești anonimizate puse pe un site. Mai avem o instituție care nu funcționează — Inspecția judiciară de la CSM, care refuză să-i sancționeze pe oameni care greșesc în justiție și asta nu este în regulă", a susținut Dan.

Potrivit președintelui USR, în ceea ce privește necesitatea unei legi a răspunderii magistraților, este nevoie de o dezbatere largă cu specialiști în domeniu pe această temă "controversată".

"E o discuție care merită purtată cu toată lumea de față. În acest moment, judecătorii sunt suprasolicitați. Judecătorul are 600 — 800 de dosare, în loc să aibă 50. Și, dacă îi pui presiunea suplimentară că poate să plătească pentru decizia pe care o dă, părerea mea este că va da decizii cât mai confortabile, să nu riște să greșească și să plătească și cumva. Cred că face mai mult rău decât bine, în sensul că le afectăm libertatea de a decide", a punctat Nicușor Dan.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”