Nicușor Dan contestă la AEP mai multe acuzații privind finanțarea ilegală a campaniei USB și USR
Președintele USR, Nicușor Dan, a anunțat că a depus o contestație la Autoritatea Electorală Permanentă prin care respinge mai multe acuzații privind finanțarea ilegală a formațiunii și a Uniunii Salvați Bucureștiul și prin care cere, totodată, revocarea deciziei Autorității de nerambursare a sumei de 152.291,96 de lei.
Un prim punct, a arătat el, se referă la suma de 90.000 de lei care a fost strânsă prin donații online.
"Acestea au fost strânse prin intermediul unei platforme făcute de o asociație și AEP ne-a reproșat faptul că donațiile ar veni de la această asociație, deși ea era doar intermediarul și al doilea, că această asociație a perceput un comision. În opinia noastră, nu este nimic ilegal. Finanțarea a venit de la niște cetățeni români, asociația a folosit doar interfața pentru care a perceput un comision — nimic ilegal. Au mai fost aproximativ 20.000 care nu ne-au fost rambursați, contribuții ale unor candidați în contul de campanie. S-a spus că nu există documente justificative. Existau documentele de transfer dintre contul personal al candidaților și contul de campanie, mi se pare suficient. Au mai fost aproximativ 20.000 de lei pe facturi care nu conțineau suficiente elemente — spunea AEP, dar sunt chestiuni de formă, adică existau suficiente elemente ca să se vadă cine a prestat serviciul. Și încă 20.000 de lei — un coleg de-al nostru care din greșeală a virat la contul de campanie al municipiului București unde nu era candidat, în loc să vireze la contul de campanie al sectorului 1, unde era candidat la Consiliul local al sectorului. De banii ăștia nu ne-am atins, am și anunțat AEP că nu o să-i folosim", a detaliat liderul USR.
Potrivit acestuia, în afară de aceste lucruri, s-a mai spus în spațiul public că banii au venit prin conturile personale ale candidaților. "Așa prevede legea, este o prevedere absurdă, dar așa prevede legea. Legea spune că partidele n-au voie să strângă bani ele însele în campania electorală de la donatori. Candidații trebuie să strângă bani și să-i verse în contul de campanie, este ceea ce noi am făcut. S-a spus de asemenea că am primit bani din străinătate. Da, dintre cele câteva mii de oameni care ne-au donat în special online, probabil că sunt 10 — 20 % care locuiesc în străinătate, însă legea permite oricărui cetățean român, indiferent că locuiește în străinătate sau în România să finanțeze campania electorală a unui partid politic din România, deci nu este absolut nimic ilegal", a arătat Nicușor Dan.
El s-a mai referit și la o donație primită personal din străinătate.
"Există o donație de 90.000, există un transfer de 70.000 de lei, însă există mai multe donații și mai multe transferuri către contul de campanie. Suma totală a banilor care au venit pentru campanie s-au dus pentru campanie, suma totală a banilor care au venit pentru precampanie sau dus în contul de precampanie. Din păcate, legea nu legiferează ce se întâmplă în precampanie cu finanțarea precampaniilor electorale și AEP nu a avut acces la actele din precampanie. Asta este explicația. S-a mai spus că pentru donațiile online avem copia cărții de identitate fără semnătură. Evident că fiind o donație online nu există semnătura celui care a donat, există semnătura persoanei de la partid care a verificat că persoana care a donat este chiar cea din cartea de identitate", a explicat Dan.
Referindu-se la informația apărută în spațiul public că pentru suma de 215.000 lei plăți pe Facebook USR nu are documente, el a subliniat că AEP a restituit banii cheltuiți.
"Facebook nu dă facturi așa cum sunt facturile din România, Facebook dă un extras de cont. E o companie care pentru Europa are sediul în Irlanda și dă suficiente documente justificative, dar nu în forma facturii cu care suntem obișnuiți în România. Pe suma asta AEP a restituit banii pe care noi i-am cheltuit, deci a considerat că plățile pe Facebook sunt legale. S-a mai spus că eu, ca și colegii mei, nu am depus declarațiile de avere și de interese. Eu am depus anul trecut 6 rânduri de declarații de avere și de interese", a adăugat Nicușor Dan.
AGERPRES