Nicolicea: În recomandările GRECO există și îmbunătățiri - adoptarea codului de conduită

Nicolicea: În recomandările GRECO există și îmbunătățiri - adoptarea codului de conduită

În recomandările GRECO există și îmbunătățiri - adoptarea codului de conduită, iar la discuțiile care au avut loc recent între reprezentanții grupului și o delegație a României, în perioada 4 - 8 decembrie, la Strasbourg, s-a manifestat o dorință reciprocă de colaborare, a declarat, luni, pentru AGERPRES, deputatul PSD Eugen Nicolicea, președinte al Comisiei juridice.

"Am făcut parte din delegația României care a participat la discuții despre raportul de conformitate GRECO, mai precis modalitatea în care România și-a îndeplinit obligațiile impuse prin raportul acesta. În ceea ce privește recomandările: suntem într-o postură bună și rea. Rea pentru că avem nouă recomandări parțiale, nu în totalitate, cu privire la Parlament, dar acesta este și un lucru bun, pentru că ne-am manifestat deschiderea și putem să le rezolvăm foarte repede. Pe parcursul discuțiilor au existat chiar modificări în raport, îmbunătățiri. Una dintre îmbunătățiri a fost aceea că a fost adoptat codul de conduită, dar a fost socotit parțial îndeplinit, pentru că nu există garanție cum că acesta ar putea să fie și aplicat. Dar acest lucru se datorează faptului că n-a trecut decât o lună și nu avem încă niciun fel de sesizare pentru cei care încalcă codul de conduită. S-ar putea ca în urma scandalurilor care au fost în plen să avem mai multe sesizări acum pe încălcarea codului de conduită și respectarea lui ne este impusă chiar de GRECO", a precizat Eugen Nicolicea.

Potrivit acestuia, în cursul dezbaterii a fost apreciată atitudinea delegației României, conduse de un oficial din Ministerul Justiției, și a fost stabilit și un termen — 15 ianuarie — până la care cei de la GRECO să fie informați cu privire la modificarea legilor Justiției.

"Evident că am arătat deschidere spre colaborare și rezolvarea situațiilor. A fost inițiată și o procedură ad-hoc în sensul că, până în data de 15 ianuarie, trebuie să informăm pe cei de la GRECO cu privire la modificarea legilor Justiției. S-a dat termen 15 ianuarie pentru că în prezent nu puteam să susținem doar un proiect. Proiectul inițial este modificat foarte mult de către propunerile asociațiilor magistraților — CSM, respectiv UNJR — și atunci discuția ar fi fost pe ceva care nu este în totalitate adoptat. Și am aproximat că măcar formele de bază vor fi cunoscute până în luna ianuarie și să putem să facem astfel de informări. Informarea respectivă noi ne-am oferit să o facem, pentru că este bine pentru noi ca să se cunoască în exterior realitatea și vom vedea care este forma finală după cum evident vom face comentariile de rigoare. Prezentarea ca și cum aceasta ar fi un dezastru este falsă, deci este o alarmă, noi suntem cei care dorim ca situația reală să fie cunoscută, nu avem de ce să ascundem și de ce să cosmetizăm", a spus Nicolicea.

Deputatul social-democrat a subliniat că recomandările erau de un an de zile.

"Recomandările erau de un an de zile, iar acum ne-am întâlnit să vedem ce pași importanți s-au făcut, dacă s-au făcut. Exemplu — era vorba de acel cod de conduită. O parte din cele prezentate au fost cuprinse în raportul de conformitate. (...) Am avut îmbunătățiri, ele sunt cuprinse în acest raport. Evident că ele nu sunt extraordinar de mari pentru că nu poți într-o discuție sau în două zile de dezbateri să schimbi un raport și niște recomandări care durează de mai mulți ani de zile. Ceea ce e foarte important este că s-a schimbat atmosfera: există o dorință din partea noastră de colaborare și din partea lor la fel", a arătat președintele Comisiei juridice.

El a menționat că "foarte multă lume confundă raportul MCV cu raportul GRECO". "Cei de la MCV de obicei copiază de la GRECO. După părerea mea, cei care fac un raport corect, și este făcut de specialiști, sunt cei de la GRECO. Cei de la MCV să mă scuze, dar adună informații de prin toate sursele neverificate și încropesc un raport", a susținut Nicolicea.

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis, într-o sesiune plenară desfășurată în perioada 4 — 8 decembrie, să efectueze evaluări de urgență ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, se arată într-un comunicat publicat luni, la Strasbourg, de CoE. GRECO va efectua evaluări în ianuarie și/ sau februarie, în perspectiva de a adopta rapoartele de monitorizare care vor rezulta în urma analizei în timpul sesiunii sale plenare din martie.

Este pentru prima dată când GRECO se folosește de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite "o procedură ad-hoc în circumstanțe excepționale".

În ceea ce privește România, Parlamentul a înregistrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, pentru adoptare în procedură de urgență, notează Consiliul Europei.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane