Nicolicea afirmă că CCR a stabilit că legile Justiţiei nu încalcă independenţa judecătorilor şi procurorilor

Nicolicea afirmă că CCR a stabilit că legile Justiţiei nu încalcă independenţa judecătorilor şi procurorilor

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat că proiectele privind legile Justiţiei adoptate în prima formă de Parlament nu încalcă independenţa procurorilor şi judecătorilor, iar acest lucru l-a decis Curtea Constituţională.

"Prima chestiune, era o temere cu încălcarea independenţei judecătorilor şi procurorilor, temere pe care am văzut-o şi lucrul trebuie să fie foarte clar: încălcarea independenţei judecătorilor şi procurorilor înseamnă încălcarea separaţiei puterilor în stat. Acest motiv este evident că este un motiv de neconstituţionalitate a unei legi. Dacă ar fi existat în propunerea noastră, Curtea Constituţională ar fi declarat legea neconstituţională. Majoritatea articolelor au fost declarate constituţionale, pe cale de consecinţă nu afectează independenţa judecătorilor şi procurorilor, iar puţinele articole care au fost declarate neconstituţionale au fost declarate neconstituţionale pe alte motive şi nu pe încălcarea independenţei judecătorului sau procurorului. Pe cale de consecinţă, CCR a stabilit că aceste propuneri legislative şi amendamentele în forma în care au trecut prima dată de ambele Camere şi au ajuns la CCR nu încalcă independenţa judecătorilor şi procurorilor. Cu privire la acest aspect cei care se pot pronunţa sunt judecătorii de la Curtea Constituţională pentru că ei sunt cei care verifică o lege cu concordanţa cu Constituţia", a spus Nicolicea la Palatul Parlamentului, întrebat ce părere are despre faptul că Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) solicită Parlamentului să renunţe la înfiinţarea secţiei speciale de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi.

Nicolicea a adăugat că, probabil, atunci când parlamentarii români s-au întâlnit cu reprezentanţii GRECO nu au explicat aşa cum trebuie toate aceste aspecte.

"Probabil că ori noi nu am explicat aşa cum trebuie, ori ei n-au înţeles ce am explicat noi, dar, având în vedere că discuţii vor mai avea, bănuiesc că vor înţelege ceea ce explicăm noi. Vom formula în altă manieră, în aşa fel încât să înţeleagă. Cei care verifică dacă se încalcă sau nu independenţa judecătorilor sau procurorilor sunt judecătorii de la Curtea Constituţională, pentru că ei verifică conformitatea cu Constituţia. Dacă există o nemulţumire din partea oricui, să se adreseze Curţii Constituţionale", a menţionat Nicolicea.

Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) se declară, într-un raport publicat miercuri, profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adoptate recent de Parlamentul României, ca şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală, relevă un comunicat de presă al Consiliului Europei. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”