Nicolicea (PSD): Poziţia CE nu se referă la activitatea imediat apropiată; nu am observat absolut niciun fel de critică
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, a declarat, miercuri, că afirmaţiile din poziţia exprimată în cursul zilei de înalţii oficiali ai Comisiei Europene nu se referă la activitatea imediat apropiată de modificare a Legilor Justiţiei, iar acestea nu cuprind, în opinia sa, "absolut niciun fel de critică".
"După cum ştiţi, domnul Timmermans s-a mai pronunţat în noiembrie anul trecut, înainte de a se da ultimul raport pe anul trecut, şi ceea ce spune acum este vorba de activitatea trecută, din anul precedent. Deci nu se referă la activitatea imediat apropiată. Din ceea ce a spus acolo, în primul rând, nu am observat absolut niciun fel critică, ci doar manifestarea unei îngrijorări ca progresele realizate să nu fie reversibile. Adică ce am făcut să nu stricăm", a explicat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, deputatul Nicolicea, care este şi membru în comisia specială a Parlamentului pentru Legile Justiţiei.
El a adăugat că în activitatea de la Parlament privind modificarea Legilor Justiţiei s-a ţinut cont deja de recomandările făcute anterior de Comisia de la Veneţia. Nicolicea a argumentat şi că în poziţia de miercuri a oficialilor Comisiei Europene nu se indică să fie cerut un nou aviz de la Comisia de la Veneţia.
"Având în vedere că ni se spune că la sfârşit vor analiza rezultatul, aşteptăm să analizeze rezultatul. Pentru că din ceea ce s-a realizat recomandările erau îndeplinite în totalitate. Şi anume, atenţie, să ţinem cont de avizul Comisiei de la Veneţia, adică mai precis de recomandările făcute anterior, nu să cerem un nou aviz. Ştiţi că Comisia de la Veneţia a făcut nişte recomandări de care noi am ţinut cont. Când ţii cont de nişte recomandări existente, nu mai întrebi încă o dată dacă nu ai cumva alte recomandări sau ţi-ai schimbat atitudinea", a spus deputatul PSD.
Totodată, el s-a referit la poziţia Comisiei Europene privind asigurarea transparenţei, arătând că acest lucru a fost realizat prin faptul că dezbaterile din Parlament au fost transmise şi live de către televiziuni.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei a menţionat şi că este mai greu de realizat recomandarea oficialilor europeni privind obţinerea unui consens cât mai larg privind calea de urmat în privinţa modificării Legilor Justiţiei. "Niciun Parlament nu poate să realizeze pe o astfel de temă un consens", a susţinut Nicolicea.
Deputatul social-democrat a menţionat că este de acord cu punctul exprimat de oficialii de la Bruxelles privind o colaborare între Comisia Europeană şi Parlament în legătură cu acest subiect. El a adăugat că până acum punctele de vedere ale Comisiei Europene erau fundamentate pe observaţiile unor "trimişi de acolo cam slab pregătiţi, care stăteau la discuţii o jumătate de oră, cu ochii pe ceas, şi apoi plecau la aeroport şi scriau cam ce credeau ei că au văzut prin presă".
Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din Justiţie.
"Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul CE.
"O condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile", se atrage atenţia în declaraţie.
"În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Poziţia Comisiei a fost susţinută de statele membre în cadrul concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017", continuă declaraţia.
Comisia Europeană atrage de asemenea atenţia că, "potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiţiei reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părţilor interesate din sistemul judiciar şi ale altor părţi interesate au ocazia să fie exprimate şi sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale".
"Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări", avertizează Juncker şi Timmermans.
"Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces", se adaugă în declaraţie.
"Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei", se mai subliniază în finalul declaraţiei. AGERPRES