Nicolae Ciucă: Majoritatea tinerilor înţeleg beneficiile apartenenţei la UE, conform celui mai recent eurobarometru
Majoritatea tinerilor români înţeleg şi simt beneficiile de care se bucură ca cetăţeni europeni, afirmă premierul Nicolae Ciucă, invocând datele celui mai recent eurobarometru.
"Viitorul României nu poate fi altul decât pro-european. Am primit, azi, de Ziua Naţională a Tineretului, cea mai frumoasă confirmare şi mă bucur enorm să aflăm din cel mai recent Eurobarometru, că majoritatea tinerilor români înţeleg şi simt beneficiile de care se bucură ca cetăţeni europeni. Trei sferturi dintre tinerii români sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi arată o mai mare deschidere şi susţinere pentru politicile europene decât alte categorii de vârstă", a precizat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului.
De asemenea, 74% dintre tineri sunt satisfăcuţi cu viaţa pe care o duc iar peste 60% dintre ei apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în viaţa personală.
"Faptul că 70% dintre tineri sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au ne determină pe noi, cei care azi guvernăm, să continuăm şi să dezvoltăm politicile publice care să încurajeze tinerele generaţii să rămână şi să îşi dezvolte carierele şi afacerile în România. Sistemul de educaţie, situaţia economică, şomajul, locuinţele, mediul înconjurător şi schimbările climatice sunt priorităţi ale tinerilor noştri, deci şi ale noastre", a adăugat Ciucă.
Potrivit premierului, folosirea celor 80 de miliarde de euro proveniţi din fonduri europene pentru a ridica standardele serviciilor publice şi a creşte oportunităţile de dezvoltare a mediului antreprenorial reprezintă un angajament pe care administraţia publică trebuie să îl îndeplinească pentru a nu dezamăgi tânăra generaţie.
"Folosirea şansei enorme a celor 80 de miliarde de euro - bani europeni care vor ridica standardele serviciilor publice şi vor creşte oportunităţile de dezvoltare a mediului antreprenorial - se dovedeşte a fi, în aceste condiţii, un angajament pe care administraţia publică, Executivul, trebuie să îl îndeplinească pentru a nu dezamăgi tânăra generaţie, pentru care implementăm, deja, cadrul unui viitor mai bun, la noi acasă, în România Europeană, care susţine valorile euro-atlantice", a menţionat el.
Trei din patru tineri români (74%) sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi arată o mai mare deschidere şi susţinere pentru politicile europene decât alte categorii de vârstă şi aceeaşi proporţie dintre tinerii români sunt satisfăcuţi cu viaţa pe care o duc, indică eurobarometrul standard 96 (iarnă 2021-2022), potrivit unui comunicat al Comisiei Europene publicat luni.
Studiul arată că 61% dintre tinerii români apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în viaţa personală iar 70% sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au.
În termeni de principale preocupări, tinerii consideră sistemul de educaţie una dintre principalele provocări cu care se confruntă, alături de situaţia economică, şomaj, locuinţe şi mediul înconjurător şi schimbările climatice, şi au o opinie pozitivă asupra comerţului liber, ca politică internaţională.
Aproximativ 40% dintre tineri declară că nu discută subiecte legate de politica la nivel european, însă majoritatea lor au o percepţie pozitivă asupra modului în care funcţionează democraţia atât în Uniunea Europeană (63%), cât şi în România (50%). AGERPRES