Nicolae Ciucă: Limitarea tranzacțiilor cash trebuie revizuită cât mai rapid
Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a transmis că măsura limitării tranzacțiilor cash trebuie revizuită cât mai urgent. „Trebuie ori să se revină la 10.000 de lei, ori să vină după consultarea cu specialiștii”.
Nicolae Ciucă a transmis că nu a fost de acord cu măsura, însă aceasta a fost luată la nivelul coaliției PNL-PSD. „Eu am discutat cu ministrul de Finanțe ca această măsură să fie rezivuită. Revizuirea ei trebuie făcută cât mai rapid, pentru că nu avem o rețea de bancomate distribuite așa cum ar fi necesar”, a transmis liderul PNL.
Întrebat cum ar trebui revizuită această măsură fiscală, Nicolae Ciucă a transmis că trebuie ori să se revină la plafonul de 10.000 de lei, ori Guvernul să vină cu altă soluție. Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, pentru a dezbate noile măsuri fiscale.
Miercuri, 1 noiembrie, au intrat în vigoare o parte din noile măsuri fiscale, printre care și limitarea plăților cash la comercianți. De la 1 noiembrie se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. De asemenea, sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, dar și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
Noile măsuri fiscale vor fi dificil de aplicat
40% din populație, inclusive oficialii guvernamentali, nu dețin carduri bancare. De aceea, limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi extrem de dificil de aplicat. Conform datelor oficiale, majoritatea pensionarilor își primesc pensia direct de la poștaș, o bună parte dintre salariați merge la casierie pentru a-și ridica salariul, o situație similară fiind întâlnită chiar și în rândul politicienilor, care preferă să ia banii în plic de la casieria instituției publice la care sunt angajați.
Pe lângă limitarea plăților cash, Guvernul României a luat decizia creșterii de taxe și impozite. Profesorul Cristian Păun , de la Academia de Studii Economice din București, a transmis că „Singura măsură bună este cea care elimină acele facilități fiscale acordate pe salariile anumitor sectoare, IT, agricultură și construcții”.
„Dar, din păcate, aceste eliminări trebuiau făcute gradual, nu deodată, și în niciun caz la pachet cu alte măsuri care lovesc în aceste sectoare, gen taxa pe cifra de afaceri, taxarea tichetelor de masă, creșterea salariului minim etc. Loviturile fiind multiple și de anvergură (acest pachet fiscal aduce circa 500 de amendamente la Codul Fiscal existent, cam tot atâtea s-au adus în total în ultimii 7 ani) devin și mai problematice iar cele care ar putea fi benefice își pierd complet din eficacitate”, a explicat economistul.
Sursa: adevarul.ro