Nicolae Ciucă: Decizia de a trece în rezervă a fost cea mai grea a carierei de 38 de ani
Generalul Nicolae Ciucă, fostul şef al Statului Major al Armatei, propus pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, declară că decizia de a trece în rezervă este poate cea mai grea a carierei sale de 38 de ani, însă a cântărit implicaţiile atât la nivel personal, cât şi instituţional.
"Astăzi am luat decizia de a trece în rezervă. Înainte de a intra în detaliile acestei decizii, vreau să mulţumesc întregii Armate Române, de la soldat la general, personalului civil şi tuturor celor cu care am lucrat de-a lungul carierei pentru tot sprijinul pe care mi l-au acordat şi pentru onoarea pe care am avut-o de a fi fost şeful Statului Major al Apărării. Un gând aparte de recunoştinţă, consideraţie şi respect se îndreaptă către profesorii, instructorii şi comandanţii mei, de la liceul militar până la Universitatea Naţională de Apărare. Vă mulţumesc! Nu a fost o decizie uşoară. A fost, poate, cea mai grea decizie a unei cariere începută acum 38 ani. Atunci eram un copil mândru de alegerea făcută, animat de un crez şi de valori învăţate acasă în care credeam dincolo de orice greutăţi şi sacrificii pe care le presupunea cariera militară. La fel cred şi astăzi! Armata mi-a oferit cele mai mari bucurii şi împliniri, mi-a dat la fel de mult cum am dat şi eu - totul!", a scris pe Facebook luni seară generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea sa în rezervă.
El arată că nu are experienţă politică, însă are suficientă experienţă legată de funcţionarea sistemului militar, de nevoile şi provocările cu care se confruntă acesta.
"Am luat decizia de a trece în rezervă şi am acceptat o nouă provocare, cântărind consecinţele şi implicaţiile atât la nivel instituţional, cât şi personal. Nu mi-am făcut calcule pentru a ocupa vreo funcţie politică, nu mi-am dorit şi nu am avut astfel de ambiţii. Mi-am dorit, însă, foarte multe pentru Armata României. Nu am experienţă politică, însă consider că am suficientă experienţă legată de funcţionarea sistemului militar, de nevoile şi provocările cu care se confruntă. Am fost parte a acestora în ultimii ani, din calitatea de şef al Statului Major al Apărării, şi consider că această experienţă mă va ajuta să pot să susţin îndeplinirea obiectivelor ministerului. Ştiu de ce au nevoie militarii Armatei României pentru că am fost în cele mai dificile misiuni şi am simţit cât de important este ca militarii să primească tot ceea ce au nevoie. Am perceput asta în deşertul din Kandahar sau în momente de cumpănă, cum a fost Bătălia de la Nassiriyah, din Irak. Revenind la decizia pe care am luat-o, este o decizie pe care, până de curând, o credeam de neimaginat şi pe care am negat-o cu toată convingerea ori de câte ori am fost provocat în această direcţie, dar pe care, în contextul actual, o consider a fi angajantă într-un proiect care asigură continuitatea şi coerenţa demersurilor de consolidare a profilului României în NATO şi UE. Noi, militarii, nu suntem obişnuiţi cu jumătăţile de măsură, iar pentru mine, în acest context, a-mi îndeplini obiectivele şi a-mi face datoria până la capăt înseamnă asumarea acestei noi responsabilităţi care, cu ceva timp în urmă, aşa cum afirmam, mi se părea ireală", susţine ministrul propus al Apărării.
El menţionează că la fel de ireal i se părea când ocupa funcţia de şef al Statului Major şi sfatul oferit de consilierii de comunicare privind folosirea reţelelor de socializare.
"Aşa cum ireal mi se părea şi ceea ce îmi spuneau consilierii mei pe comunicare - să folosesc reţelele de socializare, iar astăzi, iată-mă în faţa calculatorului adresându-mă direct dumneavoastră. În urmă cu ceva timp am afirmat că nu am nevoie de popularitate pentru că nu sunt şi nu voi fi politician. Astăzi, în calitate de specialist în domeniul militar, aleg să fac parte dintr-un proiect nou şi, cel mai important pentru mine, este să îmi înţelegeţi demersul", afirmă Nicolae Ciucă, în postarea pe Facebook.
El adaugă că în calitate de militar a trebuit să respecte privaţiunile impuse prin jurământ şi să nu reacţioneze public în faţa unor decizii care au afectat Armata.
"Ca militar, a trebuit, de multe ori, să respect privaţiunile impuse prin jurământ şi să nu reacţionez în faţa unor decizii care ne-au afectat. Acest sentiment nu a fost deloc confortabil fiindcă permanent simţeam privirea camarazilor mei care îşi puneau toate speranţele în mine, fie că vorbim de dotare, de modernizare, de transformare şi, de ce nu, de salarizarea personalului militar şi civil sau pensiile militarilor, şi ei supuşi aceloraşi privaţiuni. Nu a fost uşor, dar am luptat permanent. Nu am avut întotdeauna succes, dar niciodată nu m-am dat la o parte, cu toate privaţiunile funcţiei. De mâine voi putea să mă lupt, cu aceeaşi determinare pentru interesele Armatei României şi ale României, dintr-o altă postură, şi voi putea, astfel, să le răspund şi celor cărora, din poziţia militară în care mă aflam, nu le-am putut răspunde direct", evidenţiază Nicolae Ciucă.
De asemenea, el arată că a acceptat să participe în proiectul noii guvernări ca ministru al Apărării, fiind conştient că este o "perioadă foarte importantă pentru România".
"Vreau să subliniez, clar, pentru toată lumea, că am acceptat să particip în acest proiect, în calitate de specialist pe domeniu, conştient fiind că este o perioadă foarte importantă pentru România, într-un context de securitate provocator în care domeniul de securitate şi apărare trebuie să îşi menţină coerenţa şi continuitatea. Mă despart cu greu de uniforma militară, dar nu înainte de a afirma şi sublinia, încă o dată, că nu există onoare mai mare pentru un militar decât aceea de a fi comandantul Armatei - şeful Statului Major al Apărării. Nu există demnitate mai mare pentru un om decât să îşi servească Ţara sub drapel", subliniază ministrul propus al Apărării.
Totodată, el arată că unele obiective pe care şi le-a propus în funcţia de şef al Statului Major al Apărării au rămas neîndeplinite.
"Ajuns în funcţia de şef al Statului Major al Apărării am avut un singur obiectiv, să construim o armată mai bună, mai performantă! O armată profesionistă, mai bine echipată, mai dotată decât cea în care am slujit eu de la gradul de locotenent la cel de general, cu un sistem de învăţământ modern, cu tehnică de luptă interoperabilă, cu salarii şi pensii decente, cu condiţii de muncă şi viaţă moderne. În cei cinci ani am realizat parte din obiectivele propuse dar, din păcate, sunt şi câteva neîmpliniri în acest mandat - de la dotarea cu tehnică şi echipamente militare, până la calitatea vieţii militarilor, dar sunt convins că acestea se vor materializa în proiectele de management ale noii echipe de conducere a SMAp", adaugă generalul.
De asemenea, el mai subliniază că îşi va respecta mai departe jurământul de militar.
"Închei prin a vă asigura că sunt acelaşi om dedicat aceleiaşi cauze şi animat de acelaşi crez pe care le-am avut acum 38 de ani. Am îmbrăcat haina militară şi am purtat-o cu respect toată cariera, am depus un jurământ faţă de Ţară, l-am respectat şi-l voi respecta cu orice sacrificiu, pentru că jurământul este pentru toată viaţa, nu doar cât timp purtăm uniforma", mai spune Nicolae Ciucă.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind trecerea în rezervă a generalului - cu patru stele Nicolae Ciucă din Ministerul Apărării Naţionale.
Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat, pe 24 octombrie, componenţa noului Cabinet, generalul Nicolae-Ionel Ciucă fiind propus ministru al Apărării Naţionale. AGERPRES / (AS - autor: Marius Frăţilă, editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)