Nicolae Bănicioiu, audiat la Parchetul General în dosarul Colectiv la peste 4 ani de la tragedie

Nicolae Bănicioiu, audiat la Parchetul General în dosarul Colectiv la peste 4 ani de la tragedie

Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu s-a prezentat vineri dimineață la Parchetul General, urmând să fie audiat pentru prima dată legat de intervenția din seara incendiului din clubul Colectiv, la peste patru ani de la tragedia care a ucis 64 de oameni și a mutilat alți aproape 150.

Bănicioiu a ajuns la Parchet înaintea orei 8.00, iar potrivit Digi 24 el a ținut să le precizeze jurnaliștilor că este martor în acest dosar.

Fostul ministru al Sănătății a fost citat pentru audieri și în octombrie, în calitate de martor, însă nu s-a prezentat. Avocatul victimelor, Doru Viorel Ursu, spunea că fostul ministru a invocat "motive personale".

Dosarul de la Parchetul General a fost deschis în urmă cu 3 ani, după ce familiile și prietenii victimelor din clubul Colectiv au acuzat autoritățile care au coordonat intervenția de neglijență și ucidere din culpă.

Mai exact, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, sunt acuzați că au întârziat transferul răniților din Colectiv în afara țării și au susținut că "avem de toate" pentru a-i trata, chiar dacă România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara țării le-a fost fatală.

"Chiar mai devreme m-a sunat doamna ministru din Moldova, însă i-am comunicat că chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Din Franța și din Germania, deci am primit din foarte multe părți astfel de solicitări (...) momentan noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit și medicii de aici”, declara Nicolae Bănicioiu la momentul tragediei din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv.

În 22 octombrie, a fost audiat pentru prima dată în acest dosar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a refuzat să facă declarații la intrarea în sediul Parchetului, iar după 4 ore de audieri, a ieșit printr-o altă parte a clădirii, pentru a-i evita pe jurnaliști și rudele victimelor din Colectiv care s-au aflat în fața Parchetului pe toată durata audierilor. El a fost citat la Parchet în calitate de martor.

Ministerul Sănătății a trimis recent Parchetului General, la solicitarea procurorilor, documente privind intervenția din clubul Colectiv, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Dosarul privind intervenția medicală din clubul Colectiv este în lucru la Parchetul General de 3 ani. Mai exact, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchet în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după incendiul din clubul Colectiv.

Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

În dosarul principal, în 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.



Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet