Nicolae Bănicioiu, achitat în dosarul în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență

Nicolae Bănicioiu, achitat în dosarul în care este acuzat de luare de mită și trafic de influență

Nicolae Bănicioiu, fostul ministru PSD al Sănătății, a fost achitat, vineri, de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul DNA în care era acuzat de luare de mită și trafic de influență. Decizia nu este însă una definitivă și poate fi atacată de procurori.

Nicolae Bănicioiu

Bănicioiu, anchetat într-unul dintre cele mai mari dosare de corupție. Sursa foto: arhivă

Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2021, iar dosarul a început să fie judecat un an mai târziu, în 2022. Fostul ministru al Sănătății era acuzat de procurori că ar fi primit de la doi oameni de afaceri 800.000 de euro mită pentru a interveni pentru numirea unor manageri de spital, dar și pentru a aloca bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte. Alături de el a fost trimisă în judecată și Cătălina Alexandra Furtună, acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încetarea procesului pentru infracțiunea de trafic de influență, pe motiv că faptele s-au prescris. Cât despre infracțiunea de luare de mită, Bănicioiu a fost achitat pe motiv că fapta nu există. Instanța a decis totuși confiscarea unor sume de bani de la Bănicioiu.

„(...) încetează procesul penal privind pe inculpatul Bănicioiu Nicolae (....) pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, (...) constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale.

(…) achită pe inculpatul Bănicioiu Nicolae (….) sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită (…) constatând că fapta nu există.

Confiscă de la inculpatul Bănicioiu Nicolae sumele de 895.127,91 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2013, distribuite de Hemos Med SRL, și 396.994,21 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2013, distribuite de SC Disan Ortomed SRL, bani primiți de inculpat în schimbul traficării influenței în intervalul 26.02.2014 – 27.10.2014”, se arată în decizia judecătorilor.

Unul dintre cele mai mari dosare de corupție

Potrivit DNA, în perioada 21 decembrie 2012 – 7 aprilie 2015, când era ministru al Tineretului şi Sporturilor, Nicolae Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) şi ulterior ar fi primit în numerar de la unul dintre cei doi suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăţi comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/ institute.

În schimb, spun anchetatorii, Nicolae Bănicioiu ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra ministrului Sănătăţii de la acea vreme, astfel încât să-l determine pe acesta să menţină sau să nu revoce din funcţie manageri de la cinci spitale publice/institute din Capitală şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.

Totodată, precizează anchetatorii, în perioada în care ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul Cătălinei Furtună, de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei, reprezentată de dividende aferente anului 2014.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Trebuie să vedeți asta cu Geoană! Ăsta chiar e prostănac! Și se mai și încurcă în minciuni!

2 Fata lui Isărescu, la Fondul Proprietatea...

3 „Se spălau pe dinți cu furtunul și Patriciu, și Gigi Becali” / Fostul șef al Arestului Central povestește cum se amestecau VIP-urile printre borfașii de…

4 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

5 Fostul polițist Magdalena se pensionează la 48 de ani și va avea o pensie de cel puțin 25.000 de lei pe lună