Nicolae Badea îl acuză de incapacitate financiară şi managerială pe Negoiţă

Nicolae Badea îl acuză de incapacitate financiară şi managerială pe Negoiţă

Fostul acţionar al FC Dinamo Nicolae Badea îl acuză, într-un comunicat de presă, pe actualul proprietar al clubului, Ionuţ Negoiţă, de incapacitate financiară şi managerială în conducerea clubului, pe care l-a achiziţionat urmărind "investiţii imobiliare într-o zonă centrală".

Badea a răspuns, astfel, acuzelor formulate de Negoiţă, care a justificat solicitarea privind deschiderea procedurii de insolvenţă a societăţii care administrează FC Dinamo prin datoriile făcute de fosta conducere a clubului.

"«Deceniul criminal» invocat de dl Negoiţă a însemnat pentru istoria Dinamo titluri de campioni, cupe şi supercupe ale României, participări în preliminariile Ligii Campionilor şi Europa League, inclusiv în grupele Europa League. Ori, în condiţiile jafului invocate, clubul nu ar fi putut să realizeze performanţele sportive menţionate. Din păcate, grandomania, dar mai ales planul secret şi eşuat al dlui Negoiţă de realizare a unei investiţii imobiliare de mare anvergură într-o zona centrală a Bucureştiului, l-au împins pe acesta să încerce lumina reflectoarelor şi primele pagini ale ziarelor în ipostaze de investitor, om de afaceri dornic să continue tradiţia lui Dinamo de obţinere a performanţei sportive, un fapt devenit obişnuinţă pentru iubitorii culorilor alb-roşii în «deceniul criminal» invocat. Disponibilitatea şi aducerea în prim plan, în cadrul fiecărui interviu acordat în ultimele 6 luni, de încercări de cooptare/vânzare a clubului către un nou partener, începerea executării silite de către unii furnizori şi «lovitura de graţie» oferită prin introducerea cererii de insolvenţă, nu fac altceva decât să confirme cele de mai sus şi totodată să ne îndrepte atenţia către o incapacitate financiară şi managerială în tratarea cu responsabilitate, seriozitate şi corectitudine a activităţii unui club de fotbal", se arată în comunicatul semnat de Nicolae Badea.

Fostul preşedinte al CA al FC Dinamo consideră că actuala conducere a clubului a dat dovadă de lipsă de viziune şi strategie în afaceri: "Eşecurile apărute în ultimul an de activitate al lui Dinamo, gen pierderea unor meciuri oficiale, dificultăţile financiare «rostite» a fi regăsite cu titlu de noutăţi după luna martie 2013, precum şi această permanentă căutare de a identifica alţi vinovaţi (jucători, foşti acţionari, parteneri culpabili) nu fac altceva decât să evidenţieze o lipsa de viziune şi strategie în afaceri, de simţ practic de analiză şi evaluare a situaţiilor apărute, dar mai ales o lipsa de comunicare. În final, îmi exprim regretul faţă de modalitatea prin care noul acţionar înţelege să continue proiectul Dinamo (New Dinamo). Totodată, las posibilitatea iubitorilor de fotbal, şi în special, suporterilor dinamovişti, să evalueze şi să analizeze cele comunicate de dl. Negoiţă în cadrul scrisorii deschise şi închei printr-un vechi proverb din literatură română «Cine se scuză se acuză»".

Badea contestă faptul că noul proprietar Ionuţ Negoiţă ar fi investit în club 14 milioane de euro, aşa cum susţine. Fostul acţionar a precizat că FC Dinamo avea datorii de 15.5 milioane de euro la finalul anului 2012 şi de încasat aproape opt milioane de euro în 2013.

"Investiţia de 14 milioane euro în perioada martie 2013-martie 2014 este foarte puţin credibilă, prin prisma transferurilor efectuate de Dinamo în această perioada, precum şi a neonorării angajamentelor de plată asumate la momentul preluării pachetului majoritar faţă de diverşi parteneri ai lui Dinamo. Conform informaţiilor publice disponibile, la finele anului 2012, totalul datoriilor lui Dinamo se situau în jurul valorii de 15,5 milioane euro (din care aproximativ 50 la sută aveau termen de rambursare peste 1 an), din care valoarea împrumuturilor acordate de foştii acţionari era de circa 7 milioane de euro (împrumuturi tranzacţionate către dl. Negoiţă la un preţ de aproximativ 25 la sută din valoarea acestora), împrumuturi contractate de la bănci circa 5 milioane euro (credit de investiţie achiziţie Baza Săftica, achiziţie apartamente cu destinaţia de locuinţe pentru jucători, anticipare drepturi TV), soldul furnizorilor de aproximativ 1.450.000 euro, restul fiind datorii către bugetul de stat, jucători şi staful administrativ. Totodată, trebuie să avem în vedere încasările pentru anul 2013 în valoare de aproximativ 7,9 milioane euro, rezultate din creanţele pe care Dinamo le avea de încasat la finele 2012 de circa 1,7 milioane euro, încasările rezultate din vânzarea jucătorilor de 2,5 milioane euro, drepturi TV de circa 2,5 milioane euro, contracte de pubilicitate aproximativ 1,2 milioane euro", a explicat fostul acţionar.

Nicolae Badea a precizat că hotărârea lui Negoiţă de a achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni a venit în urma unei evaluări făcute timp de nouă luni asupra situaţiei financiare. Decizia de a obţine declararea stării de insolvenaţă a societăţii care administrează clubul are, în opinia lui Badea, intenţia vădită de a genera pierderi creditorilor FC Dinamo.

"Decizia dlui Negoiţă de achiziţie a pachetului majoritar al clubului a fost fundamentată de către acesta în cadrul evaluării şi due-diligence-ului efectuat pe parcursul a aproximativ 9 luni asupra elementelor de activ şi pasiv ale societăţii, elemente cunoscute de altfel şi prin prisma funcţiei de administrator (membru al Consiliului de Administraţie) deţinute în cadrul societăţii (facsimile bilanţ 2012, aprobat de actionarii Dinamo). Taxa de publicitate, invocată ca paravan al deciziei de intrare în insolvenţă, reflectă un calcul dorit eronat prin simplul fapt că procentul de 3 la sută se aplică exclusiv asupra contractelor de publicitate, de unde rezultă faptul că doar valoarea contractelor de publicitate încheiate de Dinamo în perioada 2008-2012 ar fi trebuit să fie de aproximativ EURO 15 milioane. Ori, în contextul financiar prezentat mai sus şi aferent anului 2012 şi în baza unei comparaţii cu finalul anului 2013, se poate observă cu uşurinţă că nu există temei pentru declararea unei stări de insolvenţe, decât în condiţiile unor intenţii vădite de a genera pierderi creditorilor lui Dinamo", a mai subliniat Badea.

Într-o scrisoare deschisă, actualul acţionar al FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă, a precizat miercuri că "deceniul criminal" şi datoriile acumulate în perioada în care clubul a fost în propietatea foştilor acţionari au condus la decizia de a solicita intrarea în insolvenţă a societăţii.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…