„Nicio speranţă de repornire" pentru roverul indian Chadrayaan-3 aflat pe Lună
Modulul Chadrayaan-3 și rover-ului misiunii selenare indiene cel mai probabil nu mai sunt active, transmite agenția DPA care citează presa indiană, potrivit Agerpres.
Modulul selenar Chadrayaan 3 al Indiei, a aselenizat cu succes. Foto: X ISRO
Cele două dispozitive au colectat date de pe Lună, înainte de a fi plasate în stare de hibernare. Există posibilitatea ca sistemele să „trezească", însă acest lucru pare în prezent improbabil. „Nu, nu există nicio speranţă de trezire", a declarat pentru agenţia indiană de presă PTI fostul director al Organizaţiei Indiene de Cercetare Spaţială (ISRO), Aluru Seelin Kiran Kumar, adaugă Agerpres.
„Dacă era să se întâmple, acest lucru ar fi avut loc până acum. Acum nu există nicio speranţă", a subliniat Kumar.
Roverul Pragyan din cadrul misiunii spaţiale Chandrayaan-3 este „plasat în stare de hibernare", însă cu bateriile încărcate şi cu receptorul pornit, a anunţat în septembrie ISRO.
Reușita aselenizării misiunii Chandrayaan-3, după încercare precedentă eșuată în 2019, a stârnit un val de entuziasm şi de celebrări în India, ţara cu cea mai mare populaţie din lume. Trusturile de mass-media au considerat că această reușită reprezintă cea mai mare realizare ştiinţifică a Indiei.
India a devenit a patra ţară din lume care a reuşit o aselenizare controlată pe Lună la data de 23 august. Doar Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China au mai reuşit această performanţă.
Misiunea fără echipaj uman Chadrayaan-3 a analizat o regiune puţin explorată de la Polul Sud al Lunii, concentrându-se, printre altele, asupra apei îngheţate prezente în solul din acea zonă, notează DPA, potrivit Agerpres.
Sursa: adevarul.ro