New York Times: Și totuși, a existat o mutație teribilă a virusului. Fără 614G, e posibil ca pandemia să nu se fi produs

New York Times: Și totuși, a existat o mutație teribilă a virusului. Fără 614G, e posibil ca pandemia să nu se fi produs

Inițial, oamenii de știință au fost sceptici că o mutație a făcut coronavirusul mai contagios. Dar noile cercetări le-au schimbat părerea, relatează  The New York Times .

”Pe măsură ce coronavirusul a străbătut lumea, a înregistrat modificări aleatorii ale secvenței sale genetice. La fel ca greșelile banale de ortografie într-un manuscris, majoritatea acestor mutații nu au avut niciun impact asupra modului în care s-a comportat virusul.

Dar o mutație survenită aproape de începutul pandemiei a făcut o diferență, sugerează numeroase descoperiri noi, ajutând virusul să se răspândească mai ușor de la persoană la persoană și făcând pandemia mai greu de oprit.

Mutația, cunoscută sub numele de 614G, a fost observată mai întâi în estul Chinei, în ianuarie, și apoi s-a răspândit rapid în toată Europa și în New York. În câteva luni, noua variantă a virusului, determinată de mutația 614G, a devenit prezentă în mare parte din lume, înlocuind alte variante.

Luni de zile, oamenii de știință au dezbătut aprins în jurul întrebării ”de ce?” Cercetătorii de la Laboratorul Național Los Alamos au susținut, în luna mai, că noua variantă și-a dezvoltat o capacitate de a infecta oamenii mai eficient. Mulți au fost sceptici, susținând că varianta ar fi putut fi pur și simplu norocoasă, apărând, din întâmplare, mai des în marile focare pandemice, precum nordul Italiei, care au provocat, mai apoi, focare în altă parte.

Dar o serie de noi cercetări – printre care și o analiză genetică mai aprofundată a focarelor dar și analize de laborator cu hamsteri și țesut pulmonar uman – susțin opinia că virusul mutant a avut, de fapt, un avantaj distinct, infectând oamenii mai ușor decât varianta originală detectată în Wuhan , China.

Cum s-a răspândit mutația 

Mutația 614G, observată pentru prima dată în estul Chinei, a început ca un procent mic din toate probele genetice, dar s-a răspândit rapid în întreaga lume, înlocuind alte variante.

Nu există dovezi că un coronavirus cu mutația 614G provoacă simptome mai severe, ucide mai mulți oameni sau complică dezvoltarea vaccinurilor. Noile descoperiri nu schimbă nici concluzia că țările care au impus blocaje rapide și agresive și încurajează măsuri precum distanțarea socială și purtarea măștilor au avut de câștigat față de cele care nu au făcut-o.

Dar schimbarea subtilă a genomului virusului pare să fi avut un mare efect de propagare, a spus David Engelthaler, genetician la Translational Genomics Research Institute, din Arizona. „Una peste alta, este posibil că dacă această mutație nu s-ar fi produs, poate nu am fi avut o pandemie,” a spus el.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…