New York Times: Contraofensiva Ucrainei, un risc necesar
Prelungirea războiului va aduce beneficii lui Putin, dar în cazul unei contraofensive nereușite, Ucraina riscă să piardă sprijinul Occidentului.
Volodimir Zelenski se teme că prelungirea războiului favorizează Rusia FOTO SHUTTERSTOCK
Potrivit unor experți străini, Ucraina folosește cu succes armele occidentale împotriva invadatorilor, dar nu este pregătită pentru o contraofensivă adevărată . Cu toate acestea, Volodimir Zelenski este de părere că această contraofensivă ar trebui să fie realizată în următoarele luni, deoarece prelungirea războiului va aduce beneficii Rusiei, care va putea anexa teritoriile capturate temporar în acest timp, scrie The New York Times.
Potrivit jurnaliștilor americani, Ucraina este în pericol în oricare dintre cele două situații ipotetice. Dacă Forțele Armate nu vor începe să avanseze activ și va lansa doar lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune în spatele inamicului, Rusia va putea mobiliza mai mult personal și va putea profita de oboseala Occidentului și iarna grea. În același timp, dacă soldații ucraineni lansează o contraofensivă dar eșuează, țările partenere ar putea reduce activitatea de sprijin armat pentru Kiev. Și asta va însemna superioritatea Federației Ruse pe câmpul de luptă și un război care va dura ani de zile.
Potrivit NYT, există anumite dezacorduri între liderii politici și militari ucraineni. Primii caută o victorie majoră, în timp ce cei din urmă vor să se asigure că au suficiente trupe și putere de luptă înainte de a lansa o ofensivă majoră.
Potrivit jurnaliştilor, preşedintele Ucrainei consideră că încercarea de contraofensivă ar trebui lansată înainte de apariţia condiţiilor meteorologice severe, care vor limita semnificativ capacitatea armatei de a avansa în mediul rural. Putin, dimpotrivă, va încerca să „înghețe” războiul pe cât posibil și să-i distrugă treptat pe ucraineni, lansând lovituri de la distanță mare până când va epuiza complet Forțele Armate.
NYT subliniază că pentru președintele rus, chiar și o pierdere parțială de teritoriu ca urmare a unei contraofensive a forțelor armate ar însemna o înfrângere rușinoasă, întrucât Rusia nu a reușit să cucerească un singur centru mare de la începutul lunii iulie, fapt dezamăgitor chiar și pentru cei mai înflăcărați susținători ai războiului.
Rusia îşi intensifică atacurile în zone din estul Ucrainei
Rusia şi-a intensificat atacurile în Doneţk (estul Ucrainei) în ultimele cinci zile, într-o mişcare ce ar putea viza atragerea forţelor ucrainene şi zădărnicirea unui eventual contraatac al acestora, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării britanic, potrivit Reuters.
''Există o posibilitate realistă ca Rusia să-şi fi sporit eforturile în regiunea Donbas într-o tentativă de a ademeni unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina intenţionează să lanseze o contraofensivă majoră'' în zonă, arată buletinul informativ cotidian publicat pe Twitter de ministerul citat.
Lupte intense au avut loc în apropierea oraşelor Siversk şi Bahmut, care se află la nord de oraşul Doneţk, ocupat de forţele ruse.
La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
În prezent, pentru a se putea apăra Ucraina se bazează în general pe armamentul greu primit din Occident.
Sursa: adevarul.ro