Nevasta numărul 2 a lui Tăriceanu, mai bogată cu 40.000 de euro după pandemie

Nevasta numărul 2 a lui Tăriceanu, mai bogată cu 40.000 de euro după pandemie

Livia Tăriceanu, cea de-a doua soţie a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a ieşit mai bogată cu 40.000 de euro din pandemie, după ce a transformat un hotel de lux cu circuit închis pe care-l deţine la Urlaţi, în Prahova, în centru de carantină, anunţă  Centrul de Investigaţii Media .

Livia Tăriceanu, cea de-a doua soție a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a ieșit mai bogată cu 40.000 de euro din pandemie, după ce a transformat un hotel de lux cu circuit închis pe care-l deține la Urlați, în Prahova, în centru de carantină.

Conacul dintre Vii, hotelul ei din Urlați, unul dintre cele mai luxoase din județ, a încheiat contractul pe bani publici cu Primăria Urlați, condusă de un veteran liberal de-ai fostului ei soț, acum exilat în ALDE.

Toate instituțiile care au avut legătură cu această afacere din care Livia Tăriceanu a căștigat 40.000 de euro din „banii de pandemie” sunt conduse de liberali, majoritatea membri vechi ai partidului acum la guvernare.

„A fost o pierdere, nu o afacere!”, a spus Livia Tăriceanu despre combinația cu statul din care a ieșit cu 40.000 de euro mai bogată.

Întrebată de Centrul de Investigații Media despre legătura sa cu fostul ei soț, care a fost oaspetele Conacului dintre Vii, Livia Tăriceanu a răspuns că acesta nici măcar nu a știut despre această „acțiune”.  

Livia Tariceanu

 Livia Popescu-Tăriceanu, la o conferinta. Sursă foto: agerpres.ro

În contextul pandemiei de coronavirus, fiecare județ, prin prefectură, a cerut primăriilor din circumscripție să identifice hoteluri care să se transforme în centre de carantină atât pentru românii veniți din străinătate cât și pentru medicii suspecți de infectare, în ideea de a le fi protejate familiile. Hotelurile încheiau contracte cu primăriile, primeau un OK de principiu de la direcția de sănătate publică (DSP) de la județ, apoi facturau serviciile prestate către primării. Odată verificate facturile de către DSP, ele plecau către Ministerul Sănătății, care deconta pe același traseu: înapoi la DSP, mai jos către primărie și, în final, ajungeau la proprietarul hotelului transformat în centru de carantină.

În lunile cu țara întreagă în stare de urgență, industria HORECA a fost dată complet peste cap. Restaurantele au fost închise, ele putând vinde mâncare exclusiv pentru acasă, iar hotelurile, deși deschise formal, au fost pustii, pentru că nimeni nu putea călători. Astfel, unica soluție de supraviețuire pentru patronii de hoteluri a rămas transformarea acestora în centre de carantină. 

Câțiva, cei aleși, s-au încolonat pentru banii de la stat: aproximativ 70 de euro/zi, casă și masă, pentru turiștii prinși de pandemie în străinătate, iar pentru medici aproximativ 80 de euro. 

„Conacul dintre vii”, unul dintre puținele centre de carantină din județul Prahova, aflat în orașul Urlați, aparține Liviei Popescu-Tăriceanu, cea de-a doua soție a fostului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. 

Restaurant Conacul dintre Vii 20110127142713

Conacul dintre vii, cochetul hotel de patru stele al Liviei Tăriceanu. Sursă foto: Observatorulph.ro

În vremuri normale, Conacul dintre Vii este un hotel cu un statut special. E aproape cu circuit închis, în sensul că nu te poți caza venind direct de pe stradă, ci trebuie să ai o rezervare plătită în avans, iar grupul din care faci parte trebuie să fie de cel puțin zece persoane. 

Situat într-o zonă retrasă a Urlațiului, Conacul dintre Vii este deci folosit în mod tradițional pentru tot soiul de reuniuni private. Unul dintre principalii promotori ai acestuia este cunoscutul somelier Sergiu Nedelea.   

Reporterii CIM au urmărit pe teren cum s-a desfășurat carantina la Conacul dintre Vii.

Timp de două luni, în martie și aprilie, pe la Urlați s-au perindat o mulțime de oameni. Au fost, în martie, români de toate felurile veniți acasă, dar și aproximativ patruzeci de medici și asistente de la Spitalul Județean de Urgență Prahova, carantinați aici pentru câteva zile, în aprilie.

Să vorbim despre bani

Primăria Urlați, prin primarul Marian Măchițescu, a încheiat un contract cu firma LPT Solutions SRL, administrată de acționarul unic Livia Popescu-Tăriceanu, iar obiectul contractului este închirierea imobilului-hotel cu capacitatea de douăzeci de camere, dintre care treisprezece camere duble și șapte camere triple, pentru a deveni centru de carantină. 

facsimil contract 2

Beneficiarul, LPT Solutions, se obligă să le asigure persoanelor carantinate trei mese pe zi, apă, între doi și patru litri pe zi, și îmbrăcăminte „corespunzătoare”: două pijamale de persoană și două perechi de papuci.

facsimil contract 1

Într-o discuție cu primarul de Urlați, acesta nu părea să știe foarte clar datele problemei. 

”În primă faza au fost 34 sau 24, nu știu să vă spun exact, pe urmă au mai venit încă 25 de persoane. De medici nu știu nimic, nu m-a contactat nimeni, i-a adus DSP-ul”, ne-a spus Măchițescu.

Factura obținută de CIM ne luminează: 

factura martie lpt

Deci Conacul a facturat 177.000 de lei pentru serviciile prestate în luna martie. Au fost cazate aici 43 de persoane, care au petrecut perioada maximă în carantină, conform legii, adică 14 zile.

Conacul dintre Vii a produs, deci, de la stat, cam 36.000 de euro în prima lună de carantină. 

Deși primarul a făcut tot posibilul să ne împiedice să aflăm și datele financiare ale înțelegerii pentru luna aprilie, sursele consultate de noi ne-au spus că a fost vorba de o sumă mult mai mică de bani, respectiv 18.300 de lei. 

„Legea e proastă, cum să treacă banii pe la primărie? Cum să o susținem așa? Mă întrebi pe mine, care n-am niciun rol... Nu știu nimic! Și, până la urmă, nici nu prea mă interesează. Dacă era organizat de primăria Urlați, da. Primăria Urlați nu are niciun rol, este exclusă din jocul acesta!”, s-a răstit Măchițescu la reporterul CIM.

După care, la cererea formulată în baza Legii 544/2001, deși la mijloc sunt bani publici, Măchițescu a răspuns așa:

544

Primarul a insistat asupra faptului că nu a existat niciun fel de incident la Conacul dintre Vii în carantină.

A uitat să ne spună că, în prima tranșă de carantinați, o persoană a încercat să fugă de la Conac. Asta însă e doar un incident izolat. Mai grav a fost în aprilie, atunci când DSP a trimis aici aproximativ 40 de cadre medicale după ce o asistentă cu care au lucrat a avut simptome, oamenii s-au plâns că nu au avut căldură și nu au primit mâncare caldă. Timp de trei zile, cât au stat aici, „cei din prima linie” au primit doar sandwich-uri, ne-a declarat una dintre sursele consultate de reporteri CIM.

S-a iscat astfel un scandal imens, medicii fiind revoltați de tot ce s-a întâmplat în cele patru zile petrecute în centrul de carantină. Directorul DSP Prahova, Bogdan Nica, a fost nevoit să-și prezinte scuzele față de cadrele medicale.

postare B Nica

Am încercat să discutăm cu cei de la Conac. Am mers de două ori acolo, dar am găsit totul ferecat. La mai puțin de o săptămână după ce plecaseră ultimii carantinați, la cea de-a doua vizită, reporterul și-a făcut curaj și a bătut în poartă cu o piatră timp de câteva minute. A ieșit portarul, dar, după câteva replici, i-a sunat telefonul și o doamnă i-a interzis să mai vorbească.

„Prin noi înșine”

„Jocul” despre care vorbește Măchițescu atunci când îl enervează jurnaliștii s-a jucat exclusiv între liberali. Povestea transformării Conacului dintre Vii în centru de carantină în pandemie este, deci, o afacere sută la sută liberală, doar că pe bani publici. 

Proprietatea aparține celei de-a doua foste soții a lui Călin Popescu Tăriceanu, cu care înțelegem că fostul premier liberal are în continuare o relație bună.

Primarul orașului Urlați, Marian Măchițescu, este membru al PNL de când Tăriceanu conducea partidul. Avea cu acesta, admite el, o relație bună.

,,Mi-e și drag, așa, Călin Popescu-Tăriceanu”, ni se desăinuie Măchițescu.

,,A fost în partid cu dumneavoastră!”, îl încurajăm noi.

,,Când, acum 20 de ani? El e plecat din partid de treișpe ani, paișpe ani (Tăriceanu a părăsit PNL în urmă cu doar șase ani, în 26 februarie 2014, n.r.).  E rivalul PNL-ului. Bine, n-am nicio treabă cu el, e PSD-ist acum”, ne închide primarul.

Direcția de Sănătate Publică Prahova este condusă de Bogdan Nica, fost secretar de stat la Ministerul Sănătății și fost secretar general al aceluiași minister sub conducerea lui Eugen Nicolăescu. Liberal vechi și el.

tariceanuBogdan Nica, ultimul din dreapta, alături de Călin Popescu-Tăriceanu.

Mult mai transparent decât primarul Măchițescu de la Urlați, Bogdan Nica a verificat facturile înaintate instituției sale de Primăria Urlați din partea Conacului dintre Vii, apoi a ne-a confirmat, în mare, sumele pe care le știam. Factura pentru luna martie a fost refăcută, așa că a scăzut la 172.800 de la 177.000 de lei, iar cea pentru aprilie este, într-adevăr, de 18.300 de lei. Adică 40.000 de euro fără câteva sute.

DSP a verificat facturile și le-a trimis mai departe către Minister, pentru ca acesta să le plătească.

„Mă cunosc cu dl Tăriceanu, cum să nu?! A fost președintele partidului în guvernul căruia am fost, a fost premierul în guvernul căruia am lucrat, ne cunoaștem, sigur”, a admis fără rezerve Bogdan Nica, la bază medic militar, într-un dialog telefonic cu un reporter CIM.

Ba chiar a admis că, în anii 2005-2006, când ocupa aceeași funcție de șef la DSP Prahova, subalternii lui i-au avizat sanitar Liviei Tăriceanu hotelul din Urlați.

„Am numărul dânsului în telefon, l-am sunat să-i urez la mulți ani, dar nu pot spune că ținem legătura”, ne-a mărturisit doctorul Nica.

Șeful DSP Prahova a ținut să adauge că, așa cum prevede însăși legea, el nu a avut nimic de-a face cu acel contract încheiat de Primăria Urlați cu Livia Tăriceanu, proprietara Conacului dintre Vii. Instituția lui a fost, spune acesta, doar un soi de primitor-distribuitor pentru facturi și, pe traseul invers, pentru banii de la Minister. „E absurd ca doctorii să ajungă să verifice facturi de la firme către primării și să le dea mai departe către minister, dar așa e legea”, a conchis Bogdan Nica.

Totuși, primarul Măchițescu a afirmat, în discuția cu reporterul CIM, că DSP „s-a rugat” de proprietarul Conacului dintre Vii să transforme hotelul în centru de carantină. 

,,Noi am dat listele cu unitățile hoteliere disponibile (din oraș, n.r.) către DSP și ei au făcut selecțiile locale. Chiar din contră, se rugau de ei, fiindcă nu voiau”, ne-a spus primarul de Urlați, contrazicându-l pe Nica.

Doamna care a ieșit în pierdere

Am sunat-o săptămâna trecută pe Livia Tăriceanu, căutând răspunsuri la mai multe întrebări în legătură cu frumoasa afacere având în centru 40.000 de euro bani publici. Ne-a spus că este în vacanță și ne-a rugat să o sunăm după câteva zile, promițându-ne că ne va lămuri pe îndelete.

„Nu a meritat de-loc această afacere! Este pierdere, nu este câștig!”, a descris Livia Tăriceanu afacerea ce a presupus cazarea persoanelor carantinate în urma căreia a câștigat 40.000 de euro.

Calitatea mâncării, a apei și a sucurilor nu au fost acoperite de costurile maxime propuse de stat, a detaliat Livia Tăriceanu.

„Oamenii ăia nu au avut nicio vină pentru că două săptămâni au fost nevoiți să stea în carantină, închiși într-o cameră, fără să aibă voie să iasă, și măcar evenimentele - trei mese pe zi - trebuia să fie de calitate. Plus cafea, plus apă, cărți… Multe le-am dat…”, a declarat cea de-a doua fostă soție a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Pe lângă cele oferite persoanelor aflate în carantină, Livia Tăriceanu s-a plâns de costurile ascunse ridicate pe care le presupune această operațiune: spălatul lenjeriilor a fost făcut de o firmă cu echipamente speciale care distrug microbii, salubrizarea la fel, curățenia de după plecarea beneficiarilor a fost și ea făcută de o firmă specializată, iar toate astea au presupus costuri mult mai ridicate decât cele normale.

Aceasta a confirmat faptul că a fost rugată de autoritățile locale și județene să-și deschidă hotelul pentru persoanele carantinate. Și primarul orașului, și prefectul, și cei de la DSP.

Cei de la DSP, spune Livia Tăriceanu, au decis cine în ce cameră a conacului va sta. Au fost familii de două sau de trei persoane care au stat împreună, asta fiind explicația pentru gradul de ocupare spre maximum al hotelului în luna martie, atunci când au fost carantinate persoanele aduse direct din graniță.

Proprietara conacului a lăudat conduita impecabilă a celor cazați aici în pandemie, spunând că s-au comportat ireproșabil, iar pagubele create locului au fost minore, inerente.

Despre relația cu fostul soț, Livia Tăriceanu a ales să nu dea prea multe detalii. 

„Suntem divorțați de mai bine de 20 de ani, n-are absolut nicio legătură (cu investiția de la Urlați, n.r.)”, a spus Livia Tăriceanu.

Întrebată dacă mai ține legătura cu fostul soț, Livia Tăriceanu a refuzat să răspundă, spunând că asta e o chestiune personală.

”Că a venit (la conac, n.r.) ca orice client de pe pământul asta și s-a cazat la noi, asta e cu totul altă istorie. Cilenții care vin la noi nu vor fi niciodată numiți public de noi, pentru că nu este în regulă, dar nu are nicio legătură cu această acțiune, nici nu a știut (de afacerea carantinărilor din pandemie, n.r.)”, a încheiat Livia Tăriceanu, nu înainte de a-l anunța pe reporterul care-a sunat-o, pe un ton amenințător, că discuția a fost înregistrată.

 Text: Ștefan Drăghici (student)
Editor: Ovidiu Vanghele


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...