Neurochirurgul Vlad Ciurea: Anevrismele sunt de multe ori fatale. Care sunt semnele la care trebuie să fim atenți

Neurochirurgul Vlad Ciurea: Anevrismele sunt de multe ori fatale. Care sunt semnele la care trebuie să fim atenți

Anevrismul cerebral, o malformație tot mai des depistată, reprezintă dilatarea unei porţiuni dintr-un vas de sânge (şi umflarea zonei respective), ce apare ca urmare a slăbirii peretului acestuia. Nu dă simptome decât foarte rar, iar când se rupe, ne poate ucide.

Prof. univ. dr. Vlad Ciurea. FOTO Digi24

Prof. univ. dr. Vlad Ciurea. FOTO Digi24

Durerea de cap puternică, însoţită uneori de stare de vomă sau de tulburări de vedere, poate anunţa anevrismul cerebral. Dar simptomele nu sunt întotdeauna prezente , semnele fizice manifestându-se a desea doar atunci când sunt afectate structurile de lângă vasul de sânge unde a apărut dilatarea.

Este însă bine să cunoaștem cauzele şi semnele acestei complicaţii, astfel încât să luăm din timp măsurile necesare.

„Tratamentul se poate realiza endovascular”

Anevrismul cerebral este o dilatare a unui vas de sânge din creier, care apare atunci când peretele vascular își pierde rezistența, a precizat, la Digi24 prof, univ. dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul a explicat cum poate fi depistat pericolul și prevenită o hemoragie cerebrală.

„De multe ori, anevrismele sunt lipsite de semne sau simptome și nu determină manifestări clinice decât atunci când se fisurează sau se rup, provocând o hemoragie cerebrală care poate fi rapid fatală. Pentru a preveni această complicație, este important ca anevrismele să fie tratate odată ce au fost descoperite. În funcție de localizarea și dimensiunea anevrismului, dar și de starea generală de sănătate a pacientului, tratamentul se poate realiza endovascular, printr-o procedură de neuroradiologie intervențională, sau printr-o operație de neurochirurgie”, a explicat neurochirurgul.

Procedura se numește clipare sau clipping și presupune deschiderea craniului și plasarea unei mici cleme din metal la gâtul anevrismului, cu scopul de a opri fluxul de sânge și a-l exclude din circulație.

Despre anevrismul congenital

Anevrismul congenital cerebral apare din momentul naşterii. Oamenii care au această malformaţie nici nu ştiu că sunt adevărate bombe cu ceas

„Ruptura anevrismului este o urgenţă de gradul zero. 20% dintre pacienţi decedează înainte să ajungă la spital, iar alţi 30% nu supravieţuiesc, deşi la spital li s-au acordat toate îngrijirile necesare. Doar jumătate dintre pacienţi au şanse de supravieţuire dacă ajung foarte repede la spital şi hemoragia craniană nu este una foarte mare“, explica neurologul Radu Costescu.

De cele mai multe ori însă, pacientul află de malformaţie doar după ce anevrismul s-a rupt. De obicei rupturile apar la vârstă adultă. În momentul în care anevrismul se rupe apare o durere de cap insuportabilă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…