Neuralink este în căutare de „cobai” pentru a-i testa implantul cerebral. Elon Musk anunță că se acceptă cereri
Startup-ul de implanturi cerebrale al lui Elon Musk, Neuralink, caută a doua persoană care să participe la Studiul „Prime”, un experiment clinic menit să testeze siguranța și eficacitatea dispozitivului său pe un creier uman. Anunțul a fost făcut de Musk pe rețelele de socializare.
Elon Musk Foto Shutterstock
Studiul este conceput pentru a evalua siguranța și eficacitatea implantului Neuralink pe un număr mai mare de participanți. Participanții la studiu vor fi implantați cu dispozitivul și vor fi monitorizați îndeaproape pe o perioadă de un an.
Anunțul vine la cinci luni după ce Neuralink a reușit primul implant cerebral. Persoana care a participat în premieră la testarea umană este Noland Arbaugh, în vârstă de 30 de ani. Dar, ulterior, compania a recunoscut că implantul său a avut o problemă neașteptată, scrie CNN .
Neuralink is accepting applications for the second participant. This is our Telepathy cybernetic brain implant that allows you to control your phone and computer just by thinking.No one better than Noland ( @ModdedQuad ) himself to tell you about the first! https://t.co/k9DaZ3xr5g
— Elon Musk (@elonmusk) May 17, 2024
Neuralink a spus că firele care conectează cipul la creierul lui Arbaugh s-au retras, provocând probleme de performanță, deși compania a spus că a făcut ajustări pentru a-și îmbunătăți funcția.
Arbaugh a precizat pentru CNN că implantul, care i-a permis să controleze cursorul unui computer cu creierul, i-a schimbat viața. Arbaugh este tetraplegic din 2016, în urma unui accident acvatic.
„Nu aveam pentru ce să mă trezesc dimineața și dispozitivul a schimbat asta pentru mine”, a spus Arbaugh pentru Good Morning America într-un interviu difuzat vineri. „Am fost foarte fericit că voi face parte din ceva ce cred că este monumental. Acesta este următorul pas înainte în a ajuta oamenii cu paralizie”, a spus el.
Acum, Neuralink caută mai mulți oameni precum Arbaugh pentru a-și testa cipul. „Dacă aveți tetraplegie și doriți să explorați noi modalități de a vă controla computerul, vă invităm să participați la studiul nostru clinic”, a transmis compania pe X.
În cele din urmă, ambiția lui Neuralink este să folosească implanturi pentru a conecta creierul uman la computere pentru a ajuta, de exemplu, persoanele paralizate să controleze smartphone-urile sau computerele sau persoanele nevăzătoare să-și recapete vederea. La fel ca interfețele existente creier-mașină, implantul companiei ar colecta semnale electrice trimise de creier și le va interpreta ca acțiuni.
Actualii participanți la studii vor face parte din ceea ce Neuralink numește Studiul său PRIME, prescurtare de la Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface. Intenția este de a studia siguranța implantului și a robotului său chirurgical și de a testa funcționalitatea dispozitivului său, a spus compania într-o postare pe blog din 2023 .
Sursa: adevarul.ro