„Nepotul lui Omicron“: noua tulpină de COVID „cucerește“ Europa

„Nepotul lui Omicron“: noua tulpină de COVID „cucerește“ Europa

Noua variantă a virusului pune stăpânire pe SUA și Europa și ar putea produce o explozie a cazurilor de îmbolnăvire chiar înainte de Crăciun.

Noua tulpină de coronavirus nu va face probleme speciale, dar ar fi necesar un nou vaccin

Noua tulpină de coronavirus nu va face probleme speciale, dar ar fi necesar un nou vaccin

O nouă tulpină de COVID extrem de transmisibilă s-ar putea răspândi pe scară largă, în curând, în Marea Britanie, iar dacă acest lucru se va întâmpla, este doar o chestiune de timp până când va „cuceri” toate țările, inclusiv în România.

Specialiștii au descoperit o nouă variantă COVID, pe care au numit-o mai în glumă, mai în serios, „nepotul lui Omicron”. Omicron a fost extrem de contagioasă, iar HV.1, așa cum este denumită oficial noua variantă, pare să aibă aceleași caracteristici. Medicii englezi au declarat că noua tulpină ar putea duce la o explozie a cazurilor de îmbolnăvire chiar înainte de Crăciun.

Datele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susțin că varianta HV.1 este, deocamdată, tulpina dominantă în SUA, acoperind un sfert din totalul cazurilor, conform Express. O altă variantă, Eris – numită și EG.5 – reprezintă aproximativ 22% din cazuri. Matthew Binnicker, director de virologie clinică, a explicat cum aceste tulpini au unele asemănări cu Omicron. Specialistul recomandă vaccinarea împotriva COVID, în așa fel încât eventuala infecție să nu ducă la internare în spital sau la deces, dar în SUA, rata de imunizare în această toamnă era de doar 7%.

Dr. William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, a subliniat, pentru Today, cât de contagioasă este varianta HV.1: „E un fel de nepot al lui Omicron. Una dintre caracteristicile acestei întregi familii Omicron este faptul că sunt extrem de transmisibilă”.

Medicii britanici au prezentat și care sunt simptomele în cazul infectării cu noua variantă a virusului. Este vorba de dureri de gât, congestie sau înfundare, scurgeri nazale, tuse, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, febră sau frisoane. Deși testarea și izolarea nu mai sunt obligatorii în Marea Britanie, NHS recomandă evitarea contactului cu alte persoane pentru cei care au simptome de Covid sau dacă testul este pozitiv.

Nu sunt cazuri mai severe

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş”, afirmă că „nepotul lui Omicron” nu este mai agresiv decât variantele anterioare. „Se împrăștie mai ușor, dar cazurile nu sunt mai severe. Asta înseamnă că nu vom avea presiune pe secțiile ATI. Sigur vor fi oameni care au și alte afecțiuni care vor avea nevoie de spitalizare, dar nu vorbim de presiune pe spitale. În principiu pot spune aceasta variantă de omicron este la noi, dar este important dacă aceasta devine dominantă”, spune medicul.

Adrian Marinescu susține că aceasta varianta a virusului nu este una care trebuie să ne îngrijoreze. „Repet, nu avem o problemă specială cu acestă variantă de virus. Este adevărat că un vaccin cu update ar fi fost bun, ar fi avut eficacitate mai crescută, dar noi nu-l avem, este o problemă”, a conchis medicul.

Avem antivirale în spitale

La rândul lui, cercetătorul Octavian Jurma susține că HV.1 a fost descoperită la noi, dar nu se știe dacă a devenit dominantă. „Din 3 octombrie nu se mai raportează secvențieri ale virusului, nu știm impactul real. După HV.1 apare la orizont o altă variantă a virusului după cum spune Organizația Mondială a Sănătății. Este vorba de VA2.86 care are mai multe manifestări digestive în comparație cu restul variantelor. Probabil VA2.86 va ajunge la noi în valul 9. Partea bună este că există acum în spitale Paxlovid, un antiviral foarte eficient împotriva COVID . Foarte important, acesta nu se poate cumpăra din farmacii, este distribuit de spitale. Cei care s-au infectat trebuie să se testeze și să meargă la infecționiști pentru a primi tratamentul de cinci zile cu Paxlovid care se realizează acasă fără probleme. Cu legătură sau fără în spitalele din România s-a înjumătățit numărul deceselor de COVID de când a fost adus acest medicament. Repet, este foarte eficient numai că trebuie rapid administrat după ce apar primele semne de boală”, a precizat Octavian Jurma.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…