Nemernica României joacă pe sârmă între baroni și Bruxelles. Marea amnistie a primarilor

Nemernica României joacă pe sârmă între baroni și Bruxelles. Marea amnistie a primarilor

Viorica Dancila incearca un joc, invatat probabil de la Tudorel Toader, care s-o duca si cu sufletul in raiul european si cu slanina sefiei partidului in pod. Adica la Bruxelles incearca sa-si puna o fata europeana, de victima eliberata a dictatorului, dar in acelasi timp trebuie sa pastreze sustinerea unui partid care, in mod real, n-o recunoaste de lider. Europa ii cere sa puna capat asaltului impotriva justitiei si sa repare stricaciunile deja facute, partidul ii cere sa mearga inainte cu legalizarea furtului si impunitatile.

Raportul GRECO este un cartof fierbinte si dna Dancila stie ca nu il poate tine mult timp secret. Este, dupa cum mi s-a spus, cel mai sever raport la adresa Romaniei de la Rodica Stanoiu incoace si este firesc sa fie asa cat timp reprezinta constatarea nerespectarii recomandarilor de anul trecut in privinta legilor justitiei.

Comisia de la Venetia a facut deja public un raport privind Sectia speciala pentru magistrati (SS), iar la inceputul saptamanii viitoare vine la Bucuresti delegatia MCV, in conditiile in care precedentul raport cerea imperios respectarea recomandarilor Comsiei de la Venetia, adica renuntarea la cele mai multe dintre modificarile legilor justitiei, incepand cu SS.

Este o chestiune de timp sa apara si decizile CJUE la intrebarile preliminare puse de instantele din Romania. S-a chinuit talentatul domn Cantăr, agentul Romaniei la CJUE, sa trimita un raport cu date diferite de cele trimise de ministrul Justitiei, dar numai domnia sa, care inca are dificultati de calculare a termenelor, ceea ce a costat statul roman doar 80 de milioane euro, poate crede ca judecatorii inghit ca pelicanii orice li se pune in fata. Iar nerespectarea unei decizii CJUE are consecinte dramatice, potrivit Tratatului de aderare.

Sigur ca pana la urma europenii pot obosi si normal ar fi sa ne mai si lase in legea noastra, dar aceasta decuplare este prin ea insasi o sanctiune, poate cea mai severa, care se va simti economic. Cu atat mai mult cu cat statul de drept va deveni criteriu pentru acordarea fondurilor europene. Si cum e cu deficitele la limita, ultimul lucru de care dna Dancila are nevoie, ca premier presedinte PSD, este sa se sufoce financiar Romania.

Nu trebuie sa fii un geniu ca sa intelegi ca Sectia speciala trebuie desfiintata pentru ca niciodata institutiile europene nu vor accepta ca un stat sa le calce in picioare recomandarile pentru ca asta ar crea un precedent extrem de periculos. Si saptamana trecuta a venit un mesaj puternic anti SS si din partea procurorului general SUA.

E drept ca dna Dancila a primit un urias ajutor de la referendumul lui Klaus Iohannis, care ii da argumentul perfect pentru a nu emite o OUG de desfiintare a SS, cea mai simpla si rapida metoda de reparare a raului. Dar dl Iohannis a pus intrebari maiastre, OUG in domeniul organizarii justitiei nu se mai poate, deci singura cale este tot prin Parlament.

Presedinta CSM, Lia Savonea, stie toate cele de mai sus. In acelasi timp, este confruntata cu un boicot aproape explicit al unei parti a plenului care refuza sa finalizeze procedura de numire a Adinei Florea la sefia SS, dupa un concurs desfasurat in maxima viteza si sub suspiciunea incalcarii prevederilor legale.

Iar SS este "jucaria" preferata a dnei Savonea, acum ca Dragnea e dus de pe scena politica. Practic, numirea conducerii sectiei este realizata de o comisie pe care o conduce si din care fac parte numai judecatoare din camarila domniei sale, iar plenul CSM nu are decat un rol decorativ, sa verifice daca dosarul are sina sau snur. Dna Savonea mai controleaza la fel Inspectia judiciara, dna Savonea va numi presedintele ICCJ, si tot dna Savonea va decide cine avanseaza la ICCJ in locul judecatorilor (foarte multi din informatiile mele) care vor pleca cat de curand, unii chiar din aceasta toamna, de la ICCJ.

Deci dna Savonea a devenit, cum am mai spus, un autentic pol de putere care joaca, in opinia mea, fix ca un pol de putere politic. Cel putin asa vad eu lucrurile citind somatia dnei Savonea, care ii cere Vioricai Dancila sa spuna, cu termen - saptamana aceasta, "daca la nivelul Guvernului Romaniei exista un proiect de act normativ privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie ori daca Guvernul Romaniei intentioneaza ca, in perioada urmatoare, sa initieze un proiect de act normativ in acest sens".

Eu incalcare mai clara a separtiei puterilor in stat nu am vazut. Pana acum era mare tulburare daca sistemul judiciar isi permitea sa emita puncte de vedere in privinta unor proiecte de lege pe motiv ca justitia aplica legea, nu legifereaza. Iata ca acum dna Savonea cere detalii despre intentiile politice ale puterii. Cu ce drept? In ce temei? Cumva pentru ca dna Savonea cere aplicarea rapida a recomandarilor internationale? Ma indoiesc cat timp este aparatoare la scena deschisa a SS.

De ce o face?

In opinia mea, ca sa puna presiune pe Viorica Dancila inainte de Congresul de sambata. PSD se teme ca SS este in pericol, ca aceasta parghie de intimidare a magistratilor si, in general, ca sub presiune europeana tot ce au castigat in epoca Dragnea va disparea. Este rana in care Lia Savonea invarte cu putere cutitul. Ea ii cere Voiricai Dancila o clarificare care ori sa o puna in conflict cu Bruxelles-ul, ori cu propriul partid.

Stiindu-se vulnerabila, fiind lider slab in fata baronilor puternici, dna Dancila compenseaza aceste suspiciuni, mentinute de raspunsul evaziv dat solicitarii dnei Savonea, cu OUG privind codul administrativ, un fel de Craciun in plina vara pentru baronetul PSD, dar si PNL. Pentru ca, ce sa vezi, maiastra intrebare pusa de presedinte nu are niciun efect asupra altor OUG decat cele care chiar ar fi fost necesare in acest moment.

Deci fara interdictie de la popor, dna Dancila a emis aceasta OUG cat o uriasa spaga pentru primari. Si nu e vorba doar despre pensiile speciale, ele sunt doar cireasa de pe tort. Nu. Este vorba in primul rand despre o imunitate pe care o primesc primarii prin faptul ca nu mai raspund nici pentru legalitatea, nici pentru oportunitatea actelor semnate de ei. Primarul decide si functionarii executa. Care functionari devin un fel de sclavi pe plantatie absolut dependenti de factorul politic, care ii poate da afara cand vrea fara cine stie ce explicatii.

Un cadou frumos impachetat primeste si aripa Firea - Stanescu, ca sa fie pace: companiile inventate de dna Firea, precum aceea careia i-au picat schelele in mijlocul Bucurestului, pot fi infiintate cu majortitea simpla in Consiliu. La fel orice alte proiecte oricat de inepte si toxice ar fi, daca nu privesc patrimoniul unitatii administrativ teritoriale.

Deci dna Dancila, numai ce a emis o reglementare cu imens impact implicit asupra justitiei, fara sa o numeasca ordonanta privind justitia, dar care da liber la furat mai ceva ca o amnistie.

Dl Iohannis a emis un comunicat indignat, dar eu cred ca daca ar fi vrut sa opreasca intr-adevar acest cod ar fi incercat sa se infiinteze azi la Guvern.

Dar oare a vrut? Nu ma gandesc atat la faptul ca si domnia sa primeste o pensie consistenta de fost primar al Sibiului, cat la faptul ca PNL este la fel de fericit cu acest cod care ii cadoriseste si pe baronii liberali.

Sa ne amintim totusi ca sesizarea acestui cod administrativ la CCR dupa ce a fost adoptat de parlament anul trecut a fost semnata de numai 4 liberali - Traila, Lungu, Mirea si Predoiu - care au fost si supusi judecatii partidului pentru gestul lor necugetat fara de care nu se adunau semnaturile necesare sesizarii CCR. Care de altfel a si admis sesizarea, ceea ce a blocat codul pana la aceasta adoptare prin OUG, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet