Negocieri pentru formarea unui guvern de coaliție în Turcia

Negocieri pentru formarea unui guvern de coaliție în Turcia

Negocierile pentru formarea unui guvern de coaliție continuă marți în Turcia, unde președintele Erdogan urmează să se întâlnească cu premierul său după răsunătorul eșec în alegerile legislative, relatează AFP.

La capătul unui scrutin transformat în plebiscit în jurul fondatorului său, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Recep Tayyip Erdogan a pierdut duminică majoritatea absolută pe care o deținea de 13 ani în Parlament, deschizând calea formării unui guvern de coaliție sau a unor noi alegeri.

Într-o primă declarație scrisă, președintele Erdogan a luat cunoștință de rezultate, și cu un ton conciliant diferit de cel din campania sa, a invitat partidele politice să acționeze cu 'responsabilitate' pentru a păstra 'stabilitatea' țării.

Șeful statului a mai pledat pentru un guvern de coaliție, estimând că scrutinul nu dă niciunui partid mandatul pentru 'a forma singur un guvern'.

Potrivit presei turce, președintele Erdogan urmează să discute marți despre situația politică cu șeful AKP și al guvernului Ahmet Davutoglu, căruia ar urma să-i dea formal misiunea de a forma noul guvern.

Potrivit rezultatelor oficiale, AKP s-a clasat în fruntea scrutinului duminică, dar nu a obținut decât 40,8 % din sufragii, pierzând aproape 10 % în raport cu scorul său de acum patru ani (49,9%). El nu a obținut decât 258 din cele 550 de locuri de deputați, net sub majoritatea absolută de 276.

Cele trei partide din opoziție au declarat înaintea scrutinului că vor refuza să formeze un guvern de coaliție cu AKP, dar speculațiile întrevăd această posibilitate.

Mai mulți membri ai guvernului și responsabili ai AKP s-au declarat luni deschiși discuțiilor. 'Acesta este scenariul cel mai veridic', a estimat vicepremierul Numan Kurtulmus.

Dacă niciun guvern nu va fi constituit în 45 de zile, președintele Erdogan ar putea dizolva Parlamentul și rechema alegătorii la urne.

Partidul Democrat al Poporului (HDP, kurd) a creat surpriza în alegeri, reușind să depășească pragul impus de 10 % pentru a trimite aleși în Parlament. Mare învingătoare a scrutinului, mișcarea condusă de Selahattin Demirtas a reunit 13,1% din sufragii și a obținut 80 de locuri,

Celelalte două principale concurente ale partidului aflat la putere, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), au obținut 25 % și, respectiv, 16,3% din voturi, totalizând 133 și, respectiv, 80 de locuri.

Aceste rezultate au fost interpretate ca o înfrângere pentru Erdogan, prima după 13 ani, și i-au năruit speranța de a-și continua domnia contestată în fruntea țării.

Ales șef al statului în urmă cu 10 luni, după ce a condus guvernul 11 ani, el a făcut campanie pentru ca AKP să obțintă cele 330 de locuri de deputați necesare unei reforme a Constituției și instaurării unui regim prezidențial puternic.

'Alegătorii nu au aprobat rolul tot mai activ al lui Erdogan pe scena politică turcă, considerând că el ar fi trebuit să rămână imparțial', a comentat Ali Carkoglu, profesor de relații internaționale la Universitatea Koc din Istanbul.

Rivalii șefului statului au salutat prima sa înfrângere politică în ultimii 13 ani.

Demirtas și-a exprimat satisfacția pentru înfrângerea 'celor care vor autoritarismul, care sunt aroganți și se consideră unicii deținători ai Turciei'. 'Este începutul sfârșitului pentru AKP', a pronosticat și șeful MHP, Devlet Bahceli.

În același moment, Agenția de presă Dogan a anunțat că atentatul cu bombă care vizase vineri la Diyarbakir (sud-estul țării) o adunare a partidului kurd HDP a făcut o a treia victimă.

Reculul înregistrat în alegerile legislative de partidul președintelui islamo-conservator a alertat piețele financiare care au sancționat imediat intrarea Turciei într-o etapă de instabilitate politică, inedită din 2002. AGERPRES

.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…