Necunoscuta insulă Tokelau este prima superputere pe internet, potrivit numărului de site-uri de pe domeniul său de țară

Necunoscuta insulă Tokelau este prima superputere pe internet, potrivit numărului de site-uri de pe domeniul său de țară

Se spune de multe ori că evoluția tehnologiei informației a făcut lumea mai mică și am putea adăuga că a transformat și unele teritorii insignifiante pe hartă în superputeri ale internetului. Insula Tokelau, teritoriu din Oceanul Pacific ce aparține Noii Zeelande, este o cea mai importantă forță în mediul online, surclasând superputeri economice precum SUA, Germania sau Marea Britanie, conform unei hărți întocmite de Nominet, registrul oficial pentru nume de domenii de internet din Marea Britanie.

Nominet a căutat o modalitate de a vizualiza răspândirea internetului la nivel global, iar rezultatul este o hartă a lumii online suprapusă peste planiglob , în care granițele sunt redesenate în funcție de numărul de domenii înregistrate în fiecare țară, fie că este vorba de ".uk" pentru Marea Britanie, de ".de" pentru Germania, ".cn" pentru China sau, de ".ro." pentru România. 

Harta lumii online realizată de Nominet pare familiară, însă, dacă o privim cu atenție, remarcăm numeroase discrepanțe față de hărțile cunoscute deja. Astfel, Europa este mai mare, în timp ce SUA s-au micșorat, în mijlocul Pacificului apare o structură gigantică, nefamiliară, iar întregul continent African este mult redus și anumite regiuni ale sale lipsesc cu desăvârșire.

Cea mai importantă "anomalie" de pe această hartă este Tokelau. Într-adevăr, uriașa formă nefamiliară din Pacific, este micuța Insulă Tokelau din Pacificul de Sud, cu o populație de doar 1.400 de locuitori. Cu toate acestea, există peste 31 de milioane de adrese înregistrate pe domeniul ".tk" al micuței insule, împingând Tokelau până pe prima poziție în topul celor mai folosite nume de domenii de țară din lume. Distanța dintre locul întâi, ocupat de Tokelau și ocupantele următoarelor două locuri, China (".cn") și respectiv Germania (".de") este enormă — numărul de domenii ".tk" înregistrate fiind aproape la fel de mare ca și cel al următoarelor două țări din clasament împreună.

Popularitatea numelui de domeniu ".tk" este datorată unui model de operare neobișnuit, conform Nominet, care precizează că în această micuță insulă din Pacific pot fi înregistrate site-uri în mod gratuit, veniturile provenind din publicitatea online. Conform unor surse, aproximativ 1/6 din PIB-ul insulei Tokelau provine din exploatarea domeniului ".tk".

Pe această hartă "Europa Online" este mult mai extinsă decât Europa geografică pentru că internetul este adoptat pe scară mare de toate țările din această regiune a planetei. Spre exemplu, Marea Britanie, care este cea de-a 21-a țară din lume după numărul de locuitori și cea de-a 78-a după suprafața geografică, se află în top în ceea ce privește folosirea internetului. În 2015, aproximativ 4 din 5 adulți britanici accesau internetul zilnic, iar mai mult de trei sferturi dintre aceștia realizau tranzacții online, achiziționând bunuri și servicii. Cu 10,6 milioane de înregistrări, domeniul ".uk" se află pe locul patru în lume în clasamentul celor mai folosite nume de domenii. În plus, notează Nominet, la fiecare 20 de secunde se înregistrează câte un nou site pe acest domeniu.

România se află pe locul 15 din 58 de țări și teritorii europene, cu un număr de 855.724 de site-uri înregistrate pe domeniul ".ro." În topul statelor europene conduce Germania, domeniul ".de" fiind înregistrat de peste 16 milioane de site-uri. Pe locul doi și trei se plasează Marea Britanie și Olanda cu 10,6 milioane de site-uri înscrise pe domeniul ".uk" și respectiv 5,6 milioane pe domeniul ".nl".

În ceea ce privește SUA însă, Nominet remarcă încă o anomalie puternică. Deși foarte mulți americani folosesc internetul, iar mediul e-commerce este înfloritor, se înregistrează foarte puține site-uri pe numele de domeniu ".us", domeniul oficial pentru americani. Americanii și companiile americane tind să prefere domeniul ".com", care, cu cele aproximativ 123 de milioane de site-uri înregistrate este cel mai folosit nume de domeniu din lume.

Spre deosebire de SUA, în multe alte țări numărul înregistrărilor de site-uri pe domeniul național poate fi un indice fidel al folosirii internetului. Însă numărul mic de site-uri înregistrate pe domeniul ".us" nu reflectă dominația americană instaurată încă de la începuturile internetului când noile site-uri și portaluri se deschideau pe adrese ".com". Atunci, un site cu adresa ".com" era automat un site american, fără a fi nevoie să se precizeze acest lucru prin alegerea numelui de domeniu specific pentru SUA.

Dacă SUA și Insula Tokelau demonstrează că există și excepții importante, harta lumii online realizată de Nominet confirmă și legăturile dintre numărul de site-uri înregistrate pe numele de domeniu al unei țări, nivelul de folosire a internetului în respectiva țară și puterea sa economică. De asemenea, această hartă demonstrează și că lipsa de oportunități din viața reală se oglindește și în mediul online și astfel Africa, un continent pe care locuiesc peste 1 miliard de oameni, este un teritoriu mult mai mic decât ar trebui pe această hartă.

Internetul a evoluat exploziv în ultimii ani, permițând căutarea și schimbul de informații, indiferent de granițe și de distanțele geografice, cu o viteză și o ușurință fără precedent în istoria comunicării. La sfârșitul anului 2015, în întreaga lume existau, conform estimărilor, 3,2 miliarde de utilizatori de internet, față de doar 400 de milioane în anul 2000.

Caracterul internațional al internetului s-a afirmat încă de la mijlocul anilor 1980, când s-a hotărât introducerea unui sistem de domenii care să asigure că fiecare țară va dispune de propriul spațiu online. Fiecare țară a primit câte un cod de două litere în cadrul DNS (Domain Name System), un fel de "Pagini Aurii" ale utilizatorilor de internet. În 1985, au fost atribuite primele trei nume de domenii: ".us" pentru SUA, ".uk" pentru MB și, respectiv, ".il" pentru Israel. Ce a urmat este deja istorie, iar mediul online s-a extins indiferent de granițe și de obstacolele naturale, ajungând până în spațiul cosmic, după cum a demonstrat astronautul TJ Creamer în 2010, când a transmis un prim mesaj tweet de pe Stația Spațială Internațională.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”