Nechita (ANBR): Hotărârea de Guvern privind sistemul Garanţie-Returnare este un pas pe care îl aşteptăm de câteva luni de zile

Nechita (ANBR): Hotărârea de Guvern privind sistemul Garanţie-Returnare este un pas pe care îl aşteptăm de câteva luni de zile

Sistemul de Garanţie-Returnare poate deveni o soluţie reală pentru ambalajele din industria de băuturi în România, iar un prim pas pe care îl aşteptăm deja de câteva luni de zile este adoptarea unei Hotărâri de Guvern care să permită implementarea acestui sistem, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Alice Nechita, preşedinta Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR).

"Sistemul de Garanţie-Returnare poate deveni o soluţie reală pentru ambalajele din industria de băuturi în România. Un astfel de sistem vine cu ţinte mari de colectare, contribuie la sortare separată încă de la sursa ambalajelor de tip PET, aluminiu sau sticlă. Sperăm că va duce şi la o creştere mare a cantităţilor reciclate noi în ţară, astfel încât să putem să le folosim ca industrie producătoare înapoi în ambalajele pe care le punem pe piaţă. Noi avem convingerea că vom avea în curând o Hotărâre de Guvern care să implementeze acest sistem de garanţie - returnare în România. Este un prim pas pe care îl aşteptăm deja de câteva luni de zile bune. Ne dorim ca acest cadru legislativ să fie unul concret, predictibil, corect, astfel încât ulterior acest sistem să poată fi implementat la nivel naţional şi accesibil pentru consumatori. Noi am realizat studii independente, împreună cu experţi care au ajutat la implementarea unor astfel de sistem în alte state membre, şi am venit cu exemple concrete pentru a putea defini principiile de bază ale acestui sistem", a subliniat reprezentanta ANBR.

Nechita a adăugat că modificările privind trasabilitatea în colectarea, reciclarea şi reutilizarea ambalajelor vin cu foarte multă nevoie de inovaţie şi investiţii în toate zonele industriale.

"Industria de băuturi răcoritoare a venit cu o nouă viziune până în 2030 pentru atingerea acestei circularităţi în ceea ce priveşte colectarea, reciclarea şi reutilizarea ambalajelor noastre şi pornim de la principiul că ambalajul trebuie privit ca o resursă, nu să devină deşeu. Industria se angajează ca, până 2025, să utilizeze ambalaje 100% reciclabile, iar sticlele din PET să fie compuse din cel puţin 50% conţinut reciclat. Ne angajăm să colectăm peste 90% din ambalajele puse pe piaţă şi să folosim ambalaje reutilizabile. Obiectivul final este ca, până în 2030, să putem atinge acest conţinut de 100% materie reciclată sau regenerabilă pentru ambalaje. Toate aceste modificări vin cu foarte multă nevoie de inovaţie şi investiţie în toate zonele din industrie, atât în ceea ce priveşte sectorul producătorilor, dar şi în industria de reciclare pe care contăm ca sprijin pentru această dezvoltare. Este nevoie de o colaborare foarte strânsă atât cu autorităţile, dar şi cu cetăţenii care trebuie să devină conştienţi faţă de cât de important este să colectăm şi să nu mai lăsăm aceste ambalaje să ajungă în natură unde nu pot fi refolosite sau recuperate pentru a deveni resursă şi reintroduse în economia circulară", a spus Nechita.

Luna trecută, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Raul Pop, declara, într-o conferinţă de specialitate, că sistemul de garanţie-returnare este ceva diferit, care se află în discuţie de peste un an, dar care ar putea să rezolve doar 5% din problema deşeurilor reciclabile.

"Ordonanţa 74 a venit şi a pus în centrul întregii activităţi de reciclare a deşeului menajer Unitatea Administrativ-Teritorială. Din punct de vedere politic este o opţiune, nu e ceva neapărat greşit, dar care a prins UAT-urile şi primăriile extrem de nepregătite ca să-şi asume acest rol şi sunt în continuare cam la fel, cu mici excepţii. Avem provocări în ceea ce priveşte fluxurile tradiţionale, cum ar fi sticla care, din punct de vedere comercial, este în momentul de faţă un dezastru la colectare (...). Cel mai elocvent exemplu despre cum se poate face ceva diferit este sistemul de garanţie-returnare, în discuţie de peste un an. A fost anunţat de ultimii trei miniştri (ai Mediului - n. r.). Când ai trei miniştri în decursul unui an, e cam greu să ai coerenţă şi consecvenţă. Nu este neapărat vina miniştrilor. Noi mai avem multe probleme sistemice în afară de acest sistem de garanţie-returnare. El va rezolva să spunem 5% din deşeurile reciclabile, dar mai avem 95% din deşeurile reciclabile plus fracţia nereciclabilă care trebuie să aibă alte soluţii. Acolo unde decidentul local îşi suflecă mânecile şi se apucă de treabă o poate face şi fără legislaţie, atâta vreme cât nu o încalcă", a explicat oficialul.

Teme precum infrastructura de reciclare a deşeurilor, măsuri de încurajare pentru colectarea selectivă, precum şi obiectivul României pentru următorii cinci ani în materie de reciclare vor fi abordate, marţi, în cadrul unei videoconferinţe cu tema "Economia verde 2021- Cum facem din reciclare un mod de viaţă şi cum creştem economia circulară?", organizată de Ziarul Financiar. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…