Neagu Udroiu a lansat lucrarea "Condeie, voci, chipuri. Presa românească - pagini de istorie"
Lucrarea "Condeie, voci, chipuri. Presa românească - pagini de istorie" a fost lansată, marți, de jurnalistul și ambasadorul Neagu Udroiu, la Fundația Europeană Nicolae Titulescu, în prezența ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu, a președintelui ICR, Lilian Zamfiroiu, și a unui public numeros.
Acad. Răzvan Theodorescu a subliniat, în prezentarea sa, că cele trei volume ale lui Neagu Udroiu reprezintă cea mai bună trecere în revistă a ceea ce reprezintă istoria presei de 200 de ani.
Lucrarea a fost caracterizată de fostul președinte Ion Iliescu ca fiind "una de referință" pentru istoria presei românești, dar și pentru cultura română.
"Neagu Udroiu este un jurnalist cu mult talent. Lucrarea sa este una de referință, un veritabil moment de analiză a istoriei culturii noastre, care se referă la istoria culturii noastre, a evoluției societății românești. Presa parcurge acum moment grele, presa scrisă o duce greu, televiziunile domină, dar existența ei este un fapt care nu poate fi ignorat. Mi-a plăcut această grupare a epocilor, curentelor, a celor care apar în presă, este o sistematizare foarte interesantă", a declarat Ion Iliescu.
Președintele Fundației Titulescu, Adrian Năstase, a subliniat că o astfel de lucrare enciclopedică reprezintă un ghid pentru fiecare cititor.
"Și nu e vorba doar despre o istorie a presei, ci de felul în care oameni din Academie, cercetare, oameni de știință, într-un fel sau altul, au fost prezenți în presă. Sunt elemente pasionante, unele de istorie, legat, de exemplu, de Pamfil Șeicaru, un personaj controversat. Toate sunt, într-un fel, parte din istoria noastră. Pentru mine acest volum a fost o mare surpriză, am descoperit rezultatul unei munci extraordinare, portrete absolut extraordinare, foarte multă pasiune și dragoste în aceste pagini. Și mi-a făcut plăcere să-l descopăr în paginile acestei cărți, la capitolul "diplomați", pe Nicolae Titulescu", a subliniat fostul premier.
Autorul a mărturisit, în finalul evenimentului, că efortul a fost unul deosebit, dar nu istovitor.
"Facerea unei gazete este un proces de mai largă cuprindere. Mă simt dator să-i numesc pe cei care au pus umărul la nașterea, existența și înflorirea gazetelor românești", a subliniat Neagu Udroiu.
Autor a peste 30 de cărți, Neagu Udroiu, fost director general al AGERPRES, oferă și o imagine despre oamenii presei din România, un rol aparte revenind scriitorilor din țara noastră dedicați meseriei de gazetar.
Alături de personalități sunt prezentate agenții de presă, publicații, posturi de radio și televiziune din România, modul în care a evoluat gazetăria la noi, de la finalul secolului al XVIII-lea și până în prezent. AGERPRES