Neagu Djuvara la un SECOL de viață / Interviu REVELATOR cu marele istoric!
Născut pe 18 august 1916, fostul diplomat împlinește, astăzi, 100 de ani. Într-un interviu-eveniment acordat jurnalistului Dan Andronic în luna octombrie a anului trecut, profesorul Neagu Djuvara a oferit o adevărată lecție de istorie, vorbind despre trecutul, dar și despre viitorul României și al Europei. Redăm câteva crâmpeie din acest interviu.
Cum se vede istoria, după 100 de ani de viață?
Neagu Djuvara: Asta depinde de, cum să spun, de dragostea pe care o ai pentru istorie sau nu. Majoritatea oamenilor, asta o spun din experiență, nu au simțul istoriei.
Nu știu dacă ați văzut ultima poziție a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a spus că nu ar mai trebui ca politica externă să fie dictată de Washington și că ar trebui să se manifeste față de Rusia.
”Iertați-mă, dar este un bou, cum poți să spui așa ceva. Ba dimpotrivă! Da, el spune, iertați-mă, lucruri inexacte. Fiind neunită, neavând o direcțiune sigură, atât timp cât nu există o comandă unică, Europa nu reprezintă o adevărată putere. Puterea europenilor din Vest este America, pentru că americanii pot veni oricând ca să asigure ordinea. (...)
Eu cred că este o mare eroare să ne fie teamă de Rusia. Rusia este o țară pe cale dispariție. Să vă spun ceva, de la Vistula (râu de la marginea Poloniei - n.r.) și până la Vladivostok (oraș de la marginea de est a Rusiei, de la granița cu China și Coreea de Nord - n.r.), imensitatea rusească din Siberia este o întindere unde rușii-ruși, care conduc din punct de vedere intelectual și politic, sunt o mică minoritate, adică un sfert din populația dintre Vistula și Vladivostoc. Sunt un fel de lifte păgâne fără niciun fel de interes intelectual, pentru noi. Ei nu mai reprezintă niciun pericol, nici pentru Europa, nici pentru români.
O singură putere este în momentul de față, Statele Unite. Este o situație pe care noi nu o conștientizăm, este similară cu epoca romană, americanii sunt stăpânii lumii, peste tot. Dacă suntem aliați cu Statele Unite, suntem liniștiți pe viață. Este un lucru pe care nu-l resimte suficient românul de azi, și anume că atotputerea americană pe glob ne asigură nouă, care suntem în termeni buni cu ei, ne asigură o siguranță totală”, a afirmat istoricul.
Credeți că, în România, comunismul a adus ceva bun?
E o fericire pentru mine, personală, că m-am aflat 45 de ani în străinătate. Și în visele mele, când eram în Africa sau nu știu unde, eu credeam că, sau așa mi-i imaginam eu pe români – interpretând istoria noastră de o mie de ani – că românul știe să plece capul și alunecă peste el nu știu ce și se ridică după ce trece valul. Vă spun drept, când m-am întors în țară și am văzut cum este românul din 1991, când am venit aci, miam zis: „Nu se poate, dom’le”. Adică nu a alunecat comunismul pe spinarea românului ca pe o mușama, cum îmi imaginam. L-a pătruns în adâncime și l-a schimbat. Adică, românul pe care l-am regăsit eu în 1991 nu mai era românul țăran sau orășean pe care l-am cunoscut în copilăria mea! Era alt om!
Când vorbiți de țăran, vorbiți de o anumită tipologie. De un om care arăta într-un anumit fel.
Avea o anumită noblețe! Era îmbrăcat în alb toată săptămâna și duminca, într-adevăr, era cu o haină cu broderii, cu nu știu ce, cu nu știu cum. În timpul săptămânii se mai murdărea, da’ aveai impresia unei frumuseți artistice și unei purități. Mă întorc, după 45 de ani, și-l găsesc pe țăranu’ român îmbrăcat a la Mao Tze Dong. Cu blue-jeans.
Haideți să revenim puțin la ceea ce se întâmplă din punct de vedere istoric. Spuneți că istoria nu se repetă. Vladimir Putin și Rusia n-ar trebui să ne îngrijoreze, spuneți dumneavoastră, din punct de vedere istoric. Strategic și militar este o altă discuție. Dar apariția califatului, a ISIS, în Orientul Mijlociu?
Eu cred că am și scris asta undeva sau, în orice caz, am trăit-o în gând, musulmanii prezintă o primejdie. E cea mai mare primejdie a omenirii întregi!
De ce sunt o primejdie?
Pentru că au de gând să impună credința lor omenirii întregi. Așa că sunt un pericol. Că peste tot unde intră, nu intră ca să se asimilieze cu locul de acolo, ci ca să mănânce țara aceea! În sensul ăsta sunt foarte pesimist pentru viitor.
Există niște studii care spun că, până în 2050, numărul de musulmani va fi egal cu numărul de creștini, la nivelul globului. La nivelul Europei vor fi undeva la 10%. Toate aceste estimări au fost făcute înainte de acest fenomen de migrație masivă, înaintea acestei invazii, că nici nu știu cum să-i spun, de refugiați, că se folosesc tot felul de titulaturi în funcție de cel care le definește. Spuneți că lucrurile astea ar trebui stopate... Pe de altă parte...
Nu se poate face asta! Nu poți să stopezi mișcările astea populare! E ca și cum ai face un mal de pământ și valul apei îl distruge! Degeaba spui că vrei să faci contingente pentru țara cutare... C’est n’existe pas! O să se dărâme.. Eu sunt foarte pesimist. Intră un val de populații..., da’ este mai grav decât ce s-a întâmplat în Evul Mediu după căderea Romei. De ce? Pentru că populațiile care au intrat peste Imperiul Roman erau, totuși, din aceeași familie. Indo-europeni! Populațiile germane care au reprezentat, într-un fel..., francii, longobarzii, care au creat statele noi din Evul Mediu, făceau totuși parte din aceeași familie. Or, în momentul de față, ăștia care ne invadează, care năvălesc peste Europa, sunt cu totul alte nații. Sunt arabi, turci, sunt kirkizi, sunt dracu’ să-i ia! Lifte păgâne! Deci înseamnă că se schimbă populația Europei! Peste o sută sau două de ani, cei care vor fi locuitorii Franței, Germaniei sau Angliei vor fi complet diferiți de cei de astăzi! Și asta mă îngrozește , încât spun bogdaproste că nu mai am decât un an sau doi de a trăi, la 99 de ani, să nu mai văd această calamitate. Adică să văd Europa pe jumătate turcă..., poate și chineză, că să știți că și aici e un pericol mare, cred...
Alegerea lui Iohannis cum vi s-a părut? Un accident sau o schimbare de mentalitate?
Un accident politic. (...) Dar dacă el rămâne numai așa, un președinte mut, atunci o să-l avem pe Iohannis președinte, mut, și politica continuă să fie dusă de Ponta & Co, ceea ce e o nenorocire.
Monarhia mai are vreo șansă în România?
Mi-e teamă că nu. Dacă Regele Mihai ar fi avut un băiat, era mai simplu. Dar așa, e greu să schimbi Constituția din 1926 doar pentru a putea moșteni femeile dreptul de a conduce. O Constituție nu poate fi schimbată de un singur om, ci prin vot popular.