Ne paște războiul nuclear? Un celebru oligarh rus cu afaceri în România anunță Armaghedonul: „Trăim cel mai periculos moment” VIDEO

Ne paște războiul nuclear? Un celebru oligarh rus cu afaceri în România anunță Armaghedonul: „Trăim cel mai periculos moment” VIDEO

Andrei Melnichenko, unul dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși,spune că Rusia și Occidentul sunt în pragul unui război nuclear, iar dacă rușii ar fi îngrijorați, nu același lucru ar fi valabil pentru cealaltă tabără. El a făcut afirmațiile în cadrul unui interviu acordat lui Tucker Carlson, jurnalistul american devenit celebru după ce l-a intervievat pe Putin.

Un război nuclear ar pune sub semnul întrebării viața pe Terra. FOTO Shutterstock

Un război nuclear ar pune sub semnul întrebării viața pe Terra. FOTO Shutterstock

La începutul anului, Tucker Carlson, jurnalist care și-a declarat simpatia pentru Donald Trump, l-a intervievat pe Vladimir Putin și a atras critici vehemente. Câteva luni mai târziu, la începutul lui iulie, Carlson a făcut un nou interviu, dar de data aceasta cu unul dintre cei mai cunoscuți miliardari ruși, oligarhul Andrei Melnichenko.

Într-un interviu maraton de două ore, cei doi au atins mai multe subiecte, începând cu motivele pentru care rusul este sancționat de Uniunea Europeană și de Statele Unite, iar o mare parte a averii sale se află sub sechestru.

Melnichenko s-a apărat și susține că este o victimă, afirmând și că nu este printre apropiații lui Vladimir Putin. El se consideră în acest moment „dauna colaterală a unui mare conflict” și spune că absolut niciodată nu a fost apropiat de clasa politică de la Kremlin, ci s-a dedicat afacerilor.

Următorul subiect abordat a fost despre modul în care războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina afectează economia mondială. În opinia oligarhului, dolarul pierde teren și în curând își va pierde importanța și a venit cu un argument în acest sens.

Anunță sfârșitul dominației dolarului

„Dolarul SUA, de exemplu, pierde teren. De exemplu, în China 50% din comerțul exterior, adică mai mult de 50% nu e în dolari. Acum 12 ani, dolarul reprezenta 90% din comerțul lor”, a spus el. „Cred că dolarul își va pierde poziția ca monedă dominantă mondială, ca rezultat al tuturor lucrurilor care se vor întâmpla”, a prevestit oligarhul.

Acesta a fost primul meu gând când au fost impuse aceste sancțiuni, acest lucru îi va speria pe oameni să nu mai folosească dolarul pentru că este folosit ca o armă politică, nu doar un schimb de mesaje instant, nu mai este un refugiu sigur”, i-a ridicat mingea la fileu și jurnalistul.

Apoi, rusul a fost întrebat despre modul în care Vladimir Putin a schimbat Rusia în ultimii ani, dar și dacă lumea se află în pragul unui război nuclear. În opinia lui Andrei Melnicenko, riscul este real, iar cele două părți, Occidentul și Rusia, par să se îndrepte în acea direcție.

Evident că obiectivul Americii e să-l dea jos pe Putin. Privește în istorie, nu trebuie să mergi atât de mult. În urmă cu 20 de ani a început un proces, odată ce NATO s-a apropiat de granițele Rusiei. Prezența NATO la granițele Rusiei, dar nu numai asta a dus la deteriorarea relațiilor dintre Rusia și Occident, iar asta a devenit tot mai clar în ultimii 15 ani”, a spus oligarhul.

Andrei Melnichenko. FOTO Captură video

Andrei Melnichenko. FOTO Captură video

Ce spune despre războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina ar fi, a adăugat el, „mutarea conflictului la următorul nivel.”

Această escaladare este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat în ultimii 15-20 de ani”, a mai afirmat Melnichenko.

„Ucraina, după înțelegerea mea, nu a fost o problemă în sine, lucrurile au evoluat așa ca urmare a neînțelgerilor și a lipsei capacității de a comunica pentru a găsi o soluție comună între Vest, Statele Unite în primul rând, și Rusia, ceea ce a condus pas cu pas la noi și noi niveluri ale escaladării. Conducerea rusă și-a pierdut încrederea în sistemul occidental și în faptul că ar fi interesați să găsească o soluție. La fel s-a întâmplat și din partea vestică, liderii occidentali și-au pierdut încrederea în capacitatea de înțelegere a Rusiei și în faptul că ar fi dispusă să rezolve probleme complexe dintre cele două”, a fost altă idee a omului de afaceri.

Ne aflăm în pragul unui război nuclear?

În opinia sa, războiul din Ucraina apropie tot mai mult lumea de un război nuclear , iar inconștiența ar fi cuvântul de ordine, în condițiile în care nimeni nu ia măsuri pentru dezescaladare.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina a fost încă un pas către această escaladare, dar din nou poate urma un alt pas și poate fi apoi încă un pas, așa că, din păcate, ne îndreptăm spre această direcție. Aș spune că ne aflăm într-un moment foarte periculos, un moment pe care nu l-am mai experimentat de mult timp, aș spune că din 84, ceva de genul acesta, din ultimii 40 de ani”, a punctat oligarhul.

„Ne aflăm în război fierbinte cu Rusia, cred că mulți americani nu realizează acest lucru”, a confirmat Tucker Carlson și l-a întrebat pe interlocutorul său cât de mare este probabilitatea de a avea un război nuclear.

Din păcate, nu văd forțe care să lucreze serios la dezeascaladare. Pentru că nu există încă o definiție clară a victoriei, a ceea ce ar însemna asta”, a răspuns afaceristul, după care a adăugat că rușii sunt îngrijorați de această perspectivă, a unui război nuclear. „Dar nu înțeleg Vestul de ce nu e îngrijorat de această perspectivă. Situația de azi îmi amintește de ceea ce am văzut în toamna lui 2021. Atunci am văzut militari și manevre la granița cu Ucraina”, a mai spus el. Ceea ce a urmat se știe. Negocierile au eșuat, iar Federația Rusă a invadat Ucraina. Acum, situația pare și mai gravă, conchide Andrei Melnichenko.

A avut afaceri și în România

Andrei Melnichenko este unul dintre cei mai bogați ruși, dar și unul dintre cei mai controversați. A intrat în atenția presei din Occident încă din tinerețe. În 1991, imediat după căderea URSS. el a deschis un lanț de case de schimb valutar în Rusia, scrie Forbes. Apoi, în 1993, la doar 21 de ani, a fondat MDM Bank,care avea să devină una dintre marile bănci private din Rusia.

Averea sa este estimată de Forbes la 19,1 miliarde de dolari, ceea ce îl plasa pe locul 8 în topul miliardarilor din țara sa. El a fondat companiile SUEK și EuroChem, iar ultima este prezentă și în România. Chiar dacă aparent el a renunțat la companie, pe 9 martie 2022, cel mai probabil continuă să o controleze, însă cele două mari firme nu au fost niciodată sancționate. Chestionat pe această temă, ministrul elvețian al economiei, Guy Parmelin, a explicat că sancționarea EuroChem într-un moment în care prețurile la îngrășăminte au crescut foarte mult ar avea consecințe crunte asupra pieței agricole, scrie Reuters.

EuroChem este unul dintre principalii furnizori de îngrășăminte minerale din Europa, având capacități de producție pentru principalele macroelemente.

„Producem azot de înaltă calitate, fosfați și îngrășăminte complexe. Produsele noastre premium sunt concepute pentru a-și păstra proprietățile nutritive mai mult timp, garantând o furnizare optimă de nutrienți pentru plante pe toate fazele de creștere. Furnizăm și comercializăm îngrășăminte în toată Europa. Prin lanțul nostru dedicat de aprovizionare și echipele locale de vânzări și marketing distribuim mai mult de 4 milioane de tone de îngrășăminte anual. Locații de vânzare și distribuție în toată Europa. Îngrășămintele noastre sunt vândute în peste 30 de țări din Europa având susținerea echipelor noastre locale de vânzări și agronomi. Realizăm împreună cu echipele din întreaga Europă sute de studii comerciale și științifice, dovedind performanța produselor EuroChem”, informează site-ul companiei.

Acuzat și de ruși

Aparent, el este controversat și în Rusia, unde a fost acuzat că a colaborat cu spioni trimiși de Occident în această țară. The Moscow Post nu ezită să-l atace și să-l ironizeze și consideră că Andrei Melnichenko încearcă să se pună bine cu UE și SUA pentru a scăpa de sancțiuni.

În schimb, el este sancționat și de Statele Unite și de Uniunea Europeană, care i-au sechestrat averile. Numai în Italia, Melnichenko are un iaht evaluat la 578 de milioane de dolari, care a fost sechestrat de autoritățile statului peninsular, informa CNN .

Uniunea Europeană a anunțat că l-a sancționat pe 9 martie 2022, argumentând că Melnichenko ar face parte din cercul lui Vladimir Putin, lucru negat cu vehemență de oligarh. Potrivit Reuters, el nu numai că a negat legăturile sale cu Putin, dar a și declarat, în martie 2022, este că războiul din Ucraina este o tragedie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii