„Ne-au măcelărit pur și simplu”/Un soldat rus povestește îngrozit despre ofensiva ucrainenilor din Harkov

„Ne-au măcelărit pur și simplu”/Un soldat rus povestește îngrozit despre ofensiva ucrainenilor din Harkov

Anton Andreev, un soldat rus din a cincea companie a regimentului 1009, a descris o imagine sumbră a ofensivei Rusiei în regiunea de nord a Ucrainei Harkov .

Razboi in Ucraina. FOTO EPA EFE

Razboi in Ucraina. FOTO EPA EFE

Unitatea sa a fost decimată, a spus el, doar 12 din 100 de soldați fiind rămași în viață, deoarece au fost sub tirul constant al armatei Ucrainei și a dronelor în Vovchansk, o țintă principală a Rusiei.

Ne-au măcelărit pur și simplu. Suntem trimiși în fața mitralierelor, sub drone la lumina zilei, iar comandanții doar strigă: înainte și înainte”, a spus Andreev într-un mesaj video.

Luptele au loc în apropierea orașului Harkov de când trupele ruse au trecut granița pentru a deschide un nou front pe 9 mai.

În prima săptămână a ofensivei, trupele ruse au confiscat aproximativ 99 de mile pătrate din teritoriul ucrainean – unele dintre cele mai mari câștiguri ale sale în 18 luni – ridicând semne de întrebare serioase cu privire la capacitatea Kievului de a se apăra.

Dar Ucraina a reușit în mare măsură să stabilizeze frontul, atenuând temerile imediate din vest că Moscova ar putea înconjura Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Nu știu dacă voi scăpa sau nu din asta, dar trebuie să transmit aceste informații, pentru a onora memoria celor care au murit aici”, a spus Andreev în clip , care a fost publicat pentru prima dată de magazinul rusesc Astra, potrivit The Guardian .

Mass-media de stat rusă și înalți oficiali continuă să spună că trupele ruse sunt pe drumul cel bun, în direcția Harkov. Putin a susținut că pierderile rusești au fost „de câteva ori mai puține decât cele sufeirt de partea ucraineană”.

Încă de la revolta ucisă din fașă a lui Evgheni Prigojin din vara anului 2023, Moscova a epurat unele dintre vocile naționaliste. L-a închis pe Igor Strelkov, un popular blogger naționalist și fost ofițer FSB, care devenise un critic vocal al modului în care Kremlinul a gestionat invazia, iar luna trecută autoritățile l- au arestat pe general-major Ivan Popov, un comandant larg respectat în Rusia .

Pe rețelele de socializare au apărut zeci de postări cu rușii care își caută rudele dispărute în ofensiva de la Harkov, arătând numărul mare de pierderi pe care Moscova le suferă.

Nu am auzit de fratele meu din 12 mai când au fost trimiși la Volchanks”, a scris Yevgeni, într-o postare pe platforma de socializare VK.

Un sondaj publicat de sondajul independent Levada a arătat că 79% dintre ruși au susținut acțiunile Kremlinului în Ucraina.

Într-un protest rar, un grup de femei ruse format din soțiile unora dintre cei 300.000 de bărbați ruși înrolați în septembrie 2022, s-au adunat luna aceasta în fața Ministerului Apărării de la Moscova pentru a cere întoarcerea soților lor acasă.

Autoritățile și-au intensificat eforturile de a reprima mișcarea cunoscută sub numele de „Way Home”, desemnând grupul drept un „agent străin”.

Conducerea militară rusă a mers și ea după numărul tot mai mare de dezertori.

Institutul de știri rus independent, Verstka , a publicat un raport în care se arată că armata Rusiei a răpit sute de soldați mobilizați care nu doreau să lupte și pe care i-au trimis în tranșee sub amenințarea armei.

Moscova a reușit până acum să-și completeze trupele fără a ordona o mobilizare în masă, oferind recruților salarii generoase și bonusuri. A reușit să recruteze aproximativ 30.000-40.000 de soldați în fiecare lună, potrivit unei estimări a Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii