
„Ne-am putea aștepta ca deciziile să fi fost deja luate”, avertizează un fost ministru de Externe din UE despre un acord SUA-Rusia. Ce spune despre retragerea trupelor americane
Un acord încheiat între SUA și Rusia ar putea să prevadă inclusiv retragerea unor trupe din Europa, decizie ce i-ar arăta lui Vladimir Putin că „partea noastră de lume este o țintă potențială”, a avertizat fostul ministru de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis.
Fostul ministru de Externe a avertizat că ne apropiem de „cel mai rău scenariu” pentru Ucraina și Europa. El a susținut, într-un interviu acordat HotNews , că trebuie să ne întrebăm în acest moment dacă nu cumva deciziile au fost deja luate, iar ceea ce vedem este un fel de piesă de teatru, mai degrabă decât negocieri reale.
„Ne-am putea aștepta ca deciziile să fi fost deja luate și să fi fost deja convenite în prealabil. Deoarece reprezentanții SUA au vizitat deja Moscova, au purtat discuții”, spune Landsbergis.
SUA ar putea retrage o parte din trupele din Europa
Fostul oficial avertizează că, în acest caz, Europa trebuie să fie pregătită să ofere asistență Ucrainei și să își asigure propria securitate.
Un astfel de scenariu, mai spune el, ar putea presupune, de asemenea, retragerea unor trupe americane din Europa – variantă vehiculată și de alți oficiali europeni, citați de Financial Times.
Această retragere a trupelor americane, spune fostul ministru de Externe al Lituaniei, ar fi „un mesaj către Putin că partea noastră de lume este o țintă potențială”.
Europa trebuie să fie pregătită să nu accepte acordul
Întrebat ce ar trebui să facă Europa după ce a fost exclusă din discuțiile de la Riad, care a avut loc între reprezentanții SUA i Rusiei, acesta a declarat că este destul de convins că o înțelegere va fi încheiată, iar statele europene și Ucraina vor fi nevoite să o accepte sau să o respingă.
„Trebuie să fim pregătiți să nu acceptăm acordul. Și să nu acceptăm acordul înseamnă că trebuie să fim pregătiți să oferim asistență Ucrainei și să ne asigurăm propria securitate.
Pentru că, cel mai probabil, o parte a acordului ar putea fi limitarea activității Statelor Unite în Europa. Am putea vedea mai puține trupe americane în Europa”, spune Landsbergis.
Ce poate face Europa
El a mai susținut că într-un astfel de scenariu, Europa ar putea să sprijine Ucraina în anumite privințe, prin furnizarea echipamentului militar. Acest lucru ar însemna că statele UE vor trebuie fie să împrumute bani, fie să folosească activele rusești.
În al doilea rând, Europa poate accelera integrarea Ucrainei în UE, pentru că „UE poate oferi stabilitate – stabilitate politică, financiară și economică – Ucrainei și poate funcționa, sperăm, ca un fel de descurajare pentru alte atacuri rusești.”
Fără trupele SUA devenim o țintă
Întrebat despre posibilitatea ca Trump să retragă o parte din trupe din Europa și ce ar însemna acest lucru pentru Lituania, dar și pentru România, fostul ministru a susținut că acest lucru ne-ar transforma în potențiale ținte.
„Noi suntem conectați, știți, Lituania, Polonia, România. Suntem printre țările care au trupe americane. Și dacă acestea sunt retrase, ei bine, e un mesaj către Putin că, cel puțin, partea noastră de lume este o țintă potențială.
Iar el ar putea testa acest lucru. Ar putea testa articolul 5. Ar putea testa dacă suntem pregătiți să ne apărăm partea noastră de Europă fără americani”, avertizează Landsbergis.
Putin nu se va opri în Ucraina
El a avertizat, de asemenea, că nu există absolut niciun motiv pentru care Putin s-ar opri, mai ales dacă Europa este divizată.
„Erau oameni în Franța, înainte de al Doilea Război Mondial, care susțineau că Polonia nu trebuie apărată pentru că Hitler nu va ataca niciodată Franța (...) Obiectivele lui Putin, obiective imperialiste, rămân aceleași. El vrea să reconstruiască Imperiul Rus. Iar unele părți ale Ucrainei nu vor fi de ajuns pentru el. El va dori să continue. Și va face totul pentru a continua. Acum are o armată de 1,5 milioane de oameni care a văzut lupte, care este pregătită să lupte, care este probabil una dintre cele mai bine pregătite armate din Europa.
Nu există absolut niciun motiv pentru care s-ar opri, mai ales dacă Europa este divizată, mai ales dacă Europa rămâne fără Statele Unite. Asta îi oferă o oportunitate minunată de a-și atinge obiectivele”, avertizează fostul ministru.
Sursa: adevarul.ro