Nazare: Vom face tot ce ţine de noi ca Centrul Cyber de la Bucureşti să devină operaţional cât mai curând
Operaţionalizarea Centrului Cyber la Bucureşti reprezintă o şansă unică pentru România, atât în ceea ce priveşte creşterea competenţelor în cybersecurity la nivel naţional cât şi din perspectiva investiţiilor pe care ar putea să le atragă, afirmă ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
El a participat miercuri, în regim de videoconferinţă, la evenimentul "NATO Cyber Defence: A Decade of Opportunities and Challenges", organizat de Centrul Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică.
"Am avut bucuria să prezint parcursul şi eforturile echipei care au condus la votul favorabil în ceea ce priveşte găzduirea şi operaţionalizarea centrului Cyber la Bucureşti. Succesul României în acest demers se datorează atât avantajelor legate de numărul specialiştilor IT, competenţele acestora, infrastructura rapidă şi sigură, precum şi echipei care a coordonat şi implementat întregul proces de candidatură. Ne dorim să păstrăm energia şi entuziasmul de care echipa a dat dovadă pe parcursul competiţiei şi mai departe, în etapa de operaţionalizare. Am crezut cu tărie în acest proiect şi l-am susţinut la nivel european chiar de la început, când era doar o idee. Am început să ne pregătim pentru această competiţie cu mult înainte de startul oficial şi am reuşit să onorăm cu succes toate cerinţele Comisiei legate de operaţionalizarea Centrului la Bucureşti. Cred că este o şansă unică pentru România atât în privinţa creşterii competenţelor de cybersecurity la nivel naţional cât şi din perspectiva investiţiilor pe care Centrul le va atrage aici. De aceea, mergem mai departe cu aceeaşi echipă şi cu aceeaşi energie şi vom face tot ce ţine de noi ca Centrul Cyber de la Bucureşti să devină operaţional cât mai curând", a scris Nazare pe Facebook .
Consiliul European a adoptat marţi regulamentul de instituire a Centrului de competenţe în materie de securitate cibernetică, cu sediul la Bucureşti, în România, următorul pas fiind adoptarea finală de către Parlamentul European.
UE intenţionează să sporească securitatea internetului şi a altor reţele şi sisteme informatice esenţiale prin înfiinţarea unui Centru de competenţe în materie de securitate cibernetică, pentru a pune în comun investiţiile în cercetarea, tehnologia şi dezvoltarea industrială în materie de securitate cibernetică. Noul organism, care va avea sediul la Bucureşti, va canaliza în special finanţarea legată de securitatea cibernetică din programul Orizont Europa şi din programul Europa digitală, se menţionează într-un comunicat al Consiliului.
Acest "Centru european industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică" va colabora cu o reţea de centre naţionale de coordonare desemnate de statele membre.
De asemenea, centrul va aduce laolaltă principalele părţi interesate europene, inclusiv industria de profil, instituţiile academice şi de cercetare, precum şi alte asociaţii relevante ale societăţii civile, pentru a forma o comunitate de competenţe în materie de securitate cibernetică, cu scopul de a consolida şi a disemina know-how-ul în materie de securitate cibernetică în întreaga UE.
Centrul de competenţe va coopera strâns cu Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA).
Votul de marţi, prin procedură scrisă, semnifică adoptarea de către Consiliu a poziţiei sale în primă lectură. Actul legislativ trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicare. AGERPRES