Nave de război chineză şi americană au trecut prin Strâmtoarea Taiwan

Nave de război chineză şi americană au trecut prin Strâmtoarea Taiwan

Un portavion chinez şi o navă de război americană au navigat vineri în Strâmtoarea Taiwan, care separă insula Taiwan de China continentală, au declarat ministerele apărării de la Taipei şi Washington, notează AFP.

Într-un scurt mesaj transmis AFP, Ministerul Apărării din Taiwan a confirmat că portavionul chinez Shandong a trecut vineri prin Strâmtoarea Taiwan.

"Subliniem că suntem avertizaţi şi supraveghem toate portavioanele şi navele AEP (Armata chineză de Eliberare a Poporului) care operează în vecinătatea strâmtorii Taiwan", a indicat ministerul.

Într-un e-mail adresat AFP, Departamentul Apărării al Statelor Unite a anunţat ulterior că "unul dintre distrugătoarele" sale a traversat Strâmtoarea Taiwan vineri.

Strâmtoarea Taiwan este o zonă eminamente sensibilă, Beijingul considerând Taiwanul, o insulă democratică şi autonomă, ca parte a teritoriului său şi exprimându-şi dorinţa de a o ocupa într-o zi, cu forţa dacă va fi necesar.

Statele Unite, principalul aliat al Taiwanului, consideră strâmtoarea o zonă maritimă internaţională şi au trimis nave de război în sector pentru a desfăşura operaţiuni de apărare a "libertăţii de navigaţie".

Anunţul Ministerului taiwanez al Apărării a fost făcut înaintea discuţiei telefonice dintre şefii de stat american şi chinez, consacrată situaţiei din Ucraina.

Potrivit media chineze, preşedintele chinez, Xi Jinping, a declarat în cursul convorbirii că "nu sunt în interesul nimănui"conflictele militare dintre state.

Xi Jinping a mai spus că China şi SUA, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi de primele puteri economice mondiale, trebuie să-şi călăuzească relaţiile bilaterale pe drumul cel bun, dar şi "să îşi asume responsabilităţile internaţionale şi să depună eforturi pentru pace şi linişte în lume".

La rândul său, Casa Albă a făcut cunoscut că preşedintele american, Joe Biden, "a reafirmat că politica SUA faţă de Taiwan nu s-a schimbat şi a subliniat că Statele Unite continuă să se opună oricărei modificări unilaterale a statu-quo-ului".

Mişcările navelor de război în Strâmtoarea Taiwan, cu o lăţime de 180 de kilometri, nu sunt neobişnuite.

Shandong a navigat prin strâmtoare în decembrie 2020, la o zi după trecerea unei nave de război americane.

Acelaşi portavion a traversat strâmtoarea în decembrie 2019, cu câteva săptămâni înainte de alegerile din Taiwan.

Sub administraţia Biden, Washingtonul a oferit sprijinul său Taipeiului, aprobând cel puţin două contracte de vânzare de arme către insulă pentru a-i consolida sistemele de apărare antiaeriană şi antirachetă cu scopul de a răspunde la incursiunile avioanelor de război chineze.

Beijingul consideră că acest sprijin "compromite serios" relaţiile dintre Statele Unite şi Beijing.

China şi-a sporit masiv forţa de atac în ultimii ani, trimiţând 969 de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului în 2020, potrivit unei bilanţ întocmit de AFP, de peste două ori mai multe decât cele 380 de avioane semnalate în 2016. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”