Într-o înregistrare video de aproape două ore, și care avea peste două milioane de vizualizări pe YouTube, ancheta este însoțită de un apel adresat rușilor de a manifesta sâmbătă împotriva puterii, după ce cu o zi în urmă opozantul le ceruse compatrioților săi să "iasă în stradă".
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile, afirmând că "nu este adevărat".
Navalnîi, care a înregistrat videoclipul înainte de revenirea în Rusia, spune că Putin este beneficiarul unei vaste proprietăți și a unui palat în apropiere de localitatea rusească Gelendjik, pe malul Mării Negre.
Acest ansamblu foarte luxos este dotat printre altele cu podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou. Construcția a fost finanțată, spune opozantul, de apropiați ai președintelui rus, precum directorul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko.
"Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar inamovibil, Putin", acuză Navalnîi, care adaugă că președintele rus este "obsedat de bogăție și de lux".
Potrivit acestuia, au fost cheltuite 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde euro) pentru construirea acestui complex cu o suprafață totală de 7.000 de hectare, de "39 de ori mai mare ca Monaco". Oficial, complexul este proprietatea FSB, serviciul secret rusesc.
“Aceasta nu este o casă la țară, nu este o cabană, nu este o reședință. Este un întreg oraș, sau mai degrabă un regat,” afirmă Navalnîi.
Complexul ar fi dotat și cu un tunel săpat prin munte care duce la Marea Neagră. În complex fost construită chiar și o biserică.
Doar palatul are aproape 18.000 de metri pătrați.
Apel la proteste, sâmbătă
Navalnîi a fost arestat duminică, imediat ce a revenit în Rusia din Germania, unde fusese internat după o otrăvire cu Noviciok în august anul trecut.
Alexei Navalnîi a fost închis cel puțin până în 15 februarie, în cadrul unei anchete privind încălcarea controlului judiciar.
Opozantul și partizanii săi au făcut apel la proteste sâmbătă, 23 ianuarie, în întreaga Rusie.
Peskov a afirmat că atât apelurile la proteste cât și protestele în sine s-ar putea dovedi "activități ilegale".
În Rusia, protestele neautorizate ale opoziției conduc adeseori la o represiune brutală și la numeroase arestări.
Trei laboratoare europene au concluzionat că opozantul a fost otrăvit cu agentul neurotoxic de clasă militară Noviciok, conceput în epoca sovietică. Ca de obicei în astfel de situații, Moscova a respins acuzațiile și a denunțat un complot.
Miercuri, Navalnîi urmează să fie judecat și pentru defăimarea unui fost soldat din al Doilea Război Mondial.
În 2 februarie, un tribunal va analiza revocarea suspendării unei pedepse cu închisoarea datând din 2014, deschizând astfel calea unei încarcerări de de trei ani și jumătate.
Alexei Navalnîi este vizat de la sfârșitul lui decembrie de o anchetă pentru "fraudă la scară mare", o infracțiune pentru care poate încasa zece ani de închisoare.