Nava Şcoală Mircea revine acasă la finalul marşului istoric de aniversare a opt decenii în serviciul naţional
Nava-Şcoală Mircea, cel mai longeviv ambasador în serviciu permanent al ţării pe mările şi oceanele lumii, soseşte miercuri în portul de bază Constanţa, la finalul marşului dedicat împlinirii a opt decenii de la intrarea istoricului velier în serviciul Marinei Române, informează Academia Navală Mircea cel Bătrân (ANMB).
Conform sursei citate, în perioada 5 mai-7 august, velierul Mircea a străbătut peste 8.500 mile marine pe parcursul a 93 de zile de marş, făcând escale în 12 porturi europene (Siracusa, Barcelona, Almeria, Cadiz, Brest, Rouen, Haga, Hamburg, Southampton, Lisabona, Valleta şi Istanbul), primind la bord peste 12.000 de vizitatori unici.
"Un moment distinct a avut loc în Portul Hamburg, unde se află şantierul de construcţie al istoricului velier şi de unde, în urmă cu 80 de ani, şi-a început lungul voiaj în slujba Forţelor Navale Române. Astfel, pentru a celebra acest eveniment, pe 27 iunie, în prezenţa şefilor forţelor navale române şi germane, a ambasadorului României în Germania şi a ataşaţilor apărării din ţările care au avut cadeţi la bord, a directorului Şantierului Blohm&Voss şi a autorităţilor Landului Hamburg, a avut loc ceremonia care a marcat actul de naştere a N.Ş. Mircea", se arată în comunicatul ANMB.
Totodată, în cadrul festivităţii din Portul Hamburg, Ministerul Apărării Naţionale a conferit Navei Şcoală Mircea titlul de Ambasador onorific în serviciul României.
Pe parcursul recentului marş european de instrucţie echipajul navei a fost alcătuit din 179 de membri (57 de cadeţi din anul II ai ANMB, 32 de elevi din anul I ai Şcolii de Maiştri Militari ai Forţelor Navale-Amiral Ion Murgescu, cărora li s-au alăturat 14 cadeţi ai academiilor navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Polonia, Portugalia, Turcia şi Ucraina). AGERPRES / (A autor: Dan Mihăescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)