Nava amiral HMS Victory, emblemă a patrimoniului maritim britanic, în pericol din cauza insectelor

Nava amiral HMS Victory, emblemă a patrimoniului maritim britanic, în pericol din cauza insectelor

Nava de război HMS Victory a supravieţuit tunurilor lui Napoleon la Trafalgar, unei bombe în al Doilea Război Mondial şi proiectelor de dezmembrare dar se confruntă cu un nou pericol mortal: insectele care-i atacă structura din lemn, relatează AFP.

Nava de război HMS Victory FOTO EPA-EFE

Nava de război HMS Victory FOTO EPA-EFE

HMS Victory, construită în 1759, este o navă de război de primă clasă dotată cu 104 tunuri şi a devenit emblema patrimoniului maritim britanic după moartea amiralului Nelson la bordul său, în timpul bătăliei victorioase de la Trafalgar din 1805.

În fiecare an, aproximativ 350.000 de persoane o vizitează la Portsmouth, în sudul Angliei, unde este trasă la doc uscat din 1922.

În prezent, vasul face obiectul unui proiect de renovare în valoare de 45 de milioane de lire sterline (53 de milioane de euro), considerat drept al doilea cel mai mare proiect de restaurare desfăşurat în Europa după cel al catedralei Notre-Dame din Paris, devastată de un incendiu major.

Această renovare de anvergură este necesară după ce putregaiul a cuprins o mare parte a structurii sale din lemn. Apa de ploaie s-a infiltrat şi o specie de coleoptere xilofage (care mănâncă lemn), gândacii ceasornicul morţii (Xestobium rufovillosum) au format colonii pe structura corabiei.

Fără o intervenţie rapidă, HMS Victory va continua să se degradeze, intrând într-o stare de „defecţiune structurală catastrofală”, a explicat pentru AFP Simon Williams, responsabilul proiectului de renovare şi conservare.

Lucrări de conservare

Dulgheri specializaţi lucrează la înlocuirea anumitor părţi ale structurii de lemn a corabiei, care vor fi apoi acoperite cu un nou strat exterior impermeabil. Responsabilii proiectului colaborează cu experţi de la Universitatea din Southampton pentru a se asigura că sunt utilizate materiale moderne care asigură o longevitate maximă pentru HMS Victory.

Dar, potrivit dulgherului James Haycraft, tehnicile folosite de meşterii de acum 250 de ani rămân în vigoare. „Nu s-au schimbat prea multe”, spune el, lucrând cu un ciocan şi o daltă pe o secţiune din care a fost îndepărtat lemnul putred.

Odată ce lucrările care se desfăşoară în prezent la secţiunea centrală a navei sunt finalizate, dulgherii vor repeta procesul pe prova şi pupa. Urmează turul catargelor, un proces ce se va desfăşura pas cu pas pentru a continua primirea vizitatorilor.

Aceasta nu ar fi prima oară când HMS Victory este salvată. Ofiţeri de rang înalt din marină aveau un plan de a elimina majoritatea diferitelor punţi ale vasului, reducând totul la doar două punţi. Acest lucru a stârnit proteste publice şi proiectul a fost abandonat.

„Legătura cu bătălia de la Trafalgar a fost cea care a salvat-o, dar nu cred că marina este foarte sentimentală cu privire la navele de război”, a comentat Simon Williams.

HMS Victory în 2021 FOTO SHUTTERSTOCK

HMS Victory în 2021 FOTO SHUTTERSTOCK

O emblemă pentru britanici

HMS Victory ocupă însă, fără îndoială, un loc special în inimile englezilor. Povestea ei este indisolubil legată de cea a amiralului Nelson, care a obţinut o serie de victorii extrem de importante împotriva marinei franceze care au culminat cu lovitura decisivă dată flotei lui Napoleon la Trafalgar.

Această bătălie navală, în care amiralul Nelson a învins flota franceză şi spaniolă, dar care l-a costat viaţa, a pus capăt ameninţării invaziei franceze. Ea l-a propulsat pe Nelson în rândul eroilor naţionali ai Angliei.

HMS Victory este singura navă de război care există încă după ce a participat la Războiul de Independenţă al SUA, la războaiele derivate după Revoluţia Franceză şi la Războaiele Napoleoniene.

Ultima renovare de amploare prin care a trecut HMS Victory datează din 1814. Au fost desfăşurate lucrări de renovare şi în 1922, în cadrul campaniei „Save the Victory”, derulată de Societatea de Cercetări Nautice.

Şase ani mai târziu vasul avea să fie transformat în muzeu în care vizitatorii pot descoperi cum era viaţa unui marinar britanic din secolul XVIII. Cei peste 800 de membri ai echipajului dormeau în hamace şi primeau raţii de carne sărată, brânză, mazăre uscată şi biscuiţi, precum şi o jumătate de litru de rom pe zi.

Lucrările actuale de restaurare urmează să fie finalizate în 2032 sau 2033 şi îi vor permite lui HMS Victory să rămână un muzeu în aer liber timp de încă 50 - 100 de ani, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”