NATO: Ucraina va fi susținută și va învinge „negreșit”. Putin, îndemnat să pună capăt războiului

NATO: Ucraina va fi susținută și va învinge „negreșit”. Putin, îndemnat să pună capăt războiului

Ucraina „va învinge negreşit” în războiul declanșat de Rusia împotriva sa, a apreciat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, evocând „un an sumbru de disperare și distrugere”.

Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

Jens Stoltenberg FOTO EPA-EFE

„Libertatea vine cu un preţ. Trebuie să ne luptăm pentru ea în fiecare zi. Astăzi, poporul ucrainean este cel care se luptă curajos pentru libertatea sa. Şi în pofida unui an sumbru de disperare şi distrugere, hotărârea sa şi curajul său vor învinge negreşit”, le-a transmis Stoltenberg jurnaliştilor, la Tallinn, unde se află într-o vizită.

În privinţa unei posibile încetări a focului în Ucraina, secretarul general al NATO a avertizat că Vladimir Putin nu se pregăteşte pentru pace, ci pentru intensificarea războiului. El a insistat că Ucraina trebuie să primească tot ceea ce are nevoie pentru a învinge Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres .

„Dacă dorim o pace care să garanteze independenţa Ucrainei, atunci trebuie să sprijinim militar Ucraina acum”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Întrebat dacă are vreun mesaj pentru Rusia, șeful NATO a cerut ca Putin să oprească războiul: „Preşedintele rus a început acest război, tot el este cel care trebuie să pună capăt”.

Separat, Stoltenberg a avertizat că „ar fi o mare eroare dacă China va trimite arme Rusiei, pentru că ar sprijini un război ilegal”.

„Nu am văzut ca Republica Populară Chineză să fi trimis arme Rusiei, dar am văzut semnale cum că ar lua în calcul să o facă. Ar fi o mare greşeală, căci ar sprijini un război ilegal şi vor exista consecinţe”, a declarat secretarul general al NATO.

Răspunzând unei întrebări despre relaţiile dintre NATO şi Republica Moldova, Stoltenberg a menționat că una dintre lecţiile războiului din Ucraina este aceea că e nevoie de întărirea capacității de rezilienţă a ţărilor care pot fi vulnerabile la agresiunea rusă.

În ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a semnalat o primă condiție, și anume să rămână o țară independentă. După război, vor trebui luate măsuri pentru ca să nu se mai întâmple ceva asemănător, a pledat el.

„Trebuie să rupem acest ciclu de agresiuni ruse”, a conchis secretarul general al NATO.

Aliații din NATO: „Vom menține sprijinul pentru Ucraina”

Într-o declarație difuzată vineri, la un an de la invazia rusă în Ucraina, Consiliul Atlanticului de Nord, principalul organism de luare a deciziilor din cadrul NATO, a dat asigurări că cei 30 de aliați vor menține sprijinul pentru această țară „atât timp cât este necesar”. NATO a cerut Rusiei să înceteze „imediat” acest „război de agresiune brutal”, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

„Ne intensificăm şi mai mult sprijinul politic şi practic pentru Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruse şi ne vom menţine sprijinul atât timp cât va fi necesar pentru a ajuta Ucraina să învingă” și „a-şi asigura un viitor liber şi democratic”, a subliniat Consiliul Atlanticului de Nord.

„Reafirmăm sprijinul nostru de nezdruncinat faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional”, afirmă aliații, notând totodată „dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare şi la a-şi alege propriile acorduri de securitate”.

Omagiu pentru victime

Alianţa consideră acest război drept „cea mai gravă ameninţare pentru securitatea euroatlantică din ultimele decenii” şi îşi reafirmă solidaritatea cu Guvernul şi poporul Ucrainei „în apărarea eroică a naţiunii lor, a pământurilor lor şi a valorilor noastre comune”.

De asemenea, aduce un omagiu „vieţilor pierdute” şi deplânge „tragica suferinţă umană şi distrugerile” cauzate de războiul „ilegal” declanşat de Rusia.

„Rusia este pe deplin responsabilă de acest război, o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei Naţiunilor Unite”, a precizat NATO.

Alianţa nord-atlantică a mai atras atenţia că, deşi a cerut conducerii Rusiei „să participe în mod constructiv la negocieri credibile cu Ucraina”, totuși aceasta „nu a demonstrat nicio deschidere sinceră către o pace justă şi durabilă”.

„Suntem în continuare decişi să menţinem o presiune internaţională coordonată asupra Rusiei”, a avertizat NATO.

Războiul din Ucraina, o amenințare pentru securitatea mondială

NATO a cerut totodată pedepsirea celor găsiți vinovați de crime de război și crime împotriva umanității: „Nu poate exista impunitate pentru crimele de război ruse şi pentru alte atrocităţi. Toţi cei responsabili trebuie să dea socoteală pentru abuzurile şi încălcările drepturilor omului şi a dreptului internaţional umanitar”.

NATO a reiterat ca Rusia „să pună capăt imediat acestui război şi să-şi retragă toate forţele militare din Ucraina”, în conformitate cu rezoluţia Adunării Generale a ONU adoptată joi şi cu alte rezoluţii anterioare.

În opinia NATO, acest conflict „reprezintă totodată o ameninţare la adresa securităţii mondiale”.

Aliaţii NATO s-au referit totodată la „şantajul energetic” al Moscovei, la impactul conflictului declanşat de Rusia asupra lanţului alimentar mondial, la activităţile hibride „maligne”, la „campania mondială de dezinformare” şi la „iresponsabila sa retorică nucleară”, toate aceste lucruri la un loc demonstrând „în mod evident dispreţul Moscovei faţă de normele internaţionale şi bunăstarea a miliarde de oameni din întreaga lume”.

Alianţa a mai menţionat că „îşi consolidează semnificativ” strategia de descurajare şi de apărare şi că este în continuare pregătită pentru „a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat”, în conformitate cu articolul 5 din tratatul NATO privind apărarea colectivă.

„NATO este mai puternică şi mai unită decât oricând”, au subliniat cei 30 de membri ai alianţei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”