NATO va creşte masiv, de aproximativ opt ori, dimensiunea Forţei de Răspuns, a anunţat, luni, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează Reuters. „Vom transforma Forţa de Răspuns a NATO şi vom creşte numărul forţelor noastre de înaltă pregătire la peste 300.000”, a declarat Stoltenberg înaintea summitului NATO de la Madrid din această săptămână.
Forţa de Reacţie Rapidă a NATO are în prezent aproximativ 40.000 de soldaţi. „Ne vom consolida, de asemenea, capacitatea de a răspunde în caz de conflict, cu ajutorul mai multor echipamente prepoziţionate, capacităţi desfăşurate dinainte, precum apărare antiaeriană, şi prin forţe pre-repartizate în apărarea anumitor aliaţi”, a mai anunţat norvegianul.
Secretarul general al NATO a mai precizat că planurile de apărare vor fi îmbunătăţite, iar militarii din Forţa de Răspuns prealocată pentru a apăra anumiţi aliaţi se vor antrena cu trupe din forţele interne pentru a se familiariza cu particularităţile reliefului local. Numai aşa, susţine Stoltenberg, Forţa de Răspuns va fi gata să reacţioneze fără probleme şi rapid la orice urgenţă.
În acelaşi timp, secretarul general al NATO a mai precizat că NATO analizează redimensionarea unor grupuri de luptă ale NATO de pe flancul estic al Alianţei şi aducerea acestora la nivel de brigadă. Asta înseamnă că unele grupuri de luptă Aliate vor trece de la circa 1.000 de militari la peste 4.000 sau chiar 5.000 de militari.
Conform datelor globalfirepower.com, o redimensionare la 300.000 de militari bine echipaţi aduce Forţa de Răspuns a NATO la un nivel care acoperă peste o treime din totalul forţelor militare ale Rusiei care numără 766.000 de soldaţi. Totuşi, trebuie spus că diferenţele de echipare şi pregătire sunt evidente mai ales dacă avem în vedere că majoritatea soldaţilor din unităţile fostei Armate Roşii sunt militari în termen şi nu profesionişti.
O forţă de lovire nimicitoare pregătită să reacţioneze instantaneu
Conform unor surse militare, grupul de luptă al NATO din România va fi unul dintre cele care vor fi redimensionate după summitul de la Madrid, iar experţii militari consultaţi de „Adevărul” susţin că o astfel de decizie a Aliaţei este benefică pentru securitatea în întreaga zonă. „România trebuie să insiste pentru o astfel de redimensionare şi trebuie să sublinieze că acest trupe nu ne apăra numai pe noi ci veghează la integritatea Alianţei în sine. Oricum, vorbim de un summit istoric în care se va modifica întreaga filozofie a alianţei. Practic, trebuie regândită poziţionarea forţelor pe teritoriul NATO şi este urgent de pus la punct o strategie de antrenare a trupelor în teren.
Prin toate aceste decizii NATO trebuie să aibă o forţă de lovire consistentă care să poată fi folosită instantaneu la nevoie, trebuie să impună respectul cuvenit.
Aurel Cazacu
analist militar
Sigur, aceste decizii vor veni cu o serie de costuri suplimentare, vorbim de muniţie consumată la exerciţii şi chiar de hrana militarilor, dar asta este, nu avem ce face pe fondul unei Rusii care a dus agresivitatea până la isterie. Prin toate aceste decizii, NATO trebuie ajungă să aibă o forţă de lovire consistentă care să poată fi folosită instantaneu la nevoie. Pe scurt, NATO trebuie să impună respectul cuvenit. Numai aşa Kremlinul se va gândi de două ori pentru a lua o decizie precum invadarea Ucrainei. Ca o concluzie, era necesară o schimbare de concepţie, iar aşa cum sunt lucrurile anunţate acum direcţie este una ideală”, a subliniat analistul militar Aurel Cazacu.
Punerea la punct a lui Putin
La rândul lui, fostul director al al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu, spune că o asemenea redimensionare a forţelor NATO va creşte exponenţial viteza de răspuns a Alianţei, realitate care îl va repune pe Putin în banca lui.
„Cu grupuri de luptă redimensionate vom avea tot timpul cam 50-60.000 de militari pe partea estică a NATO. Apoi cei 300.000 de soldaţi din Forţa de Răspuns gata de luptă vor putea ajunge în zona de intervenţie în cel mult 48 de ore. Este evident că la nivelul NATO se ia în serios ameninţarea rusă, iar aceste măsuri au dublu efect. În primul rând liniştesc cetăţenii din ţările NATO, dar mai important îl aduc pe Putin cu picioarele pe pământ. Sau cel puţin aşa sper pentru că peste 350.000 de militari aliaţi bine echipaţi şi antrenaţi nu se pot compara cu o fostă Armată Roşie învechită, prost dotată şi slab pregătită”, a precizat Costin Georgescu.