NATO are probe că sabotori ruși au incendiat o fabrică din Berlin

NATO are probe că sabotori ruși au incendiat o fabrică din Berlin

La începutul lunii mai, 200 de pompieri germani au fost trimiși la o fabrică din sud-vestul Berlinului care luase foc. O lună mai târziu, The Wall Street Journal scria că incendiul de la fabrica Diehl Metal a fost o tentativă de incendiere provocată de sabotorii Rusiei.

incendiu germania in apropiere de berlin Foto Twitter

Citând oficiali de securitate anonimi, The Wall Street Journal a scris duminică, 23 iunie, că o agenție de informații a NATO a interceptat comunicații care arătau implicarea Rusiei și le-a transmis autorităților germane.

Publicația germană Bild a relatat, de asemenea, despre mesajele interceptate.

WSJ a notat că intenția Rusiei a fost de a afecta livrările de arme către Ucraina. Compania-mamă a Diehl Metal produce și sistemele antiaeriene IRIS-T oferite Kievului.

Însă Diehl Defence, producătorul de armament al Diehl Group, are doar un birou de reprezentare la Berlin, iar fabricile și instalațiile sale importante sunt răspândite în sudul Germaniei.

În schimb, fabrica Diehl Metal care a ars produce piese de schimb, "în principal pentru industria auto și electrică", conform site-ului său web.

WSJ a mai scris, citând oficiali de securitate anonimi, că Germania nu a acuzat Rusia pentru incendiu deoarece mesajele interceptate nu sunt admise ca probe în instanțele germane.

Cu toate acestea, incendiul de la fabrica Diehl Metal a alimentat îngrijorările cu privire la încercările rusești de sabotare a infrastructurii civile și a instalațiilor militare în rândul aliaților europeni ai Ucrainei.

Printre țintele suspectate că au fost vizate de sabotorii ruși în ultimele luni se numără un depozit din Marea Britanie care a fost incendiat și baze militare americane din Germania.

Financial Times a relatat că președintele leton Edgars Rinkēvičs a declarat că valul de incidente și încercări "ne testează răspunsul" și că NATO este încă în curs de a stabili cea mai bună modalitate de a acționa.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la 31 mai că alianța a urmărit îndeaproape tentativele de sabotaj.

"Pot să vă spun că, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe , practic fiecare aliat a fost sesizat cu privire la această intensificare a atacurilor hibride ale Rusiei", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Praga. "Știm ce pun la cale și vom răspunde atât individual, cât și colectiv, după cum este necesar".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet